Utbildning vid Industri- och materialvetenskap

Bild 1 av 1
Studenter

Institutionen för industri- och materialvetenskap (IMS) utbildar morgondagens ingenjörer på grund- och avancerad nivå​, och bedriver forskarutbildning​ inom Chalmers forskarskolor. 

Institutionen för industri- och materialvetenskap har drygt 120 kurser inom Chalmers utbildningar på grund- och avancerad nivå. Vi ger kurser inom ett brett ämnesområde som täcker digitalisering, simulering och visualisering, hållbarhet, produktutveckling, datorstödd konstruktion (CAD), maskinelement, design, human factors engeneering, mekanik, hållfasthetslära, materialteknik, tillverkningsteknik, produktionssystem, automatisering, robotteknik, och underhåll.

Annonserade examensarbeten

Lediga examensarbeten

Om våra utbildningar

Vetenskaplig bas och ​​engagem​ang

Entusiasmen för att undervisa är stor bland lärarna på Institutionen för industri- och materialvetenskap som delar med sig av sin vetenskapliga spetskompetens kombinerad med omfattande industriellt samarbete. Detta är något som återspeglas i att kurserna är tillämpningsnära och ofta har laborativa liksom simulerande inslag. Den tillämpade forskning som sker vid institutionen gör att avancerad och modern utrustning står till studenternas förfogande även i grundkurser. I våra kurser lär man sig också att använda “state-of-the-art” programvaror för modellering och simulering.

Utmanande vision

Miljö- och klimathoten i vår värld påminner oss idag om att det är angeläget att få tillstånd innovation och nytänkande i företagens produktframtagningsprocess. Vår förväntnings-horisont rymmer därför att designers, produktutvecklare, beräkningsingenjörer och produktionsingenjörer tillsammans skall förmå att utveckla nya metoder och arbetssätt som befrämjar en ansvarskännande och mer holistiskt och långsiktigt hållbar produktframtagningsprocess.

Vårt mål är att utbilda kunniga ingenjörer som är kapabla att göra denna skillnad. Att utbilda ingenjörer med kapacitet att bidra till de teknologiska skiften som krävs för att tillfredsställa samhällets behov av omställning.

Pedagogik

Vi lägger inte bara stor vikt vid det vetenskapliga kunskapsinnehållet i våra kurser utan även det pedagogiska genomförandet. Lärare deltar aktivt i olika pedagogiska kompetensutvecklande kurser och projekt. Utveckling och genomförande av kurser sker i linje med idéerna från CDIO-projektet. CDIO står för ”Conceive, Design, Implement, Operate” och det är egentligen en beskrivning av produkters livscykel. Från att identifiera behov av en produkt, till att planera vad som ska utvecklas, till att tillverka, marknadsföra, underhålla och så småningom avlägsna produkten.

De flesta ingenjörer har ofta en specialiserad roll i någon del av den processen. Man arbetar som konstruktör, beredare, programmerare etc. Men för att vara en bra ingenjör måste man kunna samarbeta med personer utmed hela produktlivscykeln. Att ha förståelsen för att de beslut som jag tar kan ha konsekvenser för andra samt hur man bäst kan hjälpa till, förklarar Johan Malmqvist, professor på Chalmers som var med och startade CDIO och som idag är co-director för CDIO-organisationen​.

Förändringsinriktat i samverkan med externa aktörer

Utmärkande för våra kurser är att de ges i nära samverkan med företag och samhälle med syftet att förbereda studenterna i sin framtida ingenjörsroll. Vi vill att de i sin framtida ingenjörsroll ska kunna verka som drivkraft för en hållbar framtid. Vi delar Chalmers målbild det vill säga att vi ska ge studenterna en användbar och efterfrågad kompetens vilken ger dem möjlighet att verka i Sverige och internationellt för ett hållbart samhälle.

Nöjdare studenter

Kontinuerlig utveckling av institutionens kurser lyhört sker i samarbete med studentrepresentanter i den kursvärderingsprocess som obligatoriskt äger rum efter varje kurstillfälle.

Grundprogram inom industri- och materialvetenskap

Design och produktutveckling, högskoleingenjör

Ta dig an spännande utvecklingsprojekt och lär dig att hantera hela produktutvecklingsprocessen i en utbildning som bygger på teknik, form, estetik och vetskapen om hur människor använder tekniska innovationer. Du kommer att få teoretiska och praktiska kunskaper samt förståelse för de modeller som behövs för att kunna kommunicera, utveckla idéer och göra attraktiva produkter för slutanvändarna.

Mekatronik, högskoleingenjör

Med mekatronik kan vi i dag utveckla egenskaper hos produkter som vi knappt kunnat föreställa oss bara för några år sedan. Robotdammsugare, drönare, smarta proteser, hjälprobotar i sjukvården och självkörande bilar är bara några exempel. Som mekatronikingenjör är du med och bidrar till att morgondagens innovationer blir ännu bättre och smartare. Utbildningen är bred och ger dig förståelse för utveckling av produkter där mekanik, elektronik och datorteknik samverkar.

Maskinteknik, högskoleingenjör/civilingenjör

Vill du designa och bygga allt från små komponenter till stora system? Med maskinteknik kan du utveckla självkörande fordon, livräddande robotar eller hitta nya sätt att återvinna allt från elektronik till gamla produkter.

Samhällsbyggnadsteknik, högskoleingenjör

Lär dig att utforma, bygga och ta hand om byggnader, vägar och tekniska system, över och under mark utifrån människors behov och samhällets förväntningar. Du får även med dig verktyg, metoder och processer för att kunna arbeta på ett mer hållbart sätt. Arbetsuppgifterna kan variera från att utforma små delar av miljöer eller system till att arbeta med stora helheter; rum, byggnader, anläggningar, utvändiga miljöer och tekniska infrastruktursystem.

Samhällsbyggnadsteknik, civilingenjör

Digitalisering, hållbar utveckling, elektrifiering och klimatförändringar är några av de komplexa utmaningar som samhället står inför. Som civilingenjör i samhällsbyggnadsteknik är du med och formar framtidens städer och samhälle. Du ställs inför dagens och morgondagens tekniska utmaningar för att kunna hantera naturens resurser, vårt samhälle samt hur vi människor lever och rör oss i dessa miljöer. Efter avslutad utbildning kan du jobba med hela processen från planering till färdigställande av till exempel en stadsdel, en byggnad, en bro eller ett vattenverk.

Automation och mekatronik, civilingenjör

Avancerade sensorer och artificiell intelligens påverkar snabbt utvecklingen av nya tekniska produkter. I det här programmet får du verktygen för att kunna leda framtidens teknik i en smartare, billigare och mer miljövänlig riktning.

Masterprogram inom industri- och materialvetenskap

Teknisk design, masterprogram

Att studera detta masterprogram kommer att ge dig färdigheter att designa bättre produkter och tjänster, ge meningsfulla användarupplevelser, förbättra och göra en verklig skillnad i människors vardag. Programmet är användarcentrerat och hållbarhetsorienterat, med ett holistiskt systemperspektiv på produktutveckling. Ett starkt fokus på samspelet mellan människor, teknik och design ger dig de unika kombinationer av färdigheter som krävs för att arbeta inom teknologins humanistiska dimension. Med kreativitet, empatisk förmåga, djup teoretisk kunskap om mänskliga beteenden och en känsla av ansvar för att överväga potentiella lösningar kommer du att var mycket eftersökt och unikt förberedd på att hantera en mängd olika utmaningar.

Produktutveckling, masterprogram

Bemästra multidisciplinär produktutveckling samtidigt som du lär dig att ta hänsyn till användarnas behov och hela livscykeln för en produkt. Produktutveckling är en industriell kärnverksamhet som omfattar en mängd olika utmaningar – en tvärvetenskaplig process för att identifiera och föreställa sig företagens, slutanvändarnas och samhällets önskemål och förverkliga dessa önskemål. Som student i det här programmet kommer du att förvärva de kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att behärska multidisciplinär produktutveckling samtidigt som du tar hänsyn till alla faser av produktenslivscykel. Efter examen är du redo för en mängd olika karriärvägar, inklusive forskning och utveckling för stora företag, affärsutveckling, entreprenörskap och konsulttjänster.

Produktionsutveckling, masterprogram

Känner du starkt för utveckling av nästa generationens produktionsanläggningar för globala tillverkningsföretag? Genom detta masterprogram blir du helt uppdaterad om de senaste framstegen inom modern produktion, får kompetens att förbättra och utveckla tillverkningsprocesser och högpresterande, hållbara produktionssystem. Du får lära dig såväl att leda och utveckla nya projekt som att hantera system som redan är i full drift. Du får en utbildning med en bred bas i produktionsteknik som gör dig väl lämpad för många olika roller inom områden från fordonsindustri till medicinteknik, sjukvård och livsmedel

Materialteknik, masterprogram

Redan under stenåldern var material en viktig och definierande faktor i människans utveckling som var central för välståndet och möjligheterna till framtida samhällsutveckling. Materialingenjörer fyller en viktig roll genom att utveckla och förfina dagens och morgondagens material, utforska deras gränser och föra deras potential till nästa nivå. Genom det här masterprogrammet får du den kunskap och de färdigheter du behöver för att hantera komplexa materialproblem och hitta lösningar för produkters hela livscykel, från design och tillverkning till slutanvändning och återvinning.

Tillämpad mekanik, masterprogram

Lär dig att problemlösa och optimera produktdesign inom ett brett spektrum av olika tekniska tillämpningar. Detta masterprogram ger dig en internationellt konkurrenskraftig utbildning i modellering, beräkningsteknik och experimentell teknik inom tillämpad mekanik. Du får öva på att lösa solida, strukturella och fluidmekaniska problem inom ett brett spektrum av olika applikationsområden. Programmet förbereder dig för att bli en nyckelspelare för både stora och små företag. Dessutom kommer du att få de färdigheter som krävs för att arbeta med mekanisk design av hållbara och konkurrenskraftiga produkter – samtidigt som du beaktar olika aspekter som tillförlitlighet, robusthet, vikt, och energieffektivitet.

Forskarutbildning vid Industri- och materialvetenskap

Forskarutbildning vid Industri- och materialvetenskap

En forskarutbildning leder till en licentiatexamen och/eller en doktorsexamen. ​För att bli doktorand vid Institutionen för industri- och materialvetenskap är du välkommen att söka de lediga doktorandtjänster som utlyses.