Kursplan fastställd 2024-02-02 av programansvarig (eller motsvarande).
Kursöversikt
- Engelskt namnIntegrated sustainable building design, architects
- KurskodACE560
- Omfattning15 Högskolepoäng
- ÄgareMPDSD
- UtbildningsnivåAvancerad nivå
- HuvudområdeArkitektur
- TemaArkitekturdesignprojekt 15 hp
- InstitutionARKITEKTUR OCH SAMHÄLLSBYGGNADSTEKNIK
- BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd
Kurstillfälle 1
- Undervisningsspråk Engelska
- Anmälningskod 17121
- Max antal deltagare35 (minst 10% av platserna reserveras för utbytesstudenter)
- Min. antal deltagare8
- Sökbar för utbytesstudenterJa
- Endast studenter med kurstillfället i programplan.
Poängfördelning
Modul | LP1 | LP2 | LP3 | LP4 | Sommar | Ej LP | Tentamensdatum |
---|---|---|---|---|---|---|---|
0123 Projekt 15 hp Betygsskala: TH | 15 hp |
I program
- MPDSD - ARKITEKTUR OCH PLANERING FÖR HÅLLBAR FRAMTID, MASTERPROGRAM, Årskurs 1 (obligatoriskt valbar)
- MPDSD - ARKITEKTUR OCH PLANERING FÖR HÅLLBAR FRAMTID, MASTERPROGRAM, Årskurs 2 (valbar)
Examinator
- Walter Unterrainer
- Konstnärlig professor, Byggnadsdesign, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik
Behörighet
Grundläggande behörighet för avancerad nivåSökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.
Särskild behörighet
Engelska 6Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.
Syfte
Kursen är en praktikorienterad kurs som förmedlar kunskap och tränar färdigheter och kompetenser inom hållbart byggande och omvandling. Omvandling av befintliga byggnader utgör i många länder en stor andel av det totala byggandet och är en absolut nödvändighet för ett klimatanpassat byggande. Det är därför avgörande att vi utbildar arkitekter med kompetens inom dessa områden. Hållbar byggnadsomvandling innefattar tillbyggnad, utbyggnad, delvis rivning och återbruk.
Kursen är kopplad till den parallella kursen Integrerad hållbar design av byggnader, civilingenjör, och arkitektstudenterna samarbetar med ingenjörsstudenter i den parallella kursen i ett integrerat designteam, på samma sätt som inom praktiken.
Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)
Kunskap och förståelse- beskriva och analysera grunddragen i hållbart byggande, särskilt med fokus på hållbar byggnadsomvandling
- beskriva och analysera möjligheter och utmaningar med hållbart byggande
- gestalta hållbar arkitektur
- visualisera prestanda avseende energi, miljö och inomhusklimat i en byggnad
- utveckla nya program för en byggnad
- utforma system för bra inomhusklimat och energieffektivitet
- förbereda och genomföra en professionell presentation
- samarbeta över disciplinära gränser i gestaltningsprocesser
Innehåll
Kursen fokuserar på innovation och spekulativa idéer för ett kreativt rumsligt program och gestaltningsförslag för en byggnad. Förslaget bygger på grundliga undersökningar, olika beräkningar och enkla simuleringar rörande dagsljus, energi, växthusgaser och global uppvärmningspotential, vatten, livscykelkostnader med mera. Målet är att rita ett arkitektoniskt projekt i en befintlig men delvis oanvänd byggnad, baserat på utredning och med stöd av dessa beräkningar och simuleringar.Organisation
Fokus för kursen är ett designprojekt. Designprojektet stöds av workshops om dagsljus, ventilation och energi och livscykelverktyg enligt schema. Du lär dig och tränar dessa verktyg för dagsljusundersökningar samt för preliminära energiberäkningar och en ungefärlig livscykelbedömning av ditt förslag.Litteratur
Litteraturlista tillhandahålls vid kursstart.Examination inklusive obligatoriska moment
Slutleveransen är ett arkitektoniskt projekt av hög estetisk kvalitet med et sammanhängande program för hela byggnaden. Ritningar i skala 1:200 för delar av byggnaden (minst 3 planscher) samt några viktiga detaljer kopplade till en teknisk rapport som är framtagen i samarbete med ingenjörsstudenterna i den parallella kursen.Projektet kommer att kontinuerligt diskuteras och utvärderas under hela designprocessen. Det specifika innehållet i presentationen (posters och rapport) kommer att specificeras av examinator efter mittkritiken i skriftlig form på Canvas. Alla deadlines i kalendern för leveranser av workshops, mittkritik och slutkritik är obligatoriska. Kursen kräver aktivt deltagande i gemensamma aktiviteter, föreläsningar, seminarier och genomgångar. Den avslutas med inlämning på Canvas av alla studentarbeten som genomförts under kursperioden. Dessa kommer att presenteras och diskuteras på slutkritiken.
De specifika kraven för inlämningen kommer att tillkännages i förväg och kommer att baseras på det platsspecifika projektet samt på studentens designstrategi. Alla inlämningar ska dock innehålla förklarande diagram, relevanta planer och sektioner samt utvalda detaljsektioner. En beräkning av miljöpåverkan och besparingar av växthusgaser är obligatorisk.
Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.