Här får du korta nyheter från oss på Centrum för vårdens arkitektur. Sidan uppdateras löpande. Längre nyheter hittar du i nyhetsflödet. För att prenumera på vårt nyhetsbrev vänligen kontakta cva.arch@chalmers.se.
Se också längre nyheter
De små sjukhusen som en resurs när vården ställer om
2024-12-10
Den 10 december genomförde vi webbinariet "De små sjukhusen som en resurs när vården ställer om". I regionerna finns det en rad byggnader och mindre tidigare sjukhus. Ofta är de till delar tomställda och det finns diskussioner om hur de ska nyttjas. Men hur ska de användas, till vilken verksamhet och vad är möjligt? Dessa lokaler är samtidigt en resurs för regionerna som både kan och behöver utvecklas. I samband med omställningen till Nära vård aktualiseras en rad frågor kring verksamhet och lokalutnyttjande relevanta för dessa lokaler. Dessa frågor diskuterades på webbinariet, som hade sin utgångspunkt i CVA-rapporten De små sjukhusens lokalpotential när vården ställer om – en diskussion som är skriven av Elin Rittmark, Johanna Eriksson och Göran Lindahl.
Inbjudna gäster var: Elin Rittmark, uppdragsansvarig arkitekt, Sweco, Anna Parenmark, utvecklingsstrateg/programledare lokalutveckling hälso- och sjukvård, Region Östergötland, och Johan Höglund, områdeschef på Västfastigheter. Medverkande från Centrum för vårdens arkitektur var Göran Lindahl och Ásgeir Sigurjónsson. Se inspelning på CVAs youtube-kanal.
Perspectives on evidence-based design
2024-11-22
Den 21 november höll CVA webbinariet Perspectives on evidence-based design. Följande föreläsningar följdes av paneldiskussion: Use of Evidence in Practice - Mike Apple, architect, health environments planner, HDR. Results and comments from paper A Systematic Review of Research Gaps in the Built Environment of Inpatient Healthcare Settings - Anna Anåker, PhD, RN, senior lecturer, Dalarna University. Research on evidence for Healthcare Infrastructures – Examples from Italian research partnership -Andrea Brambilla, architect, PhD, researcher in Hospital Design, Design & Health Lab, Deptartment ABC, Politecnico di Milano. Inspelning från webbinariet finns nu på CVAs youtube-sida.
Smitta och ventilation vid Forum Vårdbyggnads höstkonferens
2024-11-18
Torsdagen den 14 november presenterades konceptprogrammet ”Sjukhusens allmänna lokaler – planering för att minska smittspridning” vid Forum vårdbyggnads höstkonferens i Stockholm av Göran Lindahl från CVA. En stor skara hade samlats för att lyssna på presentationer med tema vårdhygien och fysiska miljöer för vårdplatser. Bland ämnena fanns skjutdörrar, vårdavdelningars utformning, arbete med den fjärde utgåvan av BOV, en utblick mot samplanering av verksamheter i Hammerfest och mycket mer. CVA och Chalmers bidrog och också med ett inspel om ventilation. Lars Ekberg, biträdande professor vid avdelningen för installationsteknik presenterade dels material från konceptprogrammet, dels andra rapporter med fokus ventilation, till exempel ”Hygien luftkvalitet – utformning av högteknologiska vårdmiljöer” som getts ut av CVA. Konferensen innehöll mycket viktiga inspel, inte minst från Erich Erichsen, den så kallade rebellkirurgen – i hans presentation blev det tydligt att vårdverksamhet är fysiskt. Som helhet är denna konferens ett utmärkt exempel på där branschföreträdare utvecklar och diskuterar professionell kunskap.
Varifrån kommer kunskapen?
