Våra forskare, lärare och doktorander forskar om allt från materiens minsta byggstenar, systembiologi och livsmedel till klimatfrågor, trafiksäkerhet och fjärran galaxer.
"Mer och mer viktigt att göra nytta"
Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers tekniska högskola, har utnämnts till Honorary Fellow av Royal Society of Chemistry i Storbritannien.
– Jag kommer alltid att vara intresserad av att ta reda på mer om vad som händer i dessa processer. Jag tycker aldrig att det blir tråkigt.
”Teknikutveckling och samhälle måste gå hand i hand”
Knut Åkesson är biträdande professor i automation på institutionen för elektroteknik på Chalmers och forskar inom industriell automation.
"Om vi ska ha en konkurrenskraftig industri i Sverige så behöver vi ha en hög grad av automation."
Chalmersforskare med särskilda anslag
Forskare med ERC-anslag
Europeiska forskningsrådet, The European Research Council (ERC), stödjer spetsforskningen inom EU:s medlemsländer. Det gör de bland annat genom tre stora system för forskningsanslag – ERC Advanced Grant, ERC Consolidator Grant och ERC Starting Grant – som ska uppmuntra de allra bästa, mest kreativa forskarna i olika stadier i sin karriär att vara lite mer äventyrliga och ta risker i sin forskning.
Wallenberg Scholars
Programmet Wallenberg Scholars stödjer några av de mest framgångsrika seniora forskarna vid svenska universitet. Elva forskare vid Chalmers ingår i Wallenberg Scholars-programmet.
Chalmersforskare i akademier och råd
Chalmersforskare i Kungl. vetenskapsakademin
Kungl. Vetenskapsakademien, som bildades 1739, är en oberoende organisation som har till uppgift att främja vetenskaperna och stärka deras inflytande i samhället. Akademiens arbete baseras framför allt på dess tio klasser, som var och en omfattar ett vetenskapligt område.
Chalmersforskare i Sveriges unga akademi
Sveriges unga akademi är ett oberoende tvärvetenskapligt forum, som ska ge en forskningspolitisk plattform för några av de bästa unga forskarna i Sverige. Akademin bildades i maj 2011 på initiativ av Kungl. Vetenskapsakademien. Ledamöterna väljs in för en femårsperiod, grundat på vetenskaplig excellens och intresse för akademins frågor.