Kursplan för Samhällsplanering: grunder och tillämpning

Kursplan fastställd 2024-02-13 av programansvarig (eller motsvarande).

Kursöversikt

  • Engelskt namnUrban planning: Theory and application
  • KurskodACE181
  • Omfattning9 Högskolepoäng
  • ÄgareTISAM
  • UtbildningsnivåGrundnivå
  • HuvudområdeSamhällsbyggnadsteknik
  • TemaMiljö och hållbar utveckling 1 hp
  • InstitutionARKITEKTUR OCH SAMHÄLLSBYGGNADSTEKNIK
  • BetygsskalaTH - Mycket väl godkänd (5), Väl godkänd (4), Godkänd (3), Underkänd

Kurstillfälle 1

  • Undervisningsspråk Svenska
  • Anmälningskod 61131
  • Sökbar för utbytesstudenterNej
  • Endast studenter med kurstillfället i programplan.

Poängfördelning

0124 Projekt 6 hp
Betygsskala: TH
0 hp0 hp0 hp6 hp0 hp0 hp
0224 Inlämningsuppgift 3 hp
Betygsskala: UG
0 hp0 hp0 hp3 hp0 hp0 hp

I program

Examinator

Behörighet

Grundläggande behörighet för grundnivå
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Särskild behörighet

Samma behörighet som det kursägande programmet.
Sökande med en programregistrering på ett program där kursen ingår i programplanen undantas från ovan krav.

Kursspecifika förkunskaper

BOM210 Tätorters funktioner och utformning
ENM165 Miljö- och resursanalys för hållbar samhällsbyggnad

Syfte

Kursens syfte är att ge studenten grundläggande kunskaper om stads- och samhällsplanering, utformning av den byggda miljön, samt översiktlig förståelse om hur planeringsprocessen fungerar utifrån gällande lagar, regelverk och praxis. Kursen belyser olika aspekter av hållbart samhällsbyggande och ger träning i översiktlig hållbarhetsanalys av ett projektområde. Kursen syftar även till att ge kunskap om hur digitala hjälpmedel så som Byggnadsinformationsmodeller (BIM) och Geografiska informationssystem (GIS) kan användas inom samhällsplaneringen genom att träna färdigheter i modellering, visualisering samt analys under utformningen av projektområdet.

Lärandemål (efter fullgjord kurs ska studenten kunna)

  1. Beskriva hur stads- och samhällsplaneringsprocessen fungerar utifrån lagar, regelverk och praxis för utformning av den byggda miljön ur ett hållbarhetsperspektiv.
  2. Redogöra för grundläggande begrepp och processer som regleras i plan- och bygglagen (PBL), och kunna läsa och tolka en detaljplan.
  3. Förklara och använda stadsbyggnadsprinciper samt tillämpa mått, dimensioner och dimensionerande förutsättningar för utformning av gaturum, kvarter, platser, parker, och trafikanläggningar.
  4. Analysera och beskriva olika värden i stadsområden samt identifiera brister, behov och möjligheter i byggnader och deras miljö.
  5. Visualisera och kommunicera idéer om hur stadsplanering kan påverka boendekvaliteter och stadsliv i form av verksamheter, vistelse, rörelse och tillgänglighet.
  6. Reflektera över sin yrkesroll och visa insikt om samverkan mellan olika roller i en projektgrupp, och mellan olika sakägare och intressenter i stadsbyggnadsprojekt.
  7. Tillämpa byggnadsinformationsmodeller (BIM) för att modellera, beskriva samt visualisera projektområdet och frågeställningar kopplade till projektet.
  8. Tillämpa geografiska informationsystem (GIS).

Innehåll

Kursen handlar om stads- och samhällsplanering för hållbar utveckling. Genom ett praktiknära projektarbete kopplas specifika frågor på den aktuella platsen till större och principiella frågor i samhällsutvecklingen.

I kursen behandlas ett antal teman: bebyggelseutveckling; planeringsprocesser och drivkrafter; stadsbyggnadsprinciper; digitala verktyg för modellering, analyser och visualisering. Kursen utgår från att utformningen av bebyggelse och infrastruktur inte har några givna rätta svar utan alltid bygger på avvägningar mellan olika intressen. Studenterna tränas i att diskutera och själva reflektera över den byggda miljön, men också vad deras professionella roll innebär i det stora grupparbete som samhällsbyggnad är.

Organisation

Kursen är uppbyggd kring verkliga stadsmiljöer som undersöks med stöd i föreläsningar, övningar, och studiebesök. Arbetet stöds av handledare från akademin och praktiken. Samtalen mellan studenter och med lärare, där de komplexa frågeställningarna inom samhällsplaneringen kan fördjupas, är en viktig del i kursens pedagogik. Ett projektarbete genomförs i grupp och utgår från ett verkligt projektområde.

Litteratur

Obligatorisk litteratur
Forsberg, Gunnel (red). Samhällsplaneringens teori och praktik. Stockholm, 2019. Valda kapitel.

Referenslitteratur
Boverkets Byggregler, BBR, 2011
Forsberg, Gunnel (red).
Samhällsplaneringens teori och praktik. Stockholm, 2019, övriga kapitel
PBL Kunskapsbanken Planering Boverket
Plan- och bygglagen, 2010
Trafik för en attraktiv stad. TRAST utgåva 3. Trafikverket m.fl. 2015

Examination inklusive obligatoriska moment

Kursen består av två moduler. Den första modulen, projekt 6 hp, examineras genom projektarbeten i grupp och enskilda skrivuppgifter och betygssätts med U/3,4,5. Denna modul berör främst lärandemål 1-7. Den andra modulen, GIS 3hp, examineras genom inlämningsuppgifter som bedöms U/G. Denna del berör främst lärandemål 8. Närvaro vid genomgångar och handledning är obligatorisk. Frånvaro vid enstaka tillfällen kan ersättas av motsvarande uppgifter. 

Kursens examinator får examinera enstaka studenter på annat sätt än vad som anges ovan om särskilda skäl föreligger, till exempel om en student har ett beslut från Chalmers om pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning.