Marianna Ivashina är antennforskaren som brinner för ständigt lärande. Hon tycker om att definiera forskningsprogram med tvärvetenskapliga utmaningar och engagemang inom både akademi och näringsliv. Som ledare för ett kompetenscentrum får hon möjlighet att samverka med partners inom båda världarna.
— Jag älskar att se in i framtiden och att göra det tillsammans i ett team med olika kompetenser.
Chalmers styrkeområden verkar institutionsöverskridande och för styrkeområde Informations- och Kommunikationsteknik (IKT) kan det exempelvis handla om att stötta forskning av IKT-verktyg. Men vad innebär det i praktiken? Vi träffade Marianna Ivashina, professor och ledare för forskargruppen antennsystem på institutionen Elektroteknik på Chalmers tekniska högskola, för att lära oss mer om hennes forskning och hur den relaterar till IKT-området.
Hej Marianna! Vad jobbar du med?
— Jag forskar om antennsystem, vilket är en av de centrala komponenterna inom moderna trådlösa kommunikations och sensorsystem. Detta arbete kräver ofta utveckling av både hård- och mjukvarulösningar för att uppnå design med önskad prestanda när antenner är inbyggda i hela det trådlösa systemet, vilket gör det både utmanande och kreativt på samma gång.
Mariannas arbete innebär också undervisning och för närvarande handleder hon sex doktorander i olika forskningsinriktningar inom antennforskning.
Förutom att bedriva forskning och undervisning leder Marianna också kompetenscentrum WiTECH, Wireless Infrastructure Technology Centre at Chalmers. Centrumet, som har ca 150 deltagare från 18 industri- och akademipartners, ska bana väg för hållbar 6G-telekommunikation, energieffektiva halvledare och integrerade system.
— Jag ser det som min uppgift som centrumledare att underlätta en arbetsmiljö som bygger på öppenhet, respekt och förtroende, där industriella behov, forskningskompetens och utbildning kombineras och delas.
Just denna inställning, att dela kunskap och erfarenheter, är central för Marianna och kommer igen i allt hon gör.
Hur är ditt arbete kopplat till IKT?
— I kommunikationssystem spelar antenner en avgörande roll för att säkerställa effektiv signalöverföring och mottagning. Många framtida IKT-tillämpningar kommer att förlita sig på innovativa antennsystem, som till exempel smarta städer och uppkopplade fordon för effektiv logistik och transport, autonoma industrier för effektiv produktion, utökad verklighet för bättre hälso- och sjukvård etc. Ett särskilt exempel att nämna är visionen för sjätte generationens trådlösa telekommunikation (6G) som syftar till att förena kommunikation med sensornätverk och datorverktyg för att tillhandahålla digitala tjänster på ett tillförlitligt, inkluderande och hållbart sätt.
Varför är ditt arbete viktigt?
— En viktig egenskap hos en antenn är dess förmåga att sända och ta emot elektromagnetiska vågor i specifika riktningar samtidigt som den undertrycker signaler i andra riktningar, som ett slags riktningsfilter. Denna riktningsfiltrering möjliggör tillförlitliga, snabba, trådlösa kommunikationslänkar i en mängd olika tillämpningar. Det kan till exempel röra sig om telekommunikation som mobiltelefoners anslutning till basstationer, eller säkerhetskritisk kommunikation mellan fordon och flygtrafikledning. Det kan också röra sig om antenner som upptäcker naturliga elektromagnetiska utsläpp i rymden och på jorden som kan vara viktiga för att förstå kosmiska fenomen, spåra vädermönster och mäta solstrålningens effekter. Antenner används även inom en rad andra områden som till exempel biomedicinsk diagnostik och inom kvantforskningen.
Det som lockar mig mest är den tvärvetenskapliga karaktären av antennforskning.
Vad tycker du är mest intressant i ditt arbete?
— Det som lockar mig mest är den tvärvetenskapliga karaktären av antennforskning. Genom min yrkeskarriär har detta gett mig möjlighet att samarbeta med experter inom en rad olika områden. Från rymd- och miljövetenskap, radioastronomi till halvledarteknik, digital signalbehandling och maskininlärning. Den kreativitet som krävs för att lösa komplexa utmaningar – som att designa antenner som anpassar sig i realtid eller integrera dem med avancerad halvledarelektronik – är otroligt tillfredsställande.
Marianna resonerar entusiastiskt vidare kring vikten av att ha ett öppet sinne och se helheten. Liksom värdet i att vara en del av en större, global, forskningsgemenskap. Både för att lära av varandra och utbyta lärdomar och erfarenheter inom forskning. Men också för att se hur andra lärosäten arrangerar större konferenser. Detta för att få inspiration till egna event, så att de blir konstruktiva och intressanta för alla att delta i.
— Att arbeta i en akademisk miljö gör att jag dessutom kan se unga talanger växa och bidra med nya idéer, vilket är både inspirerande och givande. Vad som är viktiga drivkrafter hos de unga skiftar ju över tid. Och att arbeta med unga människor håller även mitt sinne ungt.
Marianna berättar vidare hur hon uppskattar dynamiken i att jobba tillsammans. Både inom själva forskningsområdet och hur du interagerar med det övriga teamet. Att leda ett kompetenscentrum som WiTECH ger henne också möjlighet att arbeta med alltifrån unga studenter till seniora forskare.
— It’s the Circle of life ! utbrister Marianna, och syftar på den tecknade filmen Lejonkungen, och fortsätter — Jag känner mig lyckligt lottad att ha den här typen av arbete. Jag ser det inte som mitt arbete, det är min passion.
Vilka utmaningar ser du?
— Idag finns det en stor efterfrågan på antennexperter inom den trådlösa kommunikations- och sensorindustrin, både i Sverige och utomlands. Samtidigt är det en utmaning att locka unga talanger att studera inom dessa områden samtidigt som den snabbt föränderliga geopolitiska situationen skapar ytterligare begränsningar.
Marianna betonar därför vikten av specialiserade utbildningsprogram och uppsökande projekt med syfte att öka medvetenheten bland unga människor om vilka arbetsmöjligheter som erbjuds inom detta område.
Slutligen, vad gör du helst när du inte arbetar?
— Då värderar jag kvalitetstid med familjen. Det handlar om enkla saker som att ta en promenad tillsammans eller att utöva någon idrott. Då jag är väldigt intresserad av utbildning på olika plan, engagerar jag mig mycket i mina barns utbildning. Jag tycker att det är så intressant att lära mig om hur de lär sig, som ju skiljer sig mycket från när jag själv gick i skolan. Jag vill vara en del av deras liv och se hur de utvecklas, vilka värderingar de har och vilka val de gör. Jag tror att det är min passion.