2024-11-13
Det är tydligt att det finns ett kunskapsbehov kring vårdbyggande, det behövs ett strukturerat kunskapsbyggande som kan utvecklas för att bidra till säkra och effektiva beslut. I en bransch där praktikens kunskap bär mycket behöver vi också utveckla metoder för att dokumentera och validera kunskap. Detta måste göras för att vi ska kunna sprida och dela kunskap om vårdbyggande mellan professionella aktörer och organisationer – detta för att utveckla en beprövad parktik. Detta har varit teman för presentationer gjorda av CVA såväl för VGRs projektledare (241022) som för Sykehusbygg i Norge vid deras konferens (241112) för att fira 10 år som verksamma. En inte minst viktig aspekt är att branschen behöver säkerställa nätverkande och kunskapsutbyte genom konferenser och samverkan mellan parter. I Sverige finns inget samlande organ utan samverkan sker mellan organisationer, föreningar och individer medan det i Norge leds av Sykehusbygg. I ett sådant arbete är plattformar som CVA centrala.
Hur planerar vi säkra sjukhus? - Livesända föreläsningar och rundabordssamtal
2024-10-29
Den 24 oktober ordnade CVA tillsammans med PTS - Brukarråd Säkerhet en dag med föreläsningar och workshop runt temat "Hur planerar vi säkra sjukhus?". Följande föreläsningar följdes av paneldiskussion: Sjukvård i Kris och Krig - Boubou Hallberg, Sjukhusdirektör Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Dagsläget och den robusta sjukhusbyggnaden - Björn Hult, Säkerhetsansvarig för Regionfastigheter Region Östergötland / PTS Brukarråd Säkerhet, Mikael Nordbakken, Biträdande fastighetschef Regionfastigheter, Region Östergötland, Magnus Crusell, Info-/OT-säkerhetsspecialist för Regionfastigheter, Region Östergötland. Gråzonsläge & krig: terrorism, sabotage, höjd beredskap - Anders Gidrup, Tf Direktör för säkerhet och beredskap Region Stockholm. Kriser i ett framtida klimat - hur påverkas sjukhusen - Mikaela Lenz, Gruppchef WSP (tidigare Locum och VGR).
CVA på Smarta sjukhus 2024
2024-10-29
Rapporten ”De små sjukhusens lokalpotential när vården ställer om – en diskussion” presenterades med kommentarer vid konferensen Smarta sjukhus i Stockholm. Rapporten lyfter utmaningarna kring de till delar tomställda små sjukhusen i regionerna. I samband med omställningen till Nära vård aktualiseras nu en rad frågor kring verksamhet och lokalutnyttjande relevanta för dessa lokaler. Göran Lindahl och Elin Rittmark representerade CVA. Det blev en uppskattad presentation inför ett månghövdat auditorium med frågor från publiken med stor bredd, från politik till hemsjukvård.
Dalsland och framtida sjukvård
2024-09-27
CVA deltog med inspel vid en workshop på Dalslands sjukhus den 25/9. Bakgrunden är att Dalslands sjukhus i nuläget har tomma lokaler och ytor som skulle kunna nyttjas av aktörer inom exempelvis vård och omsorg. Västfastigheter bygg och förvaltning bjöd därför in intressenter till workshop för att utforska användningsmöjligheter för lokaler på Dalslands sjukhus. Avsikten var bland annat att ”Skapa en gemensam och realistisk bild av vilka möjligheter och utmaningar som finns kopplat till ökat lokalanvändande och samverkan.” Utgångspunkten för CVAs del är delvis rapporten ”De små sjukhusens lokalpotential när vården ställer om – en diskussion”. Denna fråga är en av flera när vården ser över sina lokalbehov mot bakgrund av effektivitets- såväl som säkerhetsfrågor. Detta tema återkommer också vid konferensen Smarta Sjukhus i Stockholm den 23/10.
Miljöer för cancerberörda – perspektiv på miljöer för stöd i livets svåra skeden
2024-08-30, uppdaterat 2024-10-17
Video från temadagen finns nu på vår youtube-kanal.
Webbinarium den 17 september 2024 kl. 11:00 - 12:00.
Webbinariet fokuserade på miljöer som stöd för cancerberörda. I fokus var Kraftens hus, ett komplement till sjukvården för cancerdrabbade under och efter behandling. En plats där även närstående och efterlevande kan få stöd.
”Kraftens hus är initierat och designat av, för och med cancerberörda och är ett resultat av samarbete mellan cancerberörda och en mängd olika samhällsaktörer. Genom att erbjuda denna typ av mötesplats utvecklar Kraftens hus en ny roll i den svenska välfärden i gränslandet mellan cancervård och övriga samhällsfunktioner.”
