Kursplan för Policymaking för klimat och cirkulär ekonomi

Kursplanen innehåller ändringar
Se ändringar

Kursplan fastställd 2024-02-09 av programansvarig (eller motsvarande).

Kursöversikt

  • Engelskt namnPolicymaking for climate action and circular economy
  • KurskodFSC005
  • Omfattning5 Högskolepoäng
  • ÄgareFRIST
  • UtbildningsnivåGrundnivå
  • HuvudområdeGlobala system
  • InstitutionNATIONALEKONOMI MED STATISTIK (GU)
  • BetygsskalaUG - Godkänd, Underkänd

Kurstillfälle 1

  • Undervisningsspråk Engelska
  • Anmälningskod 99127
  • Max antal deltagare400
  • Min. antal deltagare40
  • Sökbar för utbytesstudenterNej

Poängfördelning

0123 Tentamen 5 hp
Betygsskala: UG
1 hp4 hp
  • Kontakta examinator DIG
  • 15 Maj 2025 fm J DIG
  • Kontakta examinator DIG

I program

Examinator

Gå till kurshemsidan (Öppnas i ny flik)

Behörighet

Grundläggande behörighet för grundnivå

Särskild behörighet

Engelska 6

Syfte

I kölvattnet av den ökade takten i pågående hållbarhetsomställningar blir miljöpolitiken alltmer omfattande, komplex och krävande. Syftet med denna kurs är att ge deltagarna en introduktion till problematiken bakom miljö- och klimatutmaningarna samt ge dem ett spektrum av olika miljöpolitiska styrmedel och verktyg för att förhålla sig skickligt till dem i sin egen profession eller framtida arbete.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)

1.    beskriva hur marknadsmekanismerna fungerar och relatera dem till marknadsmisslyckanden som ligger bakom miljöproblem
2.    beskriva hur miljöpolitiska styrmedel fungerar
3.    urskilja vilken påverkan olika miljöpolitiska styrmedel har på incitament till förändring av teknik och beteende samt hur dessa påverkar fördelningen av kostnader i samband med miljöförbättringar
4.    identifiera vilka miljöpolitiska styrmedel som är centrala för klimatutmaningen och cirkulär ekonomi inom sektorerna transport, bygg och energi, och analysera allmänhetens acceptans acceptans för styrmedel
5.    avgöra betydelsen av miljö-/klimatpolitisk utformning för att uppnå satta mål
6.    beskriva konceptet cirkulär ekonomi samt redogöra för hur man kan öka effektiviteten och minska trycket på ekosystemen genom att följa dess principer
7.    kunna använda Artificiell Intelligens (AI) som ett verktyg i sitt lärande för att fördjupa sina kunskaper i ovanstående områden samt kunna reflektera kring potentiella möjligheter och risker med användandet av AI inom området

Innehåll

Kursinnehållet syftar till att bidra till förståelse för varför vi har miljöutmaningar och vad vi kan göra åt dem.

Kursen introducerar innehåll inom tre områden:

⦁    Miljöpolitiska styrmedel för utmaningar som klimatförändringar, energikrisen, föroreningar och hantering av knappa resurser. Dessa inkluderar: skatter, subventioner, direkt reglering, handel med utsläppsrätter, trängselavgifter, information etc. Principer för en rättvis fördelning av globalt ansvar, teorier om val och utformning av styrmedel, klimatförhandlingar och en beskrivning av policymakingprocessen tas också upp.
⦁    Grundläggande ekonomiska begrepp och modeller - som ligger till grund för hur styrmedlen fungerar - förklaras. Detta inkluderar till exempel marknadsmekanismer (inkl. utbud och efterfrågan) och marknadsmisslyckanden.
⦁    Konceptet cirkulär ekonomi presenteras och olika exempel på tillämpningsområden presenteras samt konceptets utmaningar diskuteras.
För att lära sig av erfarenheterna från några experter inom ett par samhällssektorer, kommer du att kunna se intervjuer och lyssna på podcasts som fokuserar på rollen och konsekvenserna av politiska styrmedel för experternas arbete och för hållbarhetsomställningen i deras bransch. Informations- och desinformationskampanjers roll i att forma samhällsdebatten kring klimatutmaningen och förutsättningarna för klimatpolitiska styrmedel kommer också beröras.

Organisation

Kursen använder en kombination av online-tillfällen, digitalt lärandematerial, individuella uppgifter och grupparbeten samt använder AI för att fördjupa lärandeprocessen. Online-tillfällena inkluderar akademiska föreläsningar, gästföreläsningar från industrin, seminarier och workshops. Det digitala lärandematerial inkluderar bland annat videoklipp, självkontrolls-quiz, texter och fallstudier av miljöutmaningar.

Resurserna online är organiserade i strukturerade moduler på en lärandeplattform, där onlinematerial och synkrona online-tillfällen förbereds inför. En nyhet för denna kurs är en guide till förbättrad studieteknik som introducerar hur artificiell intelligens-verktyg kan användas för att förbättra lärande.

Kursen ges online på dagtid med ett fysiskt tillfälle, tentamen, som sker på Chalmers Campus.

Den här kursen (5hp) är avsedd för både yrkesverksamma och studenter. Kursen läses med fördel parallellt med kursen ”Policymaking för klimat och cirkulär ekonomi – projekt” 2,5 hp i vilken deltagarna får arbeta i projektform med analys av en frågeställning inom samma område.

Litteratur

Huvudsaklig kurslitteratur är Sterner, T., & Coria, J. (2012). Policy Instruments for the Management of Natural Resources and Ecos. Policy Instruments for Environmental and Natural Resourse Management (Second Edi, Vol. 53, Issue 9). RFF Press. Kurslitteraturen finns tillgänglig i vår läraplattform. I tillägg till denna bok finns de flesta av kursens koncept presenterade i videoklipp i det online-material som nås via kursens lärplattform.

Examination inklusive obligatoriska moment

Godkänd nivå på minst 3 av 4 mindre inlämningar. Närvaro på minst 7 av 11 semi-obligatoriska online-kurstillfällen. Godkänt på skriftlig tentamen. Tentamen är kursens enda obligatoriska fysiska träff och den sker på plats i Göteborg.

Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.

Kursplanen innehåller ändringar

  • Ändring gjord på tentamen:
    • 2024-11-06: Institutionstenta Ändrat till institutionstenta av Schemagrupp
      [5,0 hec, 0123] Ges av institution