Kursplan för Intellektuell egendom och innovationsstrategier

Kursplan fastställd 2021-02-26 av programansvarig (eller motsvarande).

Kursöversikt

  • Engelskt namnIntellectual property and innovation strategies
  • KurskodTEK350
  • Omfattning7,5 Högskolepoäng
  • ÄgareMPBDP
  • UtbildningsnivåAvancerad nivå
  • HuvudområdeIndustriell ekonomi
  • InstitutionTEKNIKENS EKONOMI OCH ORGANISATION
  • BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd

Kurstillfälle 1

  • Undervisningsspråk Engelska
  • Anmälningskod 07117
  • Min. antal deltagare25
  • Blockschema
  • Sökbar för utbytesstudenterJa

Poängfördelning

0109 Laboration 1,5 hp
Betygsskala: TH
1,5 hp
0209 Tentamen 6 hp
Betygsskala: TH
6 hp
  • 17 Mar 2023 fm J
  • 09 Jun 2023 fm J
  • 25 Aug 2023 em J

I program

Examinator

Gå till kurshemsidan (Öppnas i ny flik)

Behörighet

Grundläggande behörighet för avancerad nivå
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Särskild behörighet

Engelska 6
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Kursspecifika förkunskaper

För att få tillträde till denna kurs, måste de sökande vara behöriga till att läsa valbara kurser på Chalmers i deras fjärde år (fjärde klass).

Syfte

Syftet med kursen är att ge studenterna grundläggande förståelse för den fundamentala roll intellektuella tillgångar och egendom innehar för verksamhetsutveckling inom kunskapsekonomin. Kursen fokuserar särskilt på strategisk hantering av tekniska innovationer genom att använda patent och andra kontrollmekanismer som huvudsakliga verktyg för att skapa konkurrenskraftiga bolag i en uppstarts- och företagskontext.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)

1.    Visa förmåga att definiera och tolka koncepten intellektuell tillgång och intellektuell egendom i relation till innovations- och affärsstrategier med fokus på juridiskt, organisatoriskt och tekniskt perspektiv, inklusive etiska överväganden och hållbar utveckling.
2.    Visa kunskap för den relevans och omfattning vissa mekanismer har för att kontrollera intellektuella tillgångar och egendom, t.ex. patent, varumärkesskydd, upphovsrätt, mönsterrätt och sekretess.
3.    Använda och tillämpa immaterialrättsliga koncept vid affärskonstruktion för att formulera och framgångsrikt kommunicera immaterialrättsbaserade strategier innefattande val och användande av lämpliga former av immaterialrättsligt skydd gällande; hur och när man ansöker om skydd, hävda det egna skyddet samt utvärdera skyddet som andra har (och agera därefter), utvärdera och upprätta licenseringsstrategier och andra värdeskapandemekanismer för att realisera värdet från intellektuella tillgångar och egendomar.
4.    Visa förmåga att funktionellt och kreativt tillämpa sin kunskap om legala konstruktioner i kombination med sin förståelse för kunskapsbaserad affärsutveckling och därigenom utföra analyser baserade på information från intellektuella tillgångar och egendom vilka i sin samlade form ligger till grund som beslutsunderlag för vidare strategiska innovations- och affärsbeslut.

Innehåll

Kursen fokuserar på att leverera en grundläggande förståelse för den roll som intellektuella tillgångar och egendom spelar inom innovation och affärsstrategi. Särskild fokus läggs på teknikbaserad innovation och användning av patent och andra immateriella rättigheter för att stödja teknikbaserade verksamheter. Grundläggande immaterialrättsliga koncept och strategier presenteras på lektioner och klassövningar. Ett grupparbete löper under hela kursen där studenter upplever den strategiska betydelse och den inneboende komplexitet som intellektuella tillgångar och egendom erbjuder som byggstenar i affärs- och värdeskapande.

Organisation

Kursen består av lektioner, övningar samt ett case projekt. Närvaro vid övningar är obligatoriskt.

Litteratur

Se separat lista.

Examination inklusive obligatoriska moment

Studenterna betygsätts på deras prestationer från ett case projekt som är en gruppövning. Studenterna betygsätts också individuellt i form av en skriftlig tentamen samt aktivt deltagande i övningar.

Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.