Tänk dig vår tids stora utmaningar. Inom kemin finns lösningar för att få hållbar energiförsörjning, rent dricksvatten och resurseffektiva material – bara vi ser till att ha kunskaperna och innovationsförmågan. Därför kan du som civilingenjör i Teknisk kemi spela en viktig roll för att forma framtidens hållbara samhälle och driva den cirkulära omställningen.
Utbildningens innehåll
Brinner du för naturvetenskap, ingenjörskonst och innovation? På civilingenjörsprogrammet Teknisk kemi får du kompetenser som är efterfrågade av attraktiva arbetsgivare. Du kan arbeta inom allt från framstående läkemedelsforskning och förnybar energi till att utveckla smarta lösningar för framtidens cirkulära samhälle. Genom att kombinera kemi och teknik öppnar sig många spännande arbets- och forskningsfält.
Under det första året av utbildningen lägger vi grunden inom kemi, kemiteknik och matematik. Du kommer att få en djup förståelse för hur atomer och molekyler reagerar och växelverkar och hur vi kan styra dessa kemins byggstenar. Dessutom får du matematiska verktyg för att analysera data och lär dig lösa komplexa problem genom programmering och användning av AI.
Under det andra året fördjupar du dina kunskaper och lär dig hur kemiska och fysikaliska processer påverkar världen omkring oss. Du får insikter i hur molekyler och reaktioner fungerar i praktiken och hur kunskapen kan användas för att utveckla hållbara och storskaliga lösningar. Dessutom får du möjlighet att börja välja kurser enligt dina specifika intressen och framtida ambitioner. Det ger dig en skräddarsydd utbildning som passar dina mål.
Det tredje året fokuserar på specialisering och hållbarhet. Du lär dig mer om energieffektiva processer och miljösmarta tekniker för att separera ämnen och återvinna resurser. Detta ger dig möjlighet att omsätta dina teoretiska kunskaper inom konkreta användningsområden – en viktig kompetens för dig som vill bidra till ett samhälle byggt på hållbarhet.
På Chalmers finns en dynamisk och innovativ forskningsmiljö, och lärarna du möter under utbildningen är också aktiva forskare. Genom projektarbeten och laborationer får du praktisk erfarenhet av området Teknisk kemi. Du kommer att möta företag från olika branscher och göra studiebesök.
Efter de tre första åren är du redo att fortsätta din civilingenjörsutbildning på ett tvåårigt masterprogram med fördjupning inom främst kemi eller kemiteknik. Men du har också möjlighet, utifrån den inriktning du tar för dina valbara kurser, att fokusera din masterutbildning på fysik, bioteknik eller andra närliggande ämnen. Mer information om vilka masterprogram du då kan välja finns under rubriken Valbara masterprogram.
Utbildningen avslutas med ett examensarbete. Där får du använda kunskaperna från din studietid genom att arbeta med en aktuell utmaning som matchar just dina intressen, ofta i samarbete med potentiella framtida arbetsgivare.
Video - Kemistudenter gör sin egen handkräm
Följ med studenterna in i kemilabbet när de skapar en handkräm av biomaterial.
Jag uppskattar fokuset på tekniska tillämpningar av kemin, vilket gör att läromålen känns relevanta för en framtida ingenjör
Arbetsområden
Dina möjligheter efter en civilingenjörsexamen i Teknisk kemi är många och varierande. Det gäller oavsett om du vill förbättra industriprocesser, utveckla nya produkter eller ta dig an vetenskapliga frågeställningar som forskare. Med din kompetens kan du vara med och forma hållbara lösningar, i stort och smått, för att värna resurser, förbättra miljö, livsvillkor och global hälsa.
Yrkesroller för en civilingenjör i Teknisk kemi är exempelvis produktutvecklare, hållbarhetsexpert, materialkemist, forskare, projektledare, processingenjör och entreprenör. Utbildningen ger dig goda möjligheter att jobba med innovation och entreprenörskap. Många nya företag startas av personer med bakgrund inom kemi och kemiteknik.
Om du är intresserad av att fördjupa dig ytterligare inom vetenskapen, erbjuder utbildningen en stark grund för vidare forskarstudier där du kan vara med och leda utvecklingen inom allt från nya hållbara material till innovativa energilösningar.
Hedvig gör Västsverige mer hållbart
Hedvig Pollak är en av de drivande krafterna bakom ett initiativ som ska göra Västsverige mer hållbart och miljövänligt.
Han jobbar med sitt favoritsnacks
Bruno Lindberg trodde först att han skulle bli forskare när han började plugga på Chalmers, men karriären tog en annan vändning.
Programplan
Programplanen för år 1-3 är ännu ej fastställd. Den kommer att publiceras inom kort.
Valbara masterprogram
Behörighet och urval
Förkunskapskrav: grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6
Platserna fördelas enligt: Betyg 81%, Högskoleprov 19%. Fördelningen sker efter avräknande av antagna via urvalsgruppen för Matematik- och fysikprovet.
Från anmälan till antagning
Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.
Matematik- och fysikprovet
Matematik- och fysikprovet
För dig som är behörig till utbildningen ger detta ytterligare en möjlighet, utöver betyg och högskoleprov, att konkurrera om en plats.
Antagningspoäng
Statistik och urval
Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.
Om meritpoäng och meritvärde
Meritvärde och urval
Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.