Kursplan för Genetiskt modifierade nyttoväxter

Kursplanen innehåller ändringar
Se ändringar

Kursplan fastställd 2019-02-12 av programansvarig (eller motsvarande).

Kursöversikt

  • Engelskt namnGenetically engineered foods
  • KurskodKMG076
  • Omfattning7,5 Högskolepoäng
  • ÄgareMPBIO
  • UtbildningsnivåAvancerad nivå
  • HuvudområdeBioteknik
  • InstitutionBIOLOGI OCH MILJÖVETENSKAP (GU)
  • BetygsskalaTH - Fem, Fyra, Tre, Underkänd

Kurstillfälle 1

  • Undervisningsspråk Engelska
  • Anmälningskod 08132
  • Max antal deltagare20
  • Sökbar för utbytesstudenterJa

Poängfördelning

0114 Tentamen 7,5 hp
Betygsskala: TH
7,5 hp
  • Kontakta examinator
  • Kontakta examinator
  • 26 Aug 2020 fm J

I program

Examinator

  • Adrian Clark
Gå till kurshemsidan (Öppnas i ny flik)

Ersätter

  • KMG075 Genetically engineered foods

Behörighet

Information saknas

Särskild behörighet

För kurser på avancerad nivå gäller samma grundläggande och särskilda behörighetskrav som till det kursägande programmet. (När kursen är på avancerad nivå men ägs av ett grundnivåprogram gäller dock tillträdeskrav för avancerad nivå.)
Undantag från tillträdeskraven: Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Kursspecifika förkunskaper

Grundläggande kunskaper i cell- och molekylärbiologi (UCM010, KMG050 eller motsvarande), och molekylär bioteknik (KMB056 eller motsvarande). Kursen KMG041, Metoder i molekylärbiologi eller motsvarande kunskap om modellorganismer rekommenderas.

Syfte

Kursen syftar till att ge en fördjupad förståelse i nuvarande och möjliga framtida applikationer av modern bioteknik i produktion av jordbruksgrödor.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)

  • Ha kunskap i hur man praktiskt utför en genmodifikation av en växt och den teoretiska bakgrunden till tekniken
  • Ha kunskap av vilka genetisk modifierade grödor som finns ute på marknaden och om de positiva och negativa aspekterna av användningen av dessa
  • Ha kunskap av framtida GMO grödor och hur GMO grödor kan förändra förhållandena för befolkningsgrupper med antingen över- eller underintag av viktiga näringsämnen
  • Ha kunskap av hur en riskanalys av en GMO gröda går till och få en förståelse över risker inom ekologi och toxikologi
  • Ha en översiktlig förståelse av dagens lagstiftning om GMO grödor i EU, USA och andra viktiga länder
  • Känna till huvuddragen i debatten kring GMO-grödor

Innehåll

  • Kursen ger en introduktion och teoretisk bakgrund till moderna tekniker för framställning av genetiskt modifierade grödor
  • Kursen ger en fördjupad presentation av de två viktigaste kommersiellt använda genetiskt modifierade grödorna; herbicidtoleranta och insektsresistenta, samt både positiva och negativa konsekvenser av deras användning
  • Kursen ger en översikt över potentiella framtida användningsområden av genetiskt modifierade grödor för att hantera olika problem i kommersiell matproduktion
  • Politiken och regelverket kring genetiskt modifierade grödor presenteras
  • Projektarbeten i grupper om två fördjupar förståelsen för någon specifik tillämpning av genetiskt modifierade grödor
  • En laboration kring någon molekylärbiologisk aspekt av genetiskt modifierade grödor

Organisation

Kursen innehåller föreläsningar, projektarbete och en laboration.

Litteratur

Utdelat material i form av översiktsartiklar och andra forskningsrapporter på kursens område.

Examination inklusive obligatoriska moment

Skriftlig tentamen, laborationsredogörelse och muntlig presentation.

Kursplanen innehåller ändringar

  • Ändring gjord på kurstillfälle:
    • 2019-03-04: Examinator Examinator Adrian Clark (clarkad) tillagt av UOL
      [Kurstillfälle 1]