Vi fick ta del av presentationer av examensarbeten, ett inspel från ett lokalförsörjningsperspektiv och avslutar med att diskutera nya mötesplatser för vård och hälsa.
Webbinariet var ett samarrangemang av CVA, CHI - Collaborative platform for Healthcare Improvement vid Chalmers och Kraftens Hus.
Program
Maria Hultman Gonzalez, verksamhetsledare, Kraftens hus.
Kraftens hus i Göteborg är en verksamhet där vi skapar innehållet tillsammans med våra medlemmar, besökare och våra samarbetsparter. Det är en mötesplats där vi vill ha det högt i tak och utrymme för likväl glädje och inspiration, som sorg och smärta.
Belinda Lundevall Svarstad, arkitekt.
Presentation av examensarbetet STASIS som utforskade hur ett kombinerat community- och vårdcenter för cancerdrabbade kan utformas. Med fenomenologiska metoder undersökte projektet hur vårdmiljöer, genom att sammanföras med gemenskapsutrymmen, kunde förbättra upplevelsen för cancerdrabbade och samtidigt stärka cancergemenskapen i stort.
Ida Dahlberg, arkitekt och byggnadsingenjör, Krook & Tjäder.
Presentation av examensarbetet The Architecture of Hope – The power of architecture in cancer care. I uppsatsen undersöktes frågan: Hur kan en framtida vision för Kraftens Hus i Göteborg utformas för rumsliga och kontextuella behov samtidigt som den påverkar fysisk hälsa och ett känslomässigt tillstånd av hopp?
Frida Wallin, fastighetsförvaltare, Locum.
Fastighetsägarens perspektiv, ett inspel om hur Locum upplevde att det var att skapa denna nya typ av platser/funktioner kopplat till vården. Frida berättar om utvecklingen av nya lokaltyper i vården och erfarenheter från etablerandet av Kraftens hus i Stockholm.
Webbinarium: Kunskapsutveckling om vårdbyggnader - CVA som kunskapsnod
2024-04-18, uppdaterat 2024-04-23
CVA webbinarium den 23 april 11:00 - 12:00
På webbinariet presenterade vi ett urval av CVA-rapporter, både några nyligen klara och några som är planerade. Vi pratade också om nätverk och kunskap för vårdbyggnad i större sammanhang. Nya rapporter i fokus var:
- Perspektiv på vårdbyggande Utmaningar och utvecklingsmöjligheter (2024)
- Hygien – luftkvalitet: Utformning av högteknologiska vårdmiljöer (2023)
- Trygga och säkra receptioner - Rapport från ett pilotprojekt (2023)
- Byggkostnader i regionerna - överblick och aktuella frågeställningar (arbetsmaterial, 2023)
- De små sjukhusens lokalpotential - När vården ställer om (2024)
Inspelning från webbinariet på youtube
Mer om webbinarier
Ja, det blir fler, just nu planerar vi för höstens webbinarier. Ett av dem genomförs i samverkan med Kraftens hus och till våren 2025 planeras en aktivitet kring sjukvårdsbyggnader i tider av kris. Mer information kommer på vår hemsida eftersom.
Inspelningar från tidigare webbinarier:
Bli bättre på att mäta och utvärdera fysiska kvalitéer i regional och kommunal vårdmiljö
Exploring the relationship between the design of the built environment and stroke patient’s needs
En-patientrummet – en bra idé eller en dyr idé?
Att beställa sjukhus, en diskussion om organisering och kunskap
Regional och kommunal planering
2024-04-18
Marie Larsson och Göran Lindahl från Chalmers/CVA deltog med presentationer vid en workshop den 13 mars i Karlshamn i Region Blekinge med titeln ”Vårdens roll i fysisk samhällsplanering”. Ett tematiskt möte med fokus på planeringen av framtidens vårdmiljöer och dess roll i den fysiska samhällsplaneringen, inte minst i ljuset av ökad regional och kommunal samverkan. Ett 20-tal personer deltog. Workshopen är en del av arbetet kring Strukturbild Blekinge. Ett arbete som bedrivs för att stärka kopplingen mellan kommunal fysisk planering, regionala utvecklingsfrågor och regional utvecklingsplanering.
