Han navigerar världshaven

Bild 1 av 1
En man som befinner sig på en båt.
Christoper Stadelmann älskar variationen och friheten när man jobbar till sjöss.

Han gick från att vara skidlärare till en sjöfarare som utforskar världshaven. 

Efter utbildningen på Chalmers har Christopher Stadelmanns jobb tagit honom världen runt flera gånger om.

– Just nu jobbar jag som andre styrman på en färja som går mellan Sverige och Danmark. Mina arbetsuppgifter är att köra båten, lasta och lossa, navigera och sköta underhåll. Dagen börjar ofta tidigt, ibland så tidigt som tre på morgonen. Då löser jag av en kollega och får en genomgång av vad som hänt under natten. Vi arbetar i tolvtimmarspass, så jag jobbar tolv timmar och är ledig tolv timmar ombord.

Hur kan en vanlig dag se ut för dig?
– Den börjar med en kopp kaffe och en översikt av väder och trafik runt omkring oss. När vi närmar oss hamn, väcker jag kaptenen som tar över och lägger till båten. Under tiden övervakar jag lastning och lossning av både passagerare och gods. Jag har också ansvar för sjukvården ombord, vilket innebär att jag måste vara beredd på att hantera medicinska nödsituationer.

Varför valde du att studera till sjökapten?
– Efter studenten visste jag inte riktigt vad jag ville göra. Jag älskade att åka skidor och jobbade som skidlärare ett tag. Men jag insåg snabbt att det inte var ett hållbart yrke i längden för mig – lönen var låg och framtidsutsikterna begränsade. Jag började fundera på vilka andra jobb som kunde ge mig möjligheten att resa mycket, tjäna bra och samtidigt ha tid för mig själv. Då kom jag på att sjöfart skulle kunna vara något för mig. Jag har alltid älskat havet och båtar, så det kändes som en naturlig väg att gå.

Det är fantastiskt att få betalt för att köra båt och se världen

Hur såg din utbildning ut?
– Det bästa med utbildningen på Chalmers var praktiken. Du får verkligen en känsla för vad yrket innebär och kan direkt omsätta teorin som du lärt dig. Den praktiska erfarenheten gjorde utbildningen mycket mer motiverande och rolig. Dessutom lärde jag mig väldigt mycket om sjöfartens olika aspekter, från navigation och säkerhet till logistik och teamwork. Chalmers gav mig grunderna och verktygen för att klara av livet till sjöss på ett bra sätt.

Vad gjorde du på praktiken då?
– Jag fick arbeta på olika typer av fartyg, vilket gav mig en bred erfarenhet av många delar inom sjöfarten. Första praktiken var på Stena Germanica, en färja som går mellan Göteborg och Kiel. En av de mest minnesvärda upplevelserna var när jag jobbade på en isbrytare i Luleå. Att navigera genom isen var både spännande och utmanande. Jag fick även möjligheten att mönstra på ett fartyg som tog mig från Europa, Sydafrika, Australien samt Japan. Min sista praktikperiod spenderade jag på ett kryssningsfartyg som tog mig till exotiska platser runt om i Asien som Kina, Hongkong, Japan och Vietnam. Det var otroligt att få uppleva så många olika kulturer och miljöer på kort tid. 

Går det att kombinera jobbet med familjeliv?
– Vi är schemalagda en vecka ombord och sedan är vi hemma två veckor. Det gör det faktiskt ganska lätt att balansera jobbet med familjelivet eftersom jag har småbarn. Dessutom har vi så kallade pliktdagar för olika projekt som administrativt arbete eller förnya licenser som kan göras hemifrån eller på kontor.

Vad tycker du är det bästa med att jobba till sjöss?
– Variation och frihet! Ingen dag är den andra lik, och du får ständigt möta nya utmaningar. Dessutom är det fantastiskt att få betalt för att köra båt och se världen.

Vilka råd har du någon som funderar på att studera sjöfart?
– Om du tycker om havet och vill ha ett äventyrligt och praktiskt jobb, så är sjöfart något för dig. Det är viktigt att ta sig tid att fundera på vad man verkligen vill göra och vara redo för en utmanande och givande utbildning. Sjöfarten erbjuder många möjligheter, och du får uppleva så mycket spännande på vägen.

Vill du veta mer om utbildningen Cristopher läste?

Sjökapten, sjökaptensexamen

Livet som sjökapten är för dig som vill upptäcka världen, utmanas och leda andra. Efter din utbildning väntar ett yrkesliv i en omväxlande miljö med många internationella kontakter. Programmet kombinerar kurser inom sjöfart, med ledarskap, miljö och juridik för att förbereda dig inför rollen som befälhavare på ett fartyg eller i land inom en myndighet eller ett rederi.