Hur kan batteriteknik och elektrifiering rädda planeten? Det vet Johanna Trillkott som leder omställningen på cellnivå.
Johanna studerade Elektroteknik och en master i hållbara elkraftsystem på Chalmers. Nu jobbar hon som avdelningsprojektledare för batterisystem och battericeller på Volvo Cars.
– Jag arbetar med att utveckla battericeller för framtidens elbilar och samarbetar med olika team och leverantörer för att driva den utvecklingen. Som projektledare koordinerar jag arbetet, säkerställer att vi håller tidsplanen och uppfyller våra mål, samt löser de utmaningar som uppstår. Det innebär ofta mycket möten.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Det är superkul och spännande! Batteriteknik i form av litiumjonbatterier är fortfarande relativt nytt inom bilindustrin, och det känns som att vi är med och förändrar både branschen och samhället. Dessutom är det givande att arbeta med någonting som bidrar till en bättre närmiljö och som minskar utsläppen av växthusgaser.
Varför är elbilar framtiden?
– Omställningen till elbilar går fort, särskilt i Sverige. Det är inte bara bilindustrin som förändras, utan även hur vi som användare tänker kring bilar. Jag tror att när man väl har en elbil och får en strategi för laddning på plats, inser man många fördelar med elbilar som man kanske inte tänkt på tidigare. En elbil är tyst och smidig att köra och leva med. Det är en annan produkt jämfört med bensin- eller dieselbilar, men när man väl har anpassat sig är det mycket bekvämare.
Det känns som att vi är med och förändrar både branschen och samhället
Hur hamnade du på ditt nuvarande jobb?
– Efter examen sökte jag Volvo Cars tvååriga traineeprogram. Det gav mig möjlighet att jobba inom många olika områden och prova på flera olika roller inom företaget tills jag hamnade i den roll där jag är idag. Volvo Cars är ett stort företag med hög rörlighet vilket jag tycker är en fördel.
Varför valde du att plugga elektroteknik på Chalmers?
– Jag läste natur på gymnasiet och var intresserad av klimat och miljö, och ville bidra i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Elektroteknik kändes som ett område där jag kunde göra en skillnad för klimatet på riktigt. Jag jobbade i Oslo innan jag började på Chalmers och såg hur många eldrivna bilar som började dyka upp på gatorna. Det fick mig att inse att elektrifiering av fordonssektorn var spännande.
Hur förberedde Chalmers dig på det du gör idag?
– Vi studenter jobbade mycket tillsammans i olika projekt. Det lärde mig mycket om samarbete, problemlösning och hur man hanterar deadlines. Jag fick också en stark teknisk grund att stå på. Den grunden är bra att ha när man ska lösa olika problem. Jag var också utbytesstudent i Singapore i ett år under min master, vilket var en underbar upplevelse. Att träffa studenter från hela världen och se deras perspektiv var väldigt givande.
Hur var ditt studentliv?
– Jag var aktiv i olika föreningar och hittade en bra balans mellan studier och fritid. Jag har fått vänner för livet och tycker att Chalmers erbjuder något för alla, oavsett om man är en person som är mer introvert och fokuserad på sina studier eller om man gillar att träffa nya människor och vara social.
Vad tycker du är viktigt att tänka på när man väljer utbildning?
– Välj något som du är intresserad av. En civilingenjörsutbildning öppnar många dörrar, och du kan forma din karriär utifrån dina intressen. Du behöver inte känna att du låser dig fast i en viss roll bara för att du väljer ett specifikt program. Var nyfiken och våga prova nya saker. Engagera dig i projekt och föreningar under studietiden. Om du får chansen, ta ett utbytesår. Bygg ditt nätverk och hitta vad du tycker är roligt och intressant.
Vill du veta mer om utbildningen?
Elektroteknik, civilingenjör
Som civilingenjör i elektroteknik skapar du smarta lösningar på dagens och framtidens utmaningar inom energiförsörjning, miljövänliga och säkra fordon, smarta städer, datakommunikation och mycket mer. Du är dessutom med och driver utvecklingen mot ett hållbart samhälle och arbetar för att underlätta vardagen för människor världen över.