På avdelningen för livsmedelsvetenskap pågår ett antal kliniska studier där vi studerar metabola effekter av kostens sammansättning och kvalitet.
Våra studier inkluderar utvärdering av olika kött- och växtbaserade livsmedel samt komplexa kostmönster såsom den nordiska och medelhavsinspirerade kosten. Vi genomför även studier för att hitta biomarkörer som speglar intag av specifika livsmedel.
I våra kliniska studier har vi dessutom ett centralt fokus på att identifiera grupper av individer som svarar olika på samma typ av kost för att kunna identifiera nya biomarkörer som förutser svar/icke-svar. Vi undersöker också mekanismer som ligger till grund till denna variation och effekterna på hälsa. Vi tror att tarmbakterierna har stor betydelse för detta, liksom det stora antalet metaboliter som återfinns i biologiska prover från människor.
Det övergripande målet med våra studier är att få en djupare förståelse för vilka effekter kosten har på hälsoutfall och att identifiera källorna till variation i svar mellan individer. Det kan möjliggöra utformningen av mer skräddarsydd kost som är anpassad till individen eller grupper av individer vilket kan leda till förbättrad hälsa för såväl individen som för folkhälsan i stort.
Läs mer om våra enskilda studier nedan. Om du är deltagare i någon av studierna kan du även finna information kring hur du gör för att avregistrera ditt deltagande liksom få din data borttagen.
Våra kliniska studier
FermDiHealth
Studie om hälsoeffekter av fermenterad växtbaserad mat.