Designa en rymdstation -Tekniktävlingen 2024-25

Bild 1 av 2
Illustration med raketer, planeter och rymdstationer
Marcus Wandt på ISS
Tekniktävlingen 2024-25 - Designa en rymdstation. Illustration: Chalmers

Människan har alltid blickat upp mot himlen och fantiserat om vad som döljer sig bortom vår planet. Forskning, teknisk utveckling och uppfinningar har gjort det möjligt för oss att planera och genomföra resor i vårt solsystem och i år blev Marcus Wandt Sveriges tredje astronaut i rymden då han besökte den internationella rymdstationen ISS. I Tekniktävlingen 2024–25 utforskar vi framtida rymdresor, rymdteknik och designar egna rymdstationer.

Framtidens rymdstationer

ISS har kretsat runt jorden i över 25 år och år 2030 är det dags för den att pensioneras. I samband med att ISS tas ur bruk kommer det att skickas upp nya rymdstationer. En av dem är Lunar Gateway som kommer att placeras i omloppsbana runt månen. Den är tänkt att vara en bas och underlätta för resor till månen och i framtiden även till Mars. Den andra är Starlab som kommer att ta ISS:s plats i en omloppsbana runt jorden. Den är betydligt mindre än ISS men väl utrustad med forskningslabb och designad för att kunna genomföra över 400 experiment per år. Resultatet kommer att användas av oss på jorden bland annat för att lösa miljö och klimatutmaningar men även inom utveckling av medicin, hälsa och AI. Lunar Gateway och Starlab är bara två exempel på rymdstationer som snart är på väg ut i rymden. Eftersom rymdbranschen växer och blir allt viktigare för oss här på jorden kommer vi med all säkerhet få se fler rymdstationer skjutas upp i framtiden. Hur ser er framtida rymdstation ut och hur ska den var designad för att astronauterna ska klara av att vistas långa perioder i rymden och må bra?

Uppdrag - Designa en rymdstation

Du och ditt team har fått i uppdrag att ta fram skisser och bygga en modell av en framtida rymdstation i en omloppsbana runt jorden. Ni har fria händer att designa utseende och funktion men några viktiga kriterier måste vara med:

  1. Stationen ska vara byggd för ett team på 4 personer i minst en månad.
  2. Stationen ska vara utrustad med labb för forskning och experiment.
  3. Man ska kunna umgås, träna, leva och bo med eget "krypin". 
  4. Stationen ska vara ett hållbart slutet ekosystem med till exempel försörjning av syre, vatten eller avfallshantering.

Anmälan till Tekniktävlingen 2024-25

Designa en rymdstation!

(Öppnas i ny flik)


Tekniktävlingen logga

Samarbetsparters

Tekniktävlingen "Designa en rymdstation" riktar sig till årskurs 6 och syftar till att stimulera elevernas nyfikenhet till teknik, naturvetenskap och hållbara samhällslösningar. Årets utmaning är ett samarbete mellan Chalmers, ESERO, SSC, Frontgrade Gaisler och  Göteborgs stad.