
Som HR- och compliance manager ansvarar hon för besättningen och trygg drift ombord på tolv fartyg som trafikerar Europas kuster.
Varför valde du Chalmers?
– Jag visste att jag ville jobba med sjöfart efter att ha gått på ett segelgymnasium på Öckerö. Chalmers har också ett starkt rykte inom sjöfart och logistik, med nära kopplingar till branschen och Göteborgs hamn. Det var lockande att välja en utbildning utifrån mitt intresse och att få praktiska erfarenheter genom nära samarbeten med företag. Dessutom hörde jag från tidigare studenter att gemenskapen på programmet var något alldeles speciellt.
Hur var utbildningen?
– Programmet hette då Sjöfart och logistik (numera Internationell logistik). Jag valde inriktningen sjöfart och tog alla sjöfartskurser som fanns. För mig var sjöfart att jobba med logistik i stor skala – allt handlar om att frakta saker och en stor del av världsekonomin bygger på sjöfart. Jag uppskattade att utbildningen var praktiskt inriktad och att vi kunde skräddarsy vår utbildning utifrån vad vi gillade. Det var intensivt, men roligt, och jag minns tentaveckorna som både utmanande och lärorika. Dessutom var gemenskapen bland oss studenter stark, särskilt under mottagningen där vi också lärde känna studenter från andra sjöfartsprogram.
Vad betydde praktiken för dig?
– Praktikperioden var superbra. Jag gjorde praktik hos bogserbåtsoperatören Svitzer i Göteborg. Det ledde till sommarjobb och extrajobb under hela studietiden. Jag fick mycket förtroende från personalen och kände mig delaktig från start.
Vad gjorde lärarna på Chalmers speciella?
– Lärarna delade med sig av sina egna erfarenheter från branschen. De gav oss inte bara de teoretiska kunskaperna, utan också praktiska tips och insikter om hur det fungerar på riktigt till sjöss. Det har jag nytta av varje dag i mitt jobb nu. Jag har fortfarande kontakt med flera av lärarna via branschen idag och har också gästföreläst i en av kurserna på Chalmers.
Hur gick vägen till ditt nuvarande jobb?
– Jag tog examen mitt under pandemin 2020. Det var en ganska tuff tid att söka jobb just då, men jag hittade en tjänst hos Admare ship management I Göteborg på Linkedin. Jag kände till företaget från en föreläsning på Chalmers, sökte direkt – och fick jobbet. Sedan dess har jag varit kvar och haft ett par olika roller inom företaget. Vi är ett tight gäng och jobbar nära varandra.
Vad gör du idag?
– Jag reser ombord fartygen och utför interna inspektioner i hela Europa. Jag hanterar rekrytering, utbildning, säkerhetsfrågor och certifikat samt ser till att arbetsmiljön är god ombord. Mitt jobb handlar också om att säkerställa att alla besättningsmedlemmar har rätt behörigheter och att våra fartyg följer internationella regler. Jag arbetar nära våra agenter i Filippinerna och Lettland och ser till att allt fungerar smidigt, från kontrakt till avlösningar.
Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?
– Det kan vara allt från att se till att fartygen är rätt bemannade, att hantera personalfrågor. Jag hjälper till om någon mår dåligt och hittar avlösare vid skador. Ibland handlar arbetet om samtal med besättningen om både högt och lågt. Andra dagar kan det handla om att fixa akuta lösningar vilket är både utmanande och kul. Jag tar också fram policydokument, som hur vår jämställdhetspolicy ska se ut och styrdokument som fartygen ska följa.Det bästa med jobbet är att följa med båtarna. Under mina resor har jag varit i Holland, Filippinerna, Estland, Polen och svenska hamnar som Umeå och Stockholm.
Har du några råd till någon som funderar på sjöfart?
– Våga testa! Det är en rolig utbildning som är väldigt attraktiv på arbetsmarknaden. Sjöfart är också så brett och mycket mer än att bara vara till sjöss. Du kan jobba med allt från säkerhet och teknik till mer HR-relaterade jobb.
Läs mer om utbildningen

Internationell logistik
Den globala handeln ökar ständigt och allting du äger har transporterats till dig i en noggrant uttänkt logistikkedja där tidsåtgång, miljöpåverkan och lönsamhet är viktiga faktorer. När det uppstår störningar orsakade av omvärldshändelser blir du kuggen i hjulet som löser problemen för att kedjan ska kunna rulla på igen. Under utbildningen får du lära dig allt om logistikens ekonomiska, juridiska och tekniska förutsättningar.