Inom biotekniken kombineras studier av levande organismer och deras biologiska och kemiska processer för att utveckla livsförbättrande produkter för människor, djur och natur. Det kan vara att skapa banbrytande mediciner, utveckla förnybara bränslen, producera framtidens mat eller att göra bioteknikindustrin mer hållbar.
Utbildningens innehåll
Chalmers bioteknikprogram har utvecklats för att möta framtidens behov och ger dig kunskaper i cellbiologi och kemi, matematik och programmering, samt human anatomi och fysiologi. Här lär du dig hur celler och avancerade organismer fungerar och hur man kan manipulera dessa för att skapa lösningar och produkter som gör skillnad. Det kan innebära att utveckla nya effektiva läkemedel eller biologiska reservdelar så som organ, specifika celler och protein, optimera biologiska processer för produktion av exempelvis enzymer, livsmedel och energi, eller utveckla avgiftningsstrategier för organismer i förorenade miljöer. Möjligheterna är oändliga, och just dina idéer kan forma framtiden.
De två första åren ger dig en bred grund i bioteknikens ämnesområden. Du studerar matematik, kemi, biologi och fysik för att förstå hur allt hänger ihop och lär dig verktyg som programmering och statistik. Du får också en förståelse för hur människokroppen fungerar ända ner till cellnivå genom kurser i human cellbiologi, anatomi och fysiologi. Inlärningen görs genom föreläsningar, grupparbeten, kemiska och biologiska experiment.
Under det tredje året specialiserar du dig genom att välja mellan två inriktningar. Den ena inriktningen fördjupar dina kunskaper mot människa och där lär du dig exempelvis att arbeta med avancerade cell- och vävnadsodlingstekniker och att bygga biomolekyler. I den andra inriktningen fördjupar du dig mot industriell bioteknik och får mer specialiserade kunskaper i mikrobiologi och encelliga organismer. Du gör också ett kandidatarbete där du blir involverad i pågående forskningsprojekt på Chalmers.
De sista två åren går du något av våra masterprogram som ger dig en fördjupning baserad antingen på dina biologiska, kemiska eller matematiska kunskaper och intressen. Här ingår också ett examensarbete i en eller två terminer som du kan göra på Chalmers, andra universitet eller i samarbete med en industri.
Arbetsområden
Som civilingenjör med inriktning bioteknik kan du jobba med forskning och utveckling på universitet (naturvetenskapliga, tekniska, medicinska eller farmaceutiska fakulteter), inom biomedicinsk laboratorieverksamhet, inom industrier som tillverkar och utvecklar till exempel läkemedel, livsmedel, biomaterial och biokemiska och kemiska produkter.
Våra tidigare studenter jobbar ofta på stora företag som läkemedelsföretaget Astra Zeneca och teknikutvecklaren Semcon, men också inom kommunal verksamhet eller som forskare på högskolor och universitet. En del startar egna företag för att lösa ett specifikt problem eller för att vara underleverantör till större företag.
Vanliga yrkesroller efter examen är laboratorieingenjör, forskningsassistent, produkt- och processutvecklare, patentutvärderare, projektledare och entreprenör.
Isabella återvinner tvättvatten
Efter utbildningen på Chalmers uppfann Isabella en mer hållbar lösning för tvättmaskiner - nu driver hon sitt eget företag.
Programplan
Notera att programplanen som gäller från höstterminen 2025 är preliminär och kan komma att uppdateras.
Programmet ger två kurser (7.5 hp) i varje läsperiod. Flera kurser är samlästa med civilingenjörsprogrammet i Teknisk kemi.
Valbara masterprogram
Behörighet och urval
Förkunskapskrav: grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6
Platserna fördelas enligt: Betyg 81%, Högskoleprov 19%
Från anmälan till antagning
Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.
Antagningspoäng
Statistik och urval
Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.
Om meritpoäng och meritvärde
Meritvärde och urval
Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.