Om projektet

Bild 1 av 8
Odling av havssallat i vattentankar
Ingrid Undeland
CirkAlg-grupp
Prover
Ta prover
Plats där prover togs
Saccharina latissimi

Projektet utförs i samverkan mellan flera universitet, företag och en myndighet och syftar till att utveckla tekniker för att i två steg höja proteinhalten i makroalger (dvs tång), och i ingredienser gjorda av dessa. I första steget odlas algerna i näringsrika odlingsmedia, och i andra steget utvecklas skalbara processer för att uppkoncentrera proteinet i de odlade algerna. Andra viktiga delar i projektet är att analysera och optimera smaklighet, näringsvärde och säkerhet hos de utvecklade proteiningredienserna och i produkter innehållande dessa.

Bakgrund

Vi blir fler och äldre på vår jord, vilket gör att vi behöver allt mer protein. Speciellt ökar efterfrågan på vegetariskt protein, då många människor vill minska eller helt undvika konsumtion av kött. Det senare drivs av den stora klimatpåverkan som köttproduktion innebär, och/eller av rent etiska skäl. Skiftet från kött till mer vegetariska proteinkällor kallas ibland "proteinskiftet”.

I projektet CirkAlg undersöks potentialen hos svensk tång som ett bidrag till proteinskiftet. Tång innehåller varierande mängder protein; oftast ca 5-25% av den torkade vikten, och detta protein är väldigt rikt på livsnödvändiga aminosyror. Tång är också rik på umamismakande ämnen, mineraler och vitaminer, bland de senare tex vitamin B12. I en del tångarter finns också de välkända marina omega-3-fettsyrorna som kan förebygga hjärt-/kärlsjukdom och påverka hjärnans utveckling positivt.

Mål

I CirkAlg är målen att:

  • Utveckla en ny cirkulär livsmedelskedja, med nya processer och odlingsmedium för att höja proteinhalten i tankodlad tång.
  • Använda och utveckla skalbara tekniker för att uppkoncentrera tångproteiner och skapa goda, näringsrika och säkra proteiningredienser för livsmedel.

För att nå det första målet integreras sidoströmmar från livsmedelsindustrin i de medier som används vid tankodling. Det andra målet nås genom att använda och utveckla tekniker där man skiljer proteindelen hos tången från övriga komponenter såsom kolhydrater. Härigenom får man en produkt med högre proteinhalt. Produktens sensoriska egenskaper undersöks också, liksom livsmedelssäkerheten.

Vår vision är att CirkAlg kan bidra till en ny cirkulär blå näring i Sverige, där algodlare och livsmedelsföretag i symbios skapar förutsättningar för produktion av en ny svensk marin alternativ proteinkälla. Smak- och näringsprofil optimeras för att produkten skall kunna bli en spelare att räkna med i det pågående proteinskiftet, och även för att bli ett bidrag till svensk livsmedelssäkerhet. På sikt skapar vi en mer hållbar livsmedelsproduktion, både ekonomiskt och ekologiskt.

Kollage med tre bilder som visar  tankodlade makroalger, torkade makroalger samt alger som mals
Tankodling av havssallat, torkad havssallat och malning av havssallat för proteinextraktion. Foto: Kristoffer Stedt, Hanna Harrysson och João Trigo

Hur arbetar vi mot målen?

​I ett första steg tank-odlar vi tång i närvaro av kväverika processvattenströmmar från livsmedelsindustrin; härigenom cirkuleras förlorade näringsämnen tillbaks in i livsmedelskedjan. Vid tankodling är man till skillnad från odlingar i havet inte beroende av säsong, utan man kan skörda när som helst på året. Vi arbetar med de två grönalgerna havssallat och tarmtång (Ulva lactuca och Ulva intestinalis), samt sockertång (Saccharina latissima), som är en brunalg. Förutom proteinmängden analyserar vi även aminosyror och andra näringsämnen såsom spårmetaller.

I det andra steget använder vi en process där proteinerna i tången kan uppkoncentreras genom att först lösa upp dem i vatten vid höga pH-värden, sen avlägsna sådant som inte är protein, till exempel kolhydrater, och till slut fälla ut proteinerna till fasta partiklar vid ett pH där de har minimal löslighet. Kolhydraterna kan man sen använda till att till exempel skapa biobaserade material (dock ej i detta projekt). Vi har sett att man med denna process kan få upp proteinhalten till 70% av den torkade vikten. Men, processen har inte optimerats för tång och är på grund av detta ännu inte tillräckligt effektiv. Därför undersöker CirkAlg olika sätt för att höja det så kallade "proteinutbytet".

Kollage av två bilder som visar olika stadier av proteinextraktion från havssallat.
Proteinextraktion från havssallat. Foto: João Trigo

Naturligtvis vill vi att tången och tångingredienserna också ska smaka gott!
Smakligheten bedöms och optimeras därför med sensorisk analys, samt testas i befintliga livsmedelsprodukter hos två av våra deltagande företag (Oatly & VegMe). Stort fokus ligger på makroalgernas välkända umamismak, den femte grundsmaken, vilken också kan höja upp intrycket av andra smaker.

Tång har många fina egenskaper, men det händer att de ansamlar tungmetaller när det finns i omgivande vatten. Just brunalger kan ibland också bli så jodrika att det helt enkelt blir för mycket jod. För att kontrollera att våra produkter är helt säkra som livsmedel, undersöker vi innehåll av tungmetaller och jod i både tång och tångingredienser. Men för att vara ännu mer på den säkra sidan använder vi också en provrörsmodell för att undersöka hur väl mänskliga tarmceller kan ta upp tungmetaller och jod från tång. Detta är något man vet mycket lite om idag.

Via alla dessa steg tar CirkAlg således ett helhetsgrepp kring tång som en ny alternativ proteinkälla. Genom att integrera processvatten från annan livsmedelsindustri i själva odlingssteget skapas ett helt nytt cirkulärt produktionssystem där förlusten av näringsämnen från livsmedelskedjan minimeras.

Kollage av två bilder som visar två livsmedelsprodukter som innehåller tång
Till vänster, emulsioner innehållande havssallat för användning i sensoriska analyser (Foto Karin Wendin); till höger; burgare innehållande sockertång (Foto: VegMe)

Finansieras av

  • Formas (Offentlig, Sweden)