Sykehusbygg på besök
2024-04-18
Den 20-21 mars genomfördes en konferens arrangerad av CVA i samband med ett möte med Aktörsnätverket för vårdens byggda miljöer. I detta ingår Boverket, CVA, Fastighetsrådet, Forum Vårdbyggnad och PTS. Vid konferensen, som samlade 25 personer, deltog också Sykehusbygg från Norge. Avsikten var att dela erfarenheter från arbete kring planeringsfrågor för vårdbyggnader, inte minst utifrån Sykehusbyggs erfarenheter som nationell aktör. Konferensen innehöll också studiebesök vid Sahlgrenska Life, Barnsjukhuset vid Östra Sjukhuset och Högsbo Närsjukhus. Här kan man se Sykehusbyggs webbinarier -inspelningar och agenda.
Forskare från OUT-FIT projektet med insändare i Sydsvenskan
2024-04-18
Som en följd av en insändare till Sydsvenskan som utmanade Malmö stad att ta tag i utemiljön vid stadens äldreboenden deltog forskare från OUT-FIT projektet i diskussionen. Förutom att understryka vikten av anpassade utemiljöer beskrevs hur projektet samarbetat med Socialstyrelsen för att utveckla indikatorfrågor i myndighetens årliga nationella enkät. Svaren på dessa frågor kommer att möjliggöra uppföljning och utveckling avseende utemiljöer vid äldreboenden. Mer om utvecklingen av indikatorfrågorna går att läsa på projektets blogg.
Konferens-säsong
2024-04-18
Sen vår och sommar är en tid då många konferenser genomförs, CVA deltar vid ett flertal: Forums vårkonferens, Engineering Health 2024, European Healthcare Design, ARCH2024 med flera. Vi återkommer med inspel och rapporter från dessa!
PTS samverkan
2024-04-18
PTS har användarkonferens den 7-8 maj i Jönköping, Johanna Eriksson och Göran Lindahl från CVA medverkar med presentationer och paneldebatt med temat PTS framtid. Detta med framtid är intressant, inte minst mot bakgrund av att PTS firar 50-år i år! Grattis säger vi från CVA!
Vårdens lokaler
2024-04-18
Vårdens lokaler rullar på, den tredje modulen genomförs den 16-18 april och denna gång är fokus kunskapsfrågor. Men även dialogarbetsformer och förlossningsmiljöer finns med i programmet. I juni avslutas denna omgång av kursen. Just nu diskuterar vi och planerar andra möjliga kurser då vi identifierat behov av kurser kring vårdens miljöer, framtiden får utvisa hur detta utvecklas.
Inspelning och bildspel från webbinariet Bli bättre på att mäta och utvärdera fysiska kvalitéer i regional och kommunal vårdmiljö
2024-02-28, redigerat 2024-05-14
Den 28 februari genomförde CVA webbinariet Bli bättre på att mäta och utvärdera fysiska kvalitéer i regional och kommunal vårdmiljö. Två presentationer följdes av tid för frågor:
Kvalitetssäkra dina projekt och leverera hållbara vårdmiljöer
Vi tar upp kopplingen mellan inne- och utemiljöer, behovet av att kvalitetssäkra vårdmiljöer och tillgängliga instrument/verktyg och avslutningsvis går vi in mer på erfarenhet av specifika mätmetoder och praktisk tillämpning.
- Susanna Nordin, universitetslektor i omvårdnad vid Högskolan Dalarna, sjuksköterska och doktor i medicinsk vetenskap med forskningsfokus på vårdmiljöer för äldre personer.
- Madeleine Liljegren, dubbelexamendoktorand i vårdvetenskap och arkitektur vid Göteborgs universitet och Chalmers, fysioterapeut, specialist i äldres hälsa och masterexamen i landskapsarkitektur.
En nationell standard för hälso-och sjukvårdens yttre miljöer - PTS Riktlinje Utemiljö
Presentation av PTS-anslutna regioners arbete med Riktlinje Utemiljö- ett kunskapsstöd för hur yttre miljöer ska planeras och utvecklas.
- Linda Dahlin ordförande i PTS Brukarråd Utemiljö, sakkunnig yttre miljö och funktionsplanerare, Regