Maskinteknik, högskoleingenjör/civilingenjör

180/300 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Vill du designa och bygga allt från små komponenter till stora system? Med maskinteknik kan du utveckla självkörande fordon, livräddande robotar eller hitta nya sätt att återvinna allt från elektronik till gamla produkter.

Utbildningens innehåll

Som maskiningenjör bidrar du med praktiska lösningar som gör samhället mer hållbart. Du lär dig att förbättra framtidens system och produkter, samt hitta smarta sätt att återvinna och återanvända det som redan finns. Du kan vara med och skapa självkörande transporter, designa medicinska robotar och utveckla smarta, energieffektiva hem. Du kan också automatisera fabriker för att minska avfall och uppfinna nya energilagringssystem för att minska vårt beroende av fossila bränslen.

Flexibelt program

I det här programmet kan du välja att läsa ett kortare högskoleingenjörsspår (3 år) eller ett längre civilingenjörsspår (5 år)

De första två åren läses gemensamt oavsett vilket spår du väljer. Du får en bred grund i maskinteknik och matematik och lär dig hur du ska använda artificiell intelligens som ett ingenjörsverktyg. Hållbarhet och cirkulärt tänkande är centrala teman i programmet och redan under det första året är du med i utvecklingsprojekt där hållbarhetsfrågor är självklara delar. Du får exempelvis göra ett projekt i produktframtagning där du ska utveckla en produkt från idé till färdig prototyp genom att återanvända tekniska lösningar och material från gamla produkter. Detta ger dig en helhetssyn på allt från utformning av en produkt till materialval, konstruktion och produktion. Parallellt med projektet läser du kurser i programmering och CAD, ett verktyg som används i skapandet av tekniska ritningar.

Efter två år kan du sedan välja det spår som passar dig. Väljer du högskoleingenjör kommer du ut snabbare i arbetslivet och får jobba mer tillämpat. Under ditt tredje väljer du inriktning mot konstruktion-, produktion- eller energiteknik och du kan också välja en utbytestermin utomlands. Utbildningen avslutas med ett examensarbete, som också oftast görs tillsammans med ett företag.

Om du väljer civilingenjörsspåret kommer du att fördjupa dig i mer avancerade kurser och projekt som förbereder dig för masternivå. Under ditt tredje år läser du fördjupande kurser inom mekatronik, maskinteknik och statistik. Du kan också välja bland valbara kurser. Efter det avslutande kandidatarbetet fortsätter du sedan till ett masterprogram för ytterligare specialisering. I masterprogrammet finns det även möjlighet att göra ett internationellt utbyte. 

Arbetsområden

Som högskoleingenjör jobbar du mer praktiskt med dagens teknik och hittar nya användningsområden. Du kan vara med och utveckla nya processer och produkter för effektiv tillverkning, som till exempel batterifabriker och elbilar, eller arbeta med maskiner för automation. Efter examen kan du jobba som entreprenör, produktionstekniker, kvalitetsingenjör eller konstruktör, där du utvecklar och analyserar produkter med datorstöd. Du kan också arbeta med produktutveckling, konstruktion och CAD.

Som civilingenjör fokuserar du på att utveckla nya system och produkter, ofta som projektledare inom innovation. Många blir industriledare eller jobbar med produktutveckling och processer. Du kan även bli entreprenör eller produktansvarig.

Våra studenter får jobb på stora och små företag inom olika branscher, som SKF, Afry, Dentsply sirona, Volvobolagen, Saab och Göteborgs energi.

Hon projektleder inom flygindustrin

"Jag är snabb på att lära mig nya saker, vilket är någonting som jag har fått med mig från tiden på Chalmers."

Podd - Maskiningenjör i drömsits

Lyssna på maskingenjören Lina Nyberg som berättar om sitt jobb med nätanslutningen till 370 vindkraftverk i Östersjön.

(Öppnas i ny flik)

Ny programplan

Då programmet har gjorts om är programplanen för år 1-3 från höstterminen 2025 ännu ej fastställd. Se tidigare programplan nedan.

Valbara masterprogram

Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Platserna fördelas enligt: Betyg 81%, Högskoleprov 19%

Från anmälan till antagning

Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)