En datahanteringsplan beskriver hur datamaterial hanteras under projekttiden och vad som skall ske med det efter projektets avslutande.
En datahanteringsplan är ett verktyg för att planera hanteringen av forskningsdata under en forskningsaktivitet. Datahanteringsplaner täcker alla aspekter av datahantering under forskningens alla faser. De kan också vara till stöd när man möter externa krav.
Det är fördelaktigt att påbörja en datahanteringsplan så tidigt som möjligt, för att säkerställa att man tänker kring alla viktiga datahanteringsaspekter, som till exempel:
- Datakällor
- Syften med datainsamling
- Rättigheter till datatillgång och användning
- Delning av data
- Juridiska aspekter (GDPR, etikprövning, delning av data)
- Datasäkerhet
- Val av lagringsyta
- Resursbehov
- Bevarande och publicering av data
Planens innehåll beror mycket på forskningsämne projekttyp - man kan se datahanteringsplaner som en checklista för alla som arbetar med forskningsdata.
Chalmers har sedan 2023 krav på att alla forskningsaktiviteter på Chalmers ska upprätta och underhålla en datahanteringsplan.
Många finansiärer - bland annat Vetenskapsrådet och FORMAS - kräver eller rekommenderar att en datahanteringsplan skall vara upprättad vid projektstarten. Men även om finansiären inte kräver detta så är det alltid en god idé att ha en plan för hur data skall hanteras.
För att skapa och underhålla datahanteringsplaner kan verktyget Chalmers DS Wizard användas. Logga in (med ditt CID) och följ instruktionerna för att skapa en ny plan.
Några andra användbara guider, verktyg och mallar för att skapa planer hittar du här:
- Checklista för datahanteringsplan (Svensk nationell dataservice, SND)
- Ta fram en datahanteringsplan (Vetenskapsrådet, VR)