Chalmersmedaljen
Chalmersmedaljen delades ut för första gången 1948, till minne av William Chalmers födelse 200 år tidigare. Medaljen ges till någon som har främjat högskolans verksamhet genom intresse och värdefull insats – alltså gjort något utöver det vanliga för Chalmers. Medaljörerna utses av Chalmers styrelse på förslag av rektor och medaljen delas ut vid den årliga doktorspromotionen.
Årets forskarhandledare
Genom att utse årets forskarhandledare vill Chalmers markera värdet av god handledning för såväl doktorandens personliga utveckling, som för hans/hennes forskningsresultat. Chalmers doktorandsektion föreslår kandidat för stipendiet. Kontakta dem om du vill veta mer om priset Årets forskarhandledare.
John Ericsson-medaljen
Den anrika John Ericsson-medaljen är en utmärkelse som tilldelas de främsta studenterna inom varje utbildningsområde med civilingenjörs- eller arkitektexamen utfärdad vid Chalmers året innan utdelande av medaljen.
Gustaf Dalén-medaljen
Till minne av Chalmeristen, uppfinnaren och nobelpristagaren Gustaf Dalén delas Gustaf Dalénmedaljen ut till personer som har avlagt examina vid Chalmers och som har genomfört förtjänstfull verksamhet.
Chalmers jämlikhetspris
Chalmers jämlikhetspris delas årligen ut till medarbetare eller studenter som främjar jämlikhet, mångfald och inkludering på Chalmers. Priset är på 30 000 kronor och kan användas till forskning, utbildning eller annan yrkesverksamhet. I år delades dubbla pris ut: Bri Gauger tilldelas Chalmers jämlikhetspris 2024 för sitt arbete med akademiskt medborgarskap på institutionen. Pernilla Wittung-Stafshede och Mary Sheeran tilldelades Chalmers jämlikhetspris 2023 för sitt arbete med stiftelsesatsningen Genie.
Pedagogiska priset
Chalmers pedagogiska pris ska uppmuntra lärares insatser för att förbättra och utveckla förutsättningarna för studenters lärande, i linje med Chalmers mål ”utbildning i världsklass”. Priset är på 30 000 kronor och kan användas till forskning, utbildning eller annan yrkesverksamhet.
Chalmers pris för genomslag i samhället
Chalmers pris för genomslag i samhället ska uppmuntra forskare att aktivt arbeta för att deras forskning kommer till nytta i samhället samt synliggöra dessa insatser inom såväl akademin som samhället i övrigt.
Styrkeområdenas pris
Styrkeområdenas pris delas ut sedan 2010. Priset har instiftats för att lyfta fram insatser vid Chalmers som genom gränsöverskridande samarbeten bidrar till att lösa framtidens stora utmaningar och verkar för ett hållbart samhälle. Priset tar särskilt sikte på utmaningsdrivna gränsöverskridande samarbeten inom forskning, utbildning och innovation med potential att kunna göra en verklig skillnad på vägen mot ett mer hållbart samhälle. Särskild vikt läggs vid samarbeten som lyckats överbrygga traditionella disciplingränser och har stor realiserad eller potentiell samhällsnytta.