Chalmers roll i totalförsvaret

Bild 1 av 1
Dekorativ

Osäkerheten i omvärlden är större än på länge. Chalmers bidrar till samhällets motståndskraft med forskning och forskningsbaserade innovationer men också med relevanta utbildningar. Det ökar Sveriges förmåga att hantera kriser och störningar, oavsett orsaken till störningen.

Lärosätenas roll i totalförsvaret

Totalförsvaret består av det civila försvaret och det militära försvaret. Det civila försvaret utgörs av civila myndigheter och organisationer som med sitt arbete vidtar åtgärder för att förbereda Sverige för krig. I totalförsvaret har svenska lärosäten samma uppdrag som vanligt, det vill säga att forska, utbilda och få ny kunskap att komma till nytta i samhället. Lärosätena har också en viktig roll i att bidra till Sveriges beredskap och i att stärka och skydda demokratin och det svenska statsskicket.

Chalmers har som Sveriges ledande tekniska universitet goda förutsättningar – och ett ansvar – att bidra till att bygga ett motståndskraftigt samhälle. Det kan handla om att bidra med kunskap som förbereder Sverige inför nästa pandemi, hur man återställer förstörd infrastruktur efter stormar eller översvämningar, eller ökar säkerheten i kritiska it-system. 

Chalmers bidrar med kompetens för att värna demokratin och stärka Sveriges försvarsförmåga

Vårt bidrag inom forskning, utbildning och innovation

Merparten av Chalmers utbildningsutbud bidrar redan till att skapa ett robust och motståndskraftigt samhälle genom kurser inom exempelvis samhällsplanering, transport, produktion, elsystem och cybersäkerhet. Genom uppdragsutbildningar kan vi även svara upp mot efterfrågan från totalförsvarets aktörer inom specifika områden.

Efterfrågan på ny forskning inom områden som är relevanta för totalförsvaret ökar hela tiden och möjligheterna till forskningsfinansiering likaså. Den akademiska friheten är en grundbult för universitet och handlar om att som forskare självständigt kunna välja vilken forskning som ska bedrivas, utan påverkan från politiska, ideologiska eller kommersiella intressen.

Den akademiska friheten är grunden som vår verksamhet vilar på och den får aldrig inskränkas

Forskning på Chalmers bedrivs ofta i samarbete med våra industripartners och totalförsvarsaktörer i samhället, såsom Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI). Detta gör vi för att vi vill bidra till Sveriges beredskap och säkra viktiga samhällsfunktioner vid kriser.

Chalmers medverkar i nätverket SNITTS, en kunskapsarena för aktörer inom akademinära innovationsstöd. Inom ramen för nätverket utforskar man bland annat hur forskning från Sveriges universitet och högskolor kan komma till nytta inom försvarsinnovation och totalförsvar, det vill säga både militärt och civilt.

Så arbetar nätverket SNITTS för ett säkert och motståndskraftigt samhälle

Universitetsnätverket Campus totalförsvar

Chalmers deltar i det strategiska universitetssamarbetet Campus totalförsvar, vars mål är att förse totalförsvaret med forskning och utbildning inom relevanta kunskapsområden. Det kan handla om cybersäkerhet, logistik, återuppbyggnad av energisystem och förstörd infrastruktur, evakueringsplaner för befolkningen, avloppssystem med mera. Initiativet leds av Försvarshögskolan, Örebro universitet och Luleå tekniska universitet och etablerades under 2024–2025.

Nätverket Campus totalförsvar arbetar för att:

  • samla och synliggöra utbildningar som är relevanta för totalförsvarets aktörer
  • samla forskare från svenska lärosäten i nätverk som kan utveckla ny forskning för, och i nära samarbete med, totalförsvarets aktörer
  • skapa en plattform för samverkan mellan akademi, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle inom området krisberedskap och totalförsvar.

Campus totalförsvars webbplats

Chalmers utbildningsutbud för totalförsvaret

Läs mer: Campus totalförsvar – Chalmers bidrag till Sveriges säkerhet

Chalmers ingår tillsammans med ett 30-tal andra lärosäten i det nybildade Campus Totalförsvar. Nätverket ska bidra till kompetensförsörjningen till totalförsvaret.

Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter för dig som har frågor kring Chalmers arbete inom totalförsvaret eller söker samarbete inom utbildning och forskning rörande totalförvar och civil beredskap.

Operativ samordnare

Åsa Valadi
  • Näringslivsansvarig, Lednings- och högskolegemensamt stöd, Chalmers verksamhetsstöd

Strategiskt ansvarig

Richard Torkar
  • Prefekt, Data- och informationsteknik

Taggar: