
Vi arrangerar fyra publika seminarier men också ett antal inlyssnande rundabordssamtal med inbjudna gäster för att föra en dialog om de tekniska universitetens roll. Dessutom finns en rad namnkunniga forskare på plats som experter i arrangemang av andra aktörer.
Chalmers tekniska högskola är återkommande på plats i Almedalen för att bidra till dialogen om hur akademi, näringsliv och offentlig sektor tillsammans kan möta samhällets stora utmaningar. Genom kunskap, dialog, innovation och samverkan stärker vi svensk konkurrenskraft och driver omställningen mot ett hållbart samhälle.
Chalmers seminarier äger rum centralt på S:t Hansgatan 21, cirka två minuters promenad från Almedalen, under torsdag förmiddag den 26 juni.
Boka deltagare från Chalmers
Ett flertal personer från Chalmers finns på plats i Almedalen och vi välkomnar förfrågningar. Bland annat (listan uppdateras):
- Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd Chalmers tekniska högskola
- Monica Ringvik, vd Chalmers Next Labs
- Anders Palmqvist, vicerektor för forskning och hållbar utveckling
- Mats Lundqvist, vicerektor för nyttiggörande, innovation och livslångt lärande
Fyra av våra seminarier
Flera seminarier samarrangeras med andra aktörer.
Svensk kvantteknologi: Från strategi till global framgång
Genomförs tillsammans med KTH
Torsdag 26 juni kl. 08:20–09:00
Kvantteknologi har potential att förändra samhället i grunden, med applikationer som kan revolutionera allt från medicinsk forskning och energioptimering till cybersäkerhet och industriella processer. Länder som tar ledningen inom området kommer att ha ett betydande försprång i den globala konkurrensen, ekonomiskt, teknologiskt och säkerhetsmässigt. För att hävda svensk kvantkompetens i den globala konkurrensen krävs mer samarbete, fler investeringar och mer forskning.
Ansvarsfull AI – en svensk konkurrensfördel?
Genomförs tillsammans med KTH
Torsdag 26 juni kl. 09:20–10:00
Artificiell intelligens omformar samhället i grunden och banar väg för nya möjligheter. För att stärka svensk konkurrenskraft och samtidigt värna öppenhet och individens rättigheter krävs strategiska satsningar på forskning, utbildning och ansvarsfull utveckling av artificiell intelligens.
I detta panelsamtal utforskar vi viktiga frågor för Sveriges framtida position inom AI. Vi samlar experter, beslutsfattare och forskare för att diskutera hur Sverige på bästa sätt kan utvecklas som ett ansvarsfullt AI-land i den globala konkurrensen.
Kan innovation lösa vårdens utmaningar?
I samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Torsdag 26 juni kl. 10:20–11:00
Precisionsmedicin, AI-diagnostik, bioprintade organ, virtuell vård – tekniken utvecklas i rasande takt. Potentialen är stor för att både stärka vården och öka svensk konkurrenskraft. Men vad krävs för att vi verkligen ska lyckas?
Upskilling för konkurrenskraft – vad gör vi när kompetensen saknas och ungdomarna är för få?
Torsdag 26 juni kl. 11:15-11:45
Teknikutvecklingen går snabbt i alla branscher. AI och avancerad digitalisering förändrar industrin i grunden. Samtidigt blir den svenska arbetande befolkningen allt äldre och våra kunskaper är ofta inaktuella.
Vad krävs av svenska företag, akademi och politiska beslutsfattare för att höja kompetensnivå och konkurrenskraften hos över 250 000 ingenjörer, i en värld av snabba förändringar?
Under seminariet presenterar Chalmers en ny satsning på upskilling som kompletterar Chalmers excellenssatsningar och traditionella ingenjörsutbildningar. Med på scen finns representanter från svensk industri och politiska beslutsfattare.