PerStarch

Bild 1 av 1
Different kinds of unccoked pasta on a carving board

Studie om individuell respons på olika typer av stärkelse i kosten. 

Om studien

Tidigare forskning visar att människor reagerar olika på samma typ av mat, exempelvis när det gäller blodsocker, blodfetter och inflammationsmarkörer. Dessa skillnader i respons kan kopplas till olika risk för att utveckla kroniska sjukdomar som typ 2-diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och fetma. Faktorer som gener, tarmbakterier, hälsa, kroppssammansättning och kostvanor påverkar dessa skillnader i responsmönster.

Pågående forskning strävar därför efter att hitta biomarkörer som kan identifiera olika riskgrupper och därigenom möjliggöra utvecklingen av mer individanpassade kostråd.

Stärkelse är den vanligaste kolhydraten i vår mat, vilken kan delas in i olika typer beroende på hur snabbt den tas upp i kroppen. Vi planerar nu för en studie med syfte att öka förståelsen om vad som driver skillnader i responsmönster mellan individer efter att de har ätit olika typer av stärkelse, därav namnet "PerStarch".

I denna studie är vi specifikt intresserade av att titta närmare på kopplingen mellan blodsockerrespons, tarmbakterier och genetik. 

Studien kommer att genomföras på Clinical trial center (CTC) vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. 

Planerad studiestart är mars 2025. 

Vem kan delta?

  • Män i åldern 30-70 år
  • Kvinnor som genomgått klimakteriet (i åldern 30-70 år)
  • Har ett BMI mellan 27 och 40 kg/m2
  • Har ett midjemått över 88 cm (kvinnor) respektive 102 cm (män)
  • Viktstabil de senaste 3 månaderna

Hur går det till?

Om du är intresserad av att vara med i studien kommer du att bjudas in till ett screeningbesök där du får lämna salivprov och blodprov på fastande mage samt besvara frågor om medicinsk bakgrund, kosthållning och livsstil. Vid besöket kommer dina kroppsmått också att tas (längd, vikt och midjemått). Vid ett anslutande besök veckan därpå kommer du även att få lämna in salivprov och avföringsprov som är tagna på hemmaplan.

Vi kommer därefter att välja ut 96 personer för deltagande i studien baserat på deras sammansättning av tarmbakterier och genetiska uppsättning.

Om du blir inbjuden till att delta i studien kommer du att genomgå tre olika 17-dagars interventioner (behandlingar), där du under varje interventionsperiod kommer att äta en viss typ av stärkelse två gånger per dag. Varje interventionsperiod innehåller följande moment:

  • Ett förberedelsebesök (tidsåtgång cirka 30 minuter)
  • Ett måltidstest där vi tar blodprov i samband med måltid (tidsåtgång cirka 7 timmar)
  • En 14-dagars intervention på hemmaplan (innehållande ett kortare klinikbesök på 15 minuter)
  • Ett uppföljningsbesök (tidsåtgång cirka 90 minuter)

Hela studien pågår under totalt tolv veckor och mellan varje interventionsperiod kommer du att ha två veckor där du lever som vanligt. För att vi ska kunna följa ditt blodsocker även på hemmaplan kommer du under interventionsperioderna också att få bära en så kallad kontinuerlig glukosmätare.  

Ersättning?

Vid deltagande i studien kommer du att ersättas med ett engångsbelopp om 2 000 kr för utgifter som är kopplade till projektet (till exempel för resor, parkering etcetera).

Du kommer också att förses med de livsmedel som vi vill undersöka under interventionsperioderna samt få ta del av resultaten från screeningbesöket. Under hela studieperioden kommer du också att ha regelbunden kontakt med en erfaren nutritionist.

Resultat från studien förväntas kunna leda till värdefull information om hur olika individer svarar på olika typer av stärkelse kosten i syfte att främja mer individanpassade kostrekommendationer i framtiden.

Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.

 

Kontaktuppgifter

Om du vill delta i studien eller har frågor om upplägget, kontakta oss:

E-post: PerStarch.life@chalmers.se 
Telefon: 070-146 79 22

 

Mer information till dig som har anmält intresse

Nedan följer detaljerad information om studien till dig som har anmält intresse för att delta.