Chalmers pris för genomslag i samhället

Chalmers pris för genomslag i samhället ska uppmuntra forskare att aktivt arbeta för att deras forskning kommer till nytta i samhället samt synliggöra dessa insatser inom såväl akademin som samhället i övrigt.

Anand Kumar Rajasehkaran, Saba Atefyekta och Martin Andersson
Anand Kumar Rajasehkaran, Saba Atefyekta och Martin Andersson. Mottagare av Chalmers pris för genomslag i samhället 2024

Chalmers pris för genomslag i samhället 2024

Martin Andersson, materialforskare vid institutionen för kemi- och kemiteknik på Chalmers, tilldelas Chalmers pris för samhällsgenomslag för sitt arbete med antibakteriella material som kan förhindra infektioner utan att öka risken för antibiotikaresistens.

Chalmers Impact Award, Pris för genomslag i samhället tillfaller i år företaget Amferia som startades av professor Martin Andersson och hans dåvarande doktorander Saba Atefyekta och Anand Kumar Rajasehkaran. Efter att ha upptäckt att Anand Kumar Rajasehkarans forskning på syntetiska ben kunde kombineras med Saba Atefyektas arbete med antibakteriella peptider satte arbetet i gång. Tillsammans med Martin Anderssons långa erfarenhet inom materialforskning började trion utveckla metoder att applicera de antibakteriella ämnena på olika ytor, såsom plåster.

– Syftet var att utveckla nya material som kan förhindra infektioner utan att man behöver använda antibiotika, för att på så sätt minska risken för att bakterier utvecklar antibiotikaresistens, säger Martin Andersson.

Efterliknar del av immunförsvaret

För att förhindra bakteriekolonisering i ett sår använder man sig av antimikrobiella peptider, AMP, som enkelt förklarat är kroppens naturliga svar mot infektioner.

– På så sätt efterliknar vi en del av immunförsvaret. Vi lyckades stabilisera peptiderna genom att binda dem vid olika ytor. Då blir de effektiva under en längre tid, säger Martin Andersson och förklarar att AMP:arna snabbt kan brytas ned av kroppens egna enzymer om man tillför dem direkt i ett sår.

Över 200 fallstudier har visat att materialet minskar infektionsrisken och påskyndar läkning av sår. Hittills har det godkänts för veterinärsjukvård, där det används främst i samband med operationer och ingrepp. Nu väntar Amferia på att snart, kanske redan efter årsskiftet, få godkännande för att lansera produkten för användning för vård på människor.

– Vi hoppas att det kan leda till att man kan förebygga och förhindra infektioner tidigt, och därmed slippa sätta in antibiotika när infektionen redan uppstått. Kan man göra det minskar även risken för utveckling av antibiotikaresistenta bakterier.

På längre sikt kan det också vara möjligt att utveckla konsumentprodukter, det vill säga plåster eller liknande, som kan köpas på apotek av den som fått ett sår av enklare slag.

– Det kan vara särskilt praktiskt om man befinner sig på resa, speciellt om det är i länder med stor förekomst av antibiotikaresistenta bakterier, säger Martin Andersson.

Viktigt nå ut utanför akademin

Att Amferia nu tilldelas Chalmers pris för samhällsgenomslag ser Martin Andersson som ett viktigt kvitto på arbetet med att omsätta forskning i praktisk nytta.

– Förutom den stora tillfredsställelsen man får av att se sitt forskningsarbete användas i praktiken så tycker jag att det är väldigt viktigt att vi når ut med våra resultat utanför den akademiska miljön – särskilt när det gäller medicinska produkter. Därför tycker jag också att det är bra att Chalmers och andra universitet lyfter fram goda exempel på nyttiggörande, både för att inspirera och för att visa på forskningens nytta för samhället.

Martin Andersson fungerar idag som vetenskaplig rådgivare i Amferia, medan Anand Kumar Rajasehkaran och Saba Atefyekta verkar som vd respektive säljchef.