Chalmers jämlikhetspris

Chalmers jämlikhetspris delas årligen ut till medarbetare eller studenter som främjar jämlikhet, mångfald och inkludering på Chalmers. Priset är på 30 000 kronor och kan användas till forskning, utbildning eller annan yrkesverksamhet. I år delades dubbla pris ut: 

Bri Gauger tilldelas Chalmers jämlikhetspris 2024 för sitt arbete med akademiskt medborgarskap på institutionen. Pernilla Wittung-Stafshede och Mary Sheeran tilldelades Chalmers jämlikhetspris 2023 för sitt arbete med stiftelsesatsningen Genie.

Bri Gauger
Bri Gauger får Chalmers jämlikhetspris 2024 för sitt arbete med akademiskt medborgarskap

Chalmers jämlikhetspris 2024 - Akademiskt medborgarskap

Årets jämlikhetspris tilldelades Bri Gauger som är post doc på institutionen för Arkitektur och samhällsbyggnad och forskar på kvinnoaktivism i arkitekturhistoria och stadsplanering. Hon har forskat under flera år om det undervärderade, och i många fall osynliga arbete, som ofta utförs på en akademisk arbetsplats.

Akademiskt medborgarskap är en etablerad term som definierar arbete som gynnar andra än en själv, och kan innefatta allt från formellt ledarskap till informellt känslomässigt arbete, såsom mentorskap, emotionellt ansvar och att verka för jämlikhet och diversitet. Detta är ett arbete som ofta inte värderas lika högt – eller uppmärksammas alls, – som traditionellt akademiskt arbete. Ofta hamnar ansvaret för dessa uppgifter på minoritetsgrupper, som kvinnor, tillfälligt anställda eller medarbetare med internationell bakgrund.

– Det finns redan fastställd forskning som visar att den största bördan av detta arbete hamnar på just dessa grupper, samtidigt som de också ofta bär de trade-offs (en sorts kompromiss mellan att acceptera något dåligt för att få något bra) som det för med sig. Jag har inte jobbat för att än en gång bevisa att det är så – det är ett faktum – utan för att uppmärksamma och lyfta fram det arbete som görs i det tysta, säger Bri Gauger.

Bri Gaugers forskning om akademiskt medborgarskap belyser hur arbete med att skapa en delad känsla av ansvar kan förbättra miljön för de mest marginaliserade grupperna, vilket i sin tur gynnar hela arbetsmiljön. Genom kartläggning av behov hos marginaliserade anställda kan en fördjupad förståelse skapas och leda till ett utvecklingsarbete.

För att skapa ett inkluderande klimat och säkerställa att alla är med på banan, har Bri Gauger och hennes kollegor i gruppen Genie@ACE jobbat målmedvetet i små steg. Hon har till exempel gjort årliga besök på var och en av institutionens avdelningar och haft stående information på avdelningsmötena.

– Det är väldigt viktigt att bygga förtroende och medvetenhet på avdelningen först. Där har vi haft stort stöd av institutionsledningen som gett oss utrymme på våra månadsmöten. Genom att kommunicera och vara synliga har vi har skapat engagemang och högt deltagande i våra aktiviteter och workshops.

En återkommande workshop som Bri Gauger lyfter fram har handlat om att inkludera köns- och diversitetsaspekter i forskningsansökningar. Man kan fråga sig vad dessa frågor har att göra med till exempel ett projekt om avloppsvatten, men allt fler finansiärer vill se en plan för hur man hanterar detta. Feedbacken från deltagarna har varit positiva och visat att det finns praktiska fördelar med att adressera frågor som diversitet och jämlikhet inom forskningen.

Under hösten har Bri Gaugers forskning utökats till att även inkludera studier på andra institutioner. Att hon nu tilldelats Chalmers jämlikhetspris ser hon som en stor ära och ett kvitto på att arbetet varit lyckat. Men hon är också noga med att lyfta fram att det inte bara är hennes förtjänst utan att ett gediget lagarbete tillsammans med kollegorna i Genie@ACE ligger bakom framgångarna. 

Prismotivering 2024

Bri Gaugers forskning om akademiskt medborgarskap avslöjar den ofta osynliga och könsbundna karaktären av arbete inom akademin. Hon har belyst hur kvinnor och minoritetsgrupper oproportionerligt bär bördan av undervärderade uppgifter relaterade till kollegialitet, emotionellt arbete och community building. Som ledare för Genie@ACE-initiativet har hon effektivt bidragit till en kulturell förändring på ACE genom att organisera workshops, integrera aspekter av jämställdhet i institutionens aktiviteter och arbeta för att skapa en inkluderande miljö för alla doktorander och postdoktorer på ACE. Bri's passion för att exponera och adressera jämställdhetsfrågor på ACE och Chalmers, tillsammans med hennes förmåga att främja engagemang och förändring, har varit en viktig inspiration för hennes kollegor och har haft en stor inverkan på universitetsnivå.

Mary Sheeran och Pernilla Wittung-Stafshede
Mary Sheeran och Pernilla Wittung-Stafshede får Chalmers jämlikhetspris 2023 för sitt arbete med Genie

Chalmers jämlikhetspris 2023 - Genie

Juryn för jämlikhetspriset har också valt att dela ut ett pris för 2023. Det tilldelas Pernilla Wittung-Stafshede och Mary Sheeran för deras arbete med stiftelsesatsningen Genie. Satsningens mål är desamma som vid starten 2019 men leds nu av prorektor för ledarskap och jämlikhet som har påbörjat ett arbete med att långsiktigt integrera satsningen i verksamheten.

– Vi ser stora kulturella skillnader sedan starten av Genie. I dag är det mer självklart att prata om jämställdhet än det var tidigare. Det arbete som Pernilla och Mary gjort i Genie har verkligen satt dessa frågor på agendan, belyst svagheter i organisationen och varit avgörande för det fortsatta arbete som görs idag, säger Maria Elmquist prorektor för ledarskap och jämlikhet.

När pristagarna nås är det med stor glädje de tar emot beskedet om att de tilldelas 2023 års Jämlikhetspris.

– Det känns fint att få uppskattning för allt det arbete vi gjorde. Det var ett roligt men krävande arbete att driva på till den position vi har idag i dessa frågor, säger Pernilla Wittung-Stafshede.

Mary Sheeran instämmer:

– Att få denna utmärkelse känns både roligt och viktigt för att påminna om behovet av fortsatt arbete.  

Prismotivering 2023

Genom sitt engagemang och sin hängivenhet för Gender Initiative for Excellence (Genie) har professorerna Pernilla Wittung-Stafshede och Mary Sheeran banat väg för ett systematiskt arbete med jämställdhet vid Chalmers. Deras engagemang för att undersöka, förstå och förbättra den akademiska miljön på Chalmers har haft en verklig inverkan på vår akademiska kultur. Som starka förespråkare för förändring har Pernilla och Mary lyft fram behovet av en könsbalanserad fakultet och en mer inkluderande akademisk miljö. De har dessutom fungerat som viktiga förebilder och mentorer för unga forskare, långt utanför vårt eget universitet.