På avdelningen för industriell bioteknik (IndBio) bidrar vi till utvecklingen av ett biobaserat och hållbart samhälle genom att använda och utveckla enzymer och mikroorganismer för att producera kemikalier, material, biobränslen och livsmedelsingredienser.
En stor mängd viktiga produkter produceras redan idag i storskaliga biotekniska processer. I framtiden kommer allt fler produkter att tillverkas med hjälp av mikroorganismer och/eller enzymer. Industriell bioteknik är ett område med stark tillväxt eftersom det erbjuder alternativ till dagens petrokemiska processer som är beroende av fossila råvaror som kol och olja.
Vår forskning
Genom att integrera olika biobaserade processer i så kallade bioraffinaderier kan vi omvandla billiga och förnybara råvaror så som växtbiomassa (lignocellulosa) till en mängd olika produkter.
Vår forskning fokuserar främst på utveckling av nya, effektiva och robusta cellfabriker för jäsning och att hitta och använda nya enzymer för nedbrytning av biomassa.
Utbildning
Vi välkomnar alltid studenter för examensarbeten och olika projektförslag finns tillgängliga. Studenter som vill utföra sina projekt hos IndBio kan också kontakta någon av gruppledarna på avdelningen för att diskutera andra projektförslag och möjligheter. Vartannat år ger IndBio doktorandkursen Industrial Biotechnology for lignocellulose based processes.
Lediga tjänster
Lediga tjänster hos IndBio utlyses på Chalmers hemsida. Vi tar också ofta emot gästforskare och vid intresse kan du kontakta någon av gruppledarna på avdelningen.
Våra forskningsområden
Forskningsområden
Bioraffinaderier − Enzymer för dekonstruktion och modifiering av biomassa − Industriella cellfabriker − Robusta bioprocessorer
Våra forskargrupper
Franzén forskargrupp
Vi utvecklar robusta bioprocesser för produktion av biobaserade drivmedel, kemikalier och mikrobiella kulturer.
Geijer forskargrupp
Vi utforskar jäst i naturen med syfte att identifiera jästarter med biotekniskt intressanta egenskaper.
Larsbrink forskargrupp
Vår forskning kretsar främst kring att hitta och beskriva nya enzymer, enzymaktiviteter och/eller enzymfamiljer.
Nygård forskargrupp
Vi påskyndar design-build-test-learn cykeln, konceptet vi använder för att tillverka nya eller förbättrade cellfabriker.
Olsson forskargrupp
Vi utvecklar enzymer och mikroorganismer för att användas i bioraffinaderier eller i fermenteringsindustrin.
Quero forskargrupp
Forskningen som bedrivs vår grupp fokuserar på hållbar innovation, specialiserad på valorisering av biomassa från olika källor, inklusive skogsbruk, agri-jordbruk, alger och mikrober. Vår forskning lägger vikt vid användningen av gröna extraktionstekniker och svampbioteknologi för att omvandla biomassa till högvärdiga molekyler. Dessa biomolekyler kan användas inom olika industrier såsom livsmedel, foder, kosmetika, biomedicin och material, vilket driver framsteg i miljövänliga och effektiva metoder för bioprocesser.