Projekt Ett samlat campus på Johanneberg

Bild 1 av 1
Studenter på campus Johanneberg

I ett flerårigt projekt utvecklas Johanneberg till att bli Chalmers samlade campusområde. På campus vill vi erbjuda studenter och medarbetare goda studie- och arbetsmiljöer i bra och ändamålsenliga lokaler. Därmed stärker vi Chalmers som akademiskt framåtsyftande campusuniversitet.

Här kan du ta del av information om planerna och det pågående arbetet. Informationen uppdateras i takt med att projektet går framåt. Än så länge återstår många detaljer att utreda och besluta. 

Pågående arbete

  • Chalmers förbereder för fler studenter på Johanneberg och färre på Lindholmen
  • Flera nya lärmiljöer ska tas i bruk höstterminen 2025. Arbetet går nu allt mer över från fasen planering till genomförande. 

  • I södra delarna av campus Johanneberg är arbetet nu i full gång för att till hösten 2025 slå upp portarna till helt nya lärmiljöer och undervisningslokaler i byggnaden där tidigare Chalmers Teknikpark fanns. Rivning och demontering pågår enligt plan.

  • Sjöfartsprogrammen fortsätter att ha sin hemvist på Lindholmen. Sjöfartsutbildningarnas organisation utreds och en rekommendation förväntas senast 1 mars 2025.
  • Ett nytt it-system för schemaläggning håller på att testas och simuleringar har inletts för att ta fram schema för höstterminen 2025.

  • Sammanfattningsvis går arbetet enligt tidplan: Fas 3 (genomförande) har inletts och pågår parallellt med fas 2 (planering/projektering) under hösten. I samband med att projektet är på väg in i nya faser ses kommunikationsbehov och kommunikationsvägar över.

 

Ett campus för alla studenter

Chalmers har sedan mitten av 1990-talet bedrivit undervisning både på Johanneberg och Lindholmen i Göteborg. Planerna på att skapa ett gemensamt campusområde har vuxit fram under årens lopp. I februari 2023 tog högskolan, i samråd med bland andra studentkåren, beslut om att det är Johanneberg som ska vara Chalmers samlade campus.

På campus Johanneberg finns redan nu en väl utbyggd infrastruktur för utbildning som vi vill utveckla ytterligare och låta alla våra studenter på grundnivå ta del av. Det finns också samordningsvinster med att samla undervisningen till ett och samma livfulla campusområde. Exempelvis ger det bättre möjligheter för samläsning, samarbete och gemenskap, både för studenter och lärare.

Totalt kommer cirka 2 000 utbildningsplatser och 200 medarbetare att flytta sin hemvist från Lindholmen till Johanneberg. Målsättningen är att campus Johanneberg ska vara redo höstterminen 2025 för att ta emot högskolans samtliga studenter inom programmen på grundnivå. Resterande omgruppering beräknas vara klar 2029.

Många detaljer återstår att utreda och besluta. Det dröjer ytterligare lite tid innan vi exempelvis vet exakt i vilka lokaler som respektive program kommer att ha sin undervisning från höstterminen 2025.

Lindholmen får stärkt profil inom samverkan

Chalmers kommer att finnas kvar på Lindholmen. Vår verksamhet där kommer att få en stärkt profil inom samverkan med industri och samhälle. Det blir därmed en viktig exponeringsplats för Chalmers för innovation och företagsintegrerad forskning och utbildning.

Faser på vägen mot ett samlat campus

  • FAS 1: Förstudie, 2022, gav underlag till inriktningsbeslut.
  • FAS 2: Planering/projektering, 2023–2024 och 2023–2029 inför genomförandet, i kort- och långsiktiga planer/delprojekt.
  • FAS 3: Genomförande, 2024–2025 och 2028–2029, där flyttar sker i etapper liksom kortsiktiga åtgärder för att hantera utmaningar på vägen.
  • FAS 4: Vidareutveckling, 2025–2041 och framåt, med fokus på långsiktiga åtgärder, kvalitetssäkring, kontinuerlig kvalitetsutveckling.

Beslut och bakgrund

Målbild för utveckling av Chalmers campus, 2021-03-18
Chalmers samlar utbildningen på campus Johanneberg, 2023-02-20

Så organiseras arbetet

Arbetsgrupper inom fas 2, Planering/projektering:

  • Flytt/inplacering av verksamheter (delarbetsgrupper för berörda institutioner)
  • Lärmiljöer – lärosalar, studieplatser, teknologsektioner
  • Schemaläggning – principer, it-verktyg, simulering
  • Lokalnyttjande och ekonomi – nyckeltal, kostnadsstyrning/-fördelning