Genom att sätta användaren i fokus lär du dig att utveckla produkter och innovationer som gör riktig skillnad i människors vardag. Här får du ta dina idéer från skiss till verklighet i en kreativ designprocess. Du får ett helhetsperspektiv på produktutveckling och lär dig att undersöka olika kombinationer av form, material och teknik för att skapa användarvänliga och hållbara produkter som faktiskt kan förändra världen runt dig.
Utbildningens innehåll
Inom Teknisk design jobbar du med designprojekt som gör livet bättre för andra. Det kan vara allt från innovativa hemprodukter som gör vardagen mer effektiv, bärbar teknik som hjälper folk att hålla koll på sin hälsa, till nya appar och ergonomiska lösningar som förbättrar arbetsplatser. Du lär dig att skapa produkter och tjänster som både är användbara och stilrena, samtidigt som du tar hänsyn till deras hela livscykel och påverkan på miljön. Det handlar om att sätta användaren först, genom UX-design som bygger på att förstå människors behov genom intervjuer, observationer och analyser – för att du ska kunna utveckla intuitiva och smarta lösningar som skapar värde för andra.
I utbildningen tränar du upp din förmåga att lösa olika slags problem och kommunicera dina idéer på ett kreativt sätt i tal, text och bild. Du kommer också att arbeta med fysiska modeller och digitala verktyg. Du lär dig till exempel att skanna dina idéer för att arbeta vidare med dem digitalt, och du använder 3D-skrivare och VR för att testa dina prototyper. Det ger dig chansen att både förbättra dagens teknik och skapa helt nya lösningar för framtiden.
Flexibelt program
I det här programmet kan du välja att läsa ett kortare högskoleingenjörsspår (3 år) eller ett längre civilingenjörsspår (5 år)
De första två åren är lika för alla, oavsett vilket spår du väljer. Kurserna i Teknisk design ger dig en helhetssyn på produktutvecklingsprocessen, därför läser du parallellt ingenjörs- och designkurser. Under första året får du en bred introduktion till teknik och design, där du lär dig grunderna i formgivning och programmering, och arbetar med digitala verktyg som CAD för 3D-modellering. Du läser också matematik och mekanik, vilket ger dig en stark grund att bygga vidare på.
Under det andra året lär du dig att kombinera teknik med design som sätter användaren i fokus (UX). Du läser ergonomi för att förstå hur design påverkar människor och fördjupar dig i statistik för att kunna planera och utvärdera användarstudier. I kursen "Design med användaren i fokus" skapar du produkter baserade på verkliga behov och tar i ett längre projekt en idé hela vägen till en färdig prototyp. Du får under året också kunskap om material, hållfasthet, tillverkningsteknik och hur man skapar interaktiva produkter. I kursen ”Design för hållbar utveckling” lär du dig mer om verktyg och strategier för att skapa hållbara lösningar.
Flera av dina projekt sker i nära samarbete med företag som letar lösningar på verkliga problem.Väljer du högskoleingenjörsspåret ingår en praktikperiod inom industrin under ditt tredje år. Efter praktiken läser du kurser inom digital produktdesign och visualisering. Parallellt genomför du ditt examensarbete.
I civilingenjörsspåret fördjupar du dig i att testa olika prototyper och att skapa användarvänliga digitala produkter. I det ingår också att lära sig mer om hur man kommunicerar kring sina produkter och bygger varumärken. Din förståelse för hur ett varumärke byggs upp hjälper dig att nå tänkta målgrupper med dina produkter och lösningar. Dessa kunskaper är även viktiga om du är intresserad av att starta ditt eget företag. Året avslutas med ett kandidatarbete som ofta sker i samarbete med ett företag. Under de sista två åren väljer du ett masterprogram för att specialisera dig ytterligare inom det område som du är intresserad av.
Arbetsområden
Efter att ha tagit examen i Teknisk design har du många möjligheter framför dig, oavsett om du väljer att bli högskoleingenjör eller civilingenjör.
Som högskoleingenjör kan du arbeta direkt med produktutveckling, från nyutveckling och förändring av befintliga produkter eller tjänster till att vara beställare av designtjänster. På små och medelstora företag blir du ofta designansvarig.
Som civilingenjör blickar du mer mot framtidens innovationer på en större skala. Du kan arbeta som projektledare, produktutvecklare, industridesigner eller forskare. Inom mindre företag kan du hantera både design och konstruktion, medan du i större företag kan få en strategisk eller ledande roll.
Studenter från det här programmet söker sig till ett brett utbud av arbetsplatser och hamnar ofta på konsultföretag, men även globala företag som exempelvis Apple, Ikea, Spotify, Volvobolagen och Essity. Du får även en bra grund för att starta ditt eget företag, exempelvis en designbyrå.
Ny programplan
Då programmet har gjorts om är programplanen för år 1-3 från höstterminen 2025 ännu ej fastställd. Se tidigare programplan nedan.
Valbara masterprogram
Behörighet och urval
Förkunskapskrav: grundläggande behörighet
Du behöver också: Matematik 4/Matematik E, Fysik 2, Kemi 1, Engelska 6
Platserna fördelas enligt: Betyg 81%, Högskoleprov 19%
Från anmälan till antagning
Att anmäla sig till ett program på Chalmers är lätt. Men beroende på om du vill läsa program på grundnivå, ett tekniskt basår eller ett masterprogram är det lite olika saker att ta hänsyn till. Samma sak gäller för fristående kurser. Anmälningsperioderna skiljer sig också åt. Välkommen med din anmälan.
Antagningspoäng
Statistik och urval
Statistik över antagningspoäng för Chalmers utbildningar samt statistik från andra lärosäten.
Om meritpoäng och meritvärde
Meritvärde och urval
Information från studera.nu om meritvärde och urval vid anmälan till en högskoleutbildning.