Ansök till utbytesstudier

Bild 1 av 1
Bergskedja i Japan.
Fotograf: Chalmersstudenten Sebastian Rye.

För att söka till utbytesstudier måste du ansöka i tid. Ansökan är öppen i två tidsintervall beroende på om du åker inom eller utanför Europa. Här får du reda på hur och när du ansöker om utbytesstudier. Du gör din ansökan i systemet MoveOn.

Så ansöker du till utbytesstudier

Du kommer att få information om utbytesstudier och bli inbjuden till informationsmöten när det är dags för dig att börja tänka på ansökan till utbytesstudier.

Ansökan är öppen i olika tidsintervall

  • 1 november – 1 december för ansökningar till utbytesprogrammet Global Exchange (utanför Europa) och till utbytesprogrammet Global E3. Ifall den 1 december infaller på en helgdag stänger ansökan istället måndagen efter.
  • 1 oktober – 1 december för ansökningar till UNITECH
  • 15 januari – 15 februari för ansökningar till utbytesprogrammet Erasmus+ (inom Europa). Ifall den 15 februari infaller på en helgdag stänger ansökan istället måndagen efter.

Ansökan görs i systemet MoveOn

  • Här finns länken till ansökningsportalen.
  • Undersök bland Chalmers partneruniversitet i Sökportalen vilka universitet som är intressanta och som passar för din utbildning. Det är viktigt att partneruniversiteten som du söker till erbjuder kurser som du kan tillgodoräkna dig. Läs gärna reserapporter från studenter som tidigare varit på utbyte. Du kan också höra av dig till en internationell koordinator som kan guida dig i rätt riktning.
  • Skapa ett konto i MoveOn
  • Fyll i de uppgifter som efterfrågas (endast de fälten markerad med en röd liten stjärna är obligatoriska):
    • Personuppgifter
    • Studiebakgrund
    • Partneruniversitet du söker till (upp till fyra alternativ)
  • Ladda upp eventuella bilagor (arkitekter ska bifoga en portfolio, instruktioner för portfolio finns i bilagan under rubriken "Regelverk och urval " nedan)
  • Klicka på submit när du känner dig klar med din ansökan.

Sökportalen Moveon

I sökportalen MoveOn hittar du alla utbytesavtal som Chalmers har och reserapporter.

(Öppnas i ny flik)

Regelverk och urval

Urval till utbytesstudier baseras på betyg. Här kan du läsa vilka regler som gäller för ansökan, vad som ska vara uppfyllt och hur urvalet till de olika utbytesprogrammen går till.

Studieplanering

Kurserna som du läser utomlands ska kunna tillgodoräknas i din utbildning på Chalmers vilket innebär att din studietid på Chalmers inte förlängs. Valet av kurser inför utbytet stäms av tillsammans med utbildningssekreteraren så att tillgodoräknande kan ske efter utbytet.

Finansiering

Du kommer att få möjlighet till bidrag/stipendium för dina studier utomlands. Dessa varierar beroende på destination men ett ekonomiskt bidrag får alla studenter – antingen direkt från Chalmers eller från utbytesprogrammet Erasmus+. Inom Erasmus+ programmet finns även möjlighet att få extra stipendium för dig som har en dokumenterad funktionsnedsättning, har barn eller reser grönt till utbytesdestinationen. Det kan du läsa mer om här.

Studera utomlands med funktionsnedsättning

Givetvis är det möjligt för dig med funktionsnedsättning att åka på utbytesstudier. Kontakta pedagogiskt stöd för att få en engelsk översättning på ditt Nais-besked som visar vilket stöd du haft på Chalmers. Det är därefter det mottagande lärosätet som beslutar om du kan få ett liknande stöd på plats.

Kontakta pedagogiskt stöd genom e-post till pedagogisktstod@chalmers.se