Studie om hälsoeffekter av fermenterad växtbaserad mat.
Fermenterade (jästa) livsmedel tros påverka tarmbakterierna positivt och små molekyler som bildas under jäsning tros kunna ha positiva hälsoeffekter, såsom minskad inflammation och en förbättrad blodsockerreglering. Ny forskning visar att människor svarar olika på samma kost och att tarmbakterierna verkar ha stor betydelse för vilken effekt ett livsmedel har på individens ämnesomsättning, och i förlängningen, hälsa.
Ännu saknas forskning som styrker betydelsen av fermenterad växtbaserad mat för hälsa och vilka de underliggande mekanismerna är. Det saknas också kunskap kring hur sammansättningen och aktiviteten hos specifika tarmbakterier kan påverka effekterna av fermenterad mat på hälsa.
För att studera effekterna av ett långsiktigt intag av fermenterade livsmedel samt de underliggande mekanismerna, genomförs nu en studie där vi jämför hälsoeffekter efter konsumtion av fermenterade växtbaserade livsmedel med motsvarande icke-fermenterade växtbaserade livsmedel. Vi jämför också detta mot effekterna av individernas vanliga kost.
Vem söker vi?
- Kvinna eller man mellan 20-70 år
- Har ett BMI mellan 25 och 35
- Inte har någon mag-tarmsjukdom
- Inte har ändrat din vikt mer än 10 kg det senaste året
- Inte brukar några nikotinprodukter
Vi kommer att rekrytera totalt 100 deltagare. Varje deltagare kommer under två sex-veckorsperioder att dagligen äta fermenterade växtbaserade livsmedel (tempeh, syrade grönsaker, kombucha, havregurt och surdegsbröd) eller icke-fermenterade växtbaserade livsmedel (motsvarande livsmedel som är icke-fermenterade). Under en tredje sex-veckorsperiod kommer deltagarna följa sin vanliga kosthållning. Studien inkluderar totalt 15 besök till studiecentret på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, inklusive screeningbesök.
Ersättning
Under studiens gång kommer vi att rekrytera totalt 100 deltagare.
Vid fullföljt studiedeltagande utgår en ersättning på 3000 kronor per deltagare. Deltagare förses med de livsmedel som ingår i studien. Resultat från hälsoundersökningen vid screeningbesöket tilldelas deltagaren.
Studien kommer att ge värdefull information om effekterna av fermenterade växtbaserade livsmedel på hälsan och bidra till en ökad förståelse kring hur olika faktorer, såsom olika typer av tarmbakterier, hälsostatus och kost påverkar hälsoutfall, vilket möjliggör för mer individanpassade kostrekommendationer i framtiden.
Studien är godkänd av Etikprövningsmyndigheten.
Vill du delta i studien?
Kontakta oss på:
E-post: fermdihealth.life@chalmers.se
Telefon: 076-856 48 92
Information till dig som har anmält intresse
Nedan följer detaljerad information om studien till dig som har anmält intresse att delta. Tveka inte att kontakta oss om du har frågor.
Kontaktpersoner
Om du har några frågor om studien, vänligen kontakta vår studieledare:
- Postdoc, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences
Huvudansvarig för projektet:
- Professor, Livsmedelsvetenskap, Life Sciences