Clover field

Green Valleys 2.0

Hållbar produktion av grönt protein, genom bioraffinering av gräs och klöver

Det övergripande målet för projektet Green Valleys 2.0 är att utveckla hållbar produktion av grönt protein med biprodukter, genom bioraffinering av vall (gräs och klöver). Tekniken kan skapa nya affärsmöjligheter för lantbruksbranschen genom att processen kan ge flera olika slutprodukter. 

Exempel på detta är att tidigare projekt har visat att det är möjligt att framställa proteinfoder som kan ersätta soja, och att proteinkoncentratet kan användas till djur som gris och kyckling som inte kan tillgodogöra sig protein direkt från obehandlad vall. Sidoströmmar till produktionen av proteinfoder kan också ge andra produkter som fiberråvara och biokol.

Det tidigare projektet Green Valleys har visat att det är möjligt att producera proteinkoncentrat från nyskördad vall och ensilage (gräs och klöver som har konserverats). I det nya projektet går partnerskapet vidare med att utforska ensilage av olika kvalitet för att undersöka om man kan producera under en större del av året från vallgrödor som skördats vid olika tidpunkter.

Andra nya frågor som ska undersökas är möjligheterna att framställa proteinfoder till fiskodling, och om restprodukten kan användas som fiberråvara exempelvis inom textilbranschen.

Aktiviteter för att coacha grupper av företag i lönsamhetskalkyler och tekniska lösningar kommer också att ingå i
projektet för att öka viljan att investera i anläggningar för bioraffinering av vall.

Läs mer på projektet Green Valleys officiella webbplats

EU Interreg logo

Kontaktpersoner på Chalmers

Christel Cederberg
  • Biträdande professor, Fysisk resursteori, Rymd-, geo- och miljövetenskap
Göran Berndes
  • Professor, Fysisk resursteori, Rymd-, geo- och miljövetenskap