Datateknik vävs in nästan överallt och det är svårt att tänka sig ett liv utan datatekniska produkter och tjänster. Digitala kommunikationsplattformar, smarta mobiltelefoner och små digitala system för övervakning och styrning är bara några exempel på vad som idag anses vara självklara delar av vårt samhälle. För en användare räcker det att tekniken fungerar och ser bra ut, men i bakgrunden måste någon planera, utveckla och underhålla de hårdvaru- eller programvarubaserade idéerna och systemen. Det är här du kommer in i bilden.
Utbildningens innehåll
Med kompetens inom datateknik blir du spindeln i nätet som håller ihop komplicerade projekt. Du tillför ett så kallat systemtänk eftersom du förstår systemet från vad den ingående hårdvaran kan göra, till hur tillämpningen i stort ska se ut och limmet däremellan som hur man bäst programmerar algoritmerna och får dem att vara effektiva på den valda hårdvaran. Det innebär att du kan vara med att utveckla verktyg som möter samhällsutmaningar, som till exempel intelligent fordonskontroll, klimatsimuleringar och smart energiförsörjning.
Programmet varvar formell, teoretisk kunskap med praktisk erfarenhet i form av labbar. Du får lära dig flera olika språk för algoritm- och systemdesign. Jämfört med andra utbildningar som kanske bara har ett språk får du därmed en hel verktygslåda. Du får lära dig hur datorn, som ditt viktigaste arbetsredskap, är uppbyggd och hur den fungerar. Du får också ingående kunskaper om datateknikens möjligheter och begränsningar. I vissa kurser kommer du nära datorns beståndsdelar, medan i andra kurser arbetar du på en högre nivå med algoritmer för dataanalys.
De första åren ger dig också en stabil grund i matematik som är viktigt inte bara för grundkurserna men också de avancerade valbara kurserna i senare årskurser med artificiell intelligens (AI) och självlärande algoritmer som några exempel. Du läser också ett par kurser som angränsar till fysik och elektronik för att komplettera kunskapen i datateknik och få en bredd i att kunna kravställa komplexa system som utvecklas av andra.
Under det tredje året får du möjlighet att välja kurser inom programmet och börja skapa din egen profil. Du kan då välja att att fördjupa dig med mer fysik eller elektronik, börja att lära dig om AI och självlärande algoritmer, eller studera cybersäkerhet där du lär dig att bygga säkrare system. Du kan också fördjupa dig genom att välja fler datavetenskapliga kurser.
De två sista åren studerar du på ett masterprogram där du tillsammans med både svenska och internationella studenter specialiserar dig. Som datateknolog kan du välja mellan många olika masterprogram på Chalmers. Varje masterprogram kommer dessutom med stor valfrihet, vilket gör det enkelt för dig att anpassa din utbildning efter dina egna intressen.
Det bästa med att plugga Datateknik är bredden på programmet som passar mig utmärkt eftersom jag själv inte var så erfaren när jag började
Arbetsområden
Samhället är i stort behov av dataingenjörer med känsla för kvalitet, produktivitet och kunskap om hur man kan hålla nere kostnader. Många datatekniker startar sina yrkeskarriärer som programmerare, andra går vidare inom forskning och utveckling och en del blir ledare i näringslivet. Efter utbildningen har du en teoretisk kunskap och en praktisk verktygslåda för att kunna axla många olika roller, vilket betyder att du kan bli allt från doktorand på ett universitet med en akademisk karriär, ingenjör på ett större svenskt eller internationellt verkstadsföretag till entreprenör som utvecklar helt nya verksamheter.
Valbara masterprogram
Behörighet och urval
Förkunskapskrav: grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6
Platserna fördelas enligt: Betyg 75%, Högskoleprov 25%
Från anmälan till antagning
Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.
Antagningspoäng
Statistik och urval
Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.
Om meritpoäng och meritvärde
Meritvärde och urval
Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.