Avdelningen för byggnadsteknologi kopplar samman kunskaperna från Byggnadsfysikalisk modellering, Byggnadsmaterial, Hållbart byggande och Infrastrukturfysik.
Byggnadsindustrin representerar en av de största och viktigaste industrierna, och kostnader kopplade till boendet utgör den enskilt största utgiften för en vanlig familj. En tredjedel av den svenska energikonsumtionen används för uppvärmning av bostäder och offentliga byggnader.
Både i Sverige och i omvärlden växer kraven på enkla och beständiga lösningar i utformningen av byggnader, med målsättning att ge god miljö med hög standard och med ett minimalt resursutnyttjande vid byggande och förvaltning. Detta är också målet för forskargrupperna på Byggnadsteknologi.
Forskning
Byggnadsfysikalisk modellering
Forskargruppen Byggnadsfysikalisk modellering använder modellering för att få fram ny kunskap som kan ligga till grund för resurseffektiva byggnader med god inomhusmiljö. Detta uppnås genom att mätningar utvecklas och kombineras med numeriska simuleringar med målet att modellera och förutsäga hur hela byggnader och komponenter kommer att fungera när det gäller transport och lagring av värme, luft och fukt. Kunskapen är avsedd att användas av konstruktörer, beslutsfattare, forskare och studenter.
Byggnadsmaterial
- Betongens motstånd mot kloridinträngning, armeringskorrosion, frostangrepp och kemikalieangrepp.
- Utveckling av nya metoder för förebyggande skydd av armeringsjärn i betong.
- Åldring av cementbaserade material för kärnavfallsförvaring.
- Utveckling av nya gröna bindemedel för framtidens byggande.
Hållbart byggande
Infrastrukturfysik
Forskargruppen Infrastrukturfysik behandlar utomhusklimatets påverkan på den kort- och långsiktiga prestandan hos fysikaliska infrastrukturer. Exempel på sådana infrastrukturer är transportinfrastruktur, fjärrvärmenät och rörsystem för vatten och avlopp. Fältmätningar, laboratoriemätningar och teoretisk modellering är de metoder som används för att bedöma prestandan för infrastrukturer.
Utbildning
- Samhällsbyggnadsteknik civilingenjör
- Samhällsbyggnadsteknik högskoleingenjör
- Affärsutveckling och entreprenörskap inom byggteknik
- Arkitektur och teknik
- Arkitekturprogrammet
Mastersprogram:
- Structural Engineering and Building Technology
- Design for Sustainable Development.