Forskarporträtt

Här har vi samlat intervjuer och samtal med några av våra forskare. Lär känna människorna bakom forskningen och hör om deras drivkrafter och bakgrunder. 

Kanariefågeln i gruvan − hans forskning hittar framtidens antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens är ett växande globalt hot mot folkhälsa och modern sjukvård. I Johan Bengtsson-Palmes forskargrupp försöker man identifiera nya resistensformer – för att kunna arbeta förebyggande mot dem innan de får fäste i samhället. 

Så kan bakteriers försvar bli måltavla för behandling

Förutom ett akut behov av att hitta nya antibiotika behövs också alternativa strategier för att tackla problemet antibiotikaresistens. Michaela Wenzel, docent på Chalmers tekniska högskola, undersöker bakteriers försvar mot yttre stress, för att göra det till måltavla för effektivare antibiotikabehandling.

Daniel Persson utvecklar matematiken för framtidens AI

Daniel Persson, blivande professor vid institutionen för matematiska vetenskaper i Göteborg, har gått från att studera universums grundläggande lagar till att leda forskning inom AI och maskininlärning. Vi träffade honom för att få en glimt av hans arbete – och matematiken bakom AI.

Nya diagnostikmetoder inom AI kan motverka spridning av resistenta bakterier

Antibiotikaresistens är ett allvarligt globalt hot mot folkhälsan. Anna Johnning och Erik Kristiansson vid Institutionen för matematiska vetenskaper, Chalmers tekniska högskola och Göteborgs universitet, forskar på nya sätt att upptäcka och kartlägga resistenta bakterier och förhindra deras spridning.

Leif Asp är årets William Chalmers-föreläsare

Tänk om vi kunde kombinera styrkan av en bärande struktur med förmågan att lagra energi i ett och samma material.  I årets William Chalmersföreläsning ” Hur kan multifunktionella material möjliggöra viktlös energilagring?” berättar Leif Asp om detta.I dagens elektriska system, som elfordon, handverktyg och mobiltelefoner, används två separata materialsystem. Ett för batteriet och ett för själva produkten. Detta leder till att de blir onödigt tunga och klumpiga.

Chalmersprofessor ny Honorary Fellow i Royal Society of Chemistry

Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers tekniska högskola, har utnämnts till Honorary Fellow av Royal Society of Chemistry i Storbritannien. Hon får utmärkelsen för sin forskning om proteiners roll i degenerativa sjukdomar och cancer, för sitt engagemang i Nobelkommittén för kemi, samt sitt arbete för jämställdhet inom akademin. 

Chalmersprofessor en av de mest citerade forskarna

Jens Nielsen professor i systembiologi, ligger på listan över världens mest citerade – och därmed mest inflytelserika – forskare i världen.

Med kemi in på bara huden

Hon försöker lösa ett medicinskt mysterium av stort samhällsintresse, har hastighetsrekord i protein-veckning och väljer ut nobelpristagare. Pernilla Wittung Stafshede är ledamot i Nobelkommittén för kemi och professor på avdelningen för kemisk biologi på institutionen Life Sciences, där hon forskar på mekanismerna bakom demenssjukdomar, som Alzheimer och Parkinsons.

”Teknikutveckling och samhälle måste gå hand i hand”

Knut Åkesson är biträdande professor i automation på institutionen för elektroteknik på Chalmers och forskar inom industriell automation. Han är också programansvarig för utbildningsprogrammet Automation och mekatronik, samt forskningsledare inom automationsaktiviteter i Wingquistlaboratoriet. Vi fick en pratstund med honom om automation och varför det är viktigt. Men också om hans intresse för problemlösning liksom vikten av utbildning och ungdomars intresse för naturvetenskap och teknik.

Vill se mer av sillen på tallriken

Verapodden möter livsmedelsforskaren Ingrid Undeland som vill att vi ska äta mer av sillen – för beredskapen, klimatet och hälsan. Svenskar äter oftast filéer från importerade fiskar samtidigt som fångsterna från våra egna hav blir djurfoder i utlandet. Genom ny teknik kan vi använda näringen från hela fisken, utvinna protein ur alger och skapa nyttiga, klimatsmarta maträtter av egna resurser. Med antioxidanter från lingon, rosmarin håller också fisken längre.I avsnittet medverkar även Rebecka Strand, doktorand på Chalmers.

Forskar för ny kunskap om universum och klimatet

Chalmers styrkeområden verkar institutionsöverskridande och för styrkeområde Informations- och Kommunikationsteknik (IKT) kan det exempelvis handla om att stötta forskning av IKT-verktyg. Men vad innebär det egentligen? Vi har träffat Jan Stake som är professor i terahertzelektronik och avdelningschef för terahertz och millimetervågsteknik vid institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap (MC2) för att ta reda på mer om hans forskning och hur den är kopplad till IKT.

Forskning om mänskliga aktiviteters inverkan på den marina miljön

Anna Lunde Hermanssons forskning har fått en hel del uppmärksamhet. Fredagen den 11/10 försvarar hon sin avhandling Holistic assessment of ship scrubbers, with emphasis on the marine environment. 

"Ständigt nya angreppssätt gör att vi måste ligga steget före med försvar"

Cybersäkerhet är viktigare än någonsin i ett alltmer digitaliserat samhälle. Andrei Sabelfeld har aldrig en tråkig stund på jobbet. Som forskare inom cybersäkerhet arbetar han i ett ständigt föränderligt och dynamiskt fält. 

Med siktet inställt på nano

Hon är professor i tillämpad kvantfysik, småbarnsmamma och talar fem språk. Som ledare för det tvärvetenskapliga Nano Excellence Initiative vill Janine Splettstoesser nu skapa ett av Europas främsta nano-center med målet att ta sig an samhällets största utmaningar. Men allra stoltast blir Janine när hennes studenter når framgångar i arbetet. ”När en doktorand ger ett riktigt bra försvar på sin avhandling och kan få fortsätta jobba vidare med det de verkligen gillar och få växa som forskare. Då blir jag stolt."​

AI kan upptäcka giftiga kemikalier

Forskare från Chalmers tekniska högskola har utvecklat en AI-baserad metod som förenklar identifieringen av giftiga kemikalier. Metoden, som är framtagen av forskarna Mikael Gustavsson och Erik Kristiansson, kan användas för att identifiera farliga kemikalier och bedöma deras påverkan på miljön. Metoden är beskriven i en vetenskaplig artikel som är publicerad i tidskriften Science Advances.

Taggar: