Ekonomi och produktionsteknik, högskoleingenjör

180 hp
Bild 1 av 1
Dekorativ bild

Vill du lära dig hur man styr, leder och utvecklar smarta sätt att producera varor och tjänster? I utbildningen kombinerar du tekniska kunskaper med en inblick i hur människor jobbar ihop och hur företag och organisationer fungerar. Du fördjupar dig också i industriell ekonomi, strategi och hållbar samhällsutveckling. Det gör dig väl förberedd på att hantera allt från digitalisering till hur dagens verksamheter ska klara framtidens utmaningar.

Utbildningens innehåll

I utbildningen kombineras kurser i industriell ekonomi och produktionsutveckling med mer traditionella teknik- och naturvetenskapliga ämnen som material- och tillverkningsteknik, mekanik samt matematik. Under dina studier kommer du att lära dig mer om mänsklig interaktion och hur man driver ett projekt för att bättre kunna förstå hur kunder, konkurrenter och kollegor handlar i olika situationer. I programmet finns också ett stort fokus på samarbete med näringslivet och andra organisationer. Detta sker i form av studiebesök, gästföreläsare och näringslivsorienterade projekt.

Under utbildningen gör du flera projektarbeten där olika ämnen flätas samman. Detta arbetssätt ger dig ett breddat perspektiv på ditt intresseområde och förbereder dig för den komplexitet du kommer att möta i arbetslivet, där många intressen och synsätt behöver koordineras för ett bra resultat. 

Genom att den femte terminen ges på engelska förbereds du för en internationell marknad. Vill du bredda dina internationella erfarenheter ytterligare finns möjligheten att studera vid ett utländskt universitet samma termin.

Under dina studier kommer du också att få välja en inriktning som passar dig inom organisering och ledning av verksamhet eller produktionsteknik.  I årskurs tre kan du fortsätta ta del av utbildningens valfrihet och skapa en egen profil av valbara kurser. Utbildningen avslutas med ett examensarbete, vilket genomförs i samarbete med näringslivet och samhället. Här får du tillämpa dina kunskaper genom att självständigt analysera och lösa olika problem. Genom programmets inslag av kontakter med flera olika delar av näringslivet har du stora möjligheter att bygga ditt eget nätverk.

Arbetsområden

Efter examen har du kompetens inom ett brett arbetsområde vilket gör dig attraktiv i många branscher. Du kommer att vara väl insatt i modern produktion och kunna ta dig an en mängd varierande yrkesroller inom utveckling, ledning och styrning, till exempel inom produktionsplanering, projektledning, logistik och resurskoordinering.

Ekonomi- och organisationskunskaperna gör dig redo för att kommunicera och samarbeta med olika företags affärsdrivande enheter. Många av våra nyutexaminerade studenter arbetar som projektledare eller i koordinerande roller på såväl mindre som stora företag eller i offentliga organisationer.

​Behörighet och urval

​Förkunskapskrav: grundläggande behörighet

Du behöver också: Matematik 4/Matematik D, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6

Chalmers gör avsteg från särskild behörighet för utbildning som leder till yrkesexamina (UHRFS 2019:1) avseende att det krävs Matematik 4 eller Matematik D (inte Matematik 3c).

Platserna fördelas enligt: Betyg 81%, Högskoleprov 19%

Från anmälan till antagning

Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.

Antagningspoäng

Statistik och urval

Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.

Om meritpoäng och meritvärde

Meritvärde och urval

Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.

(Öppnas i ny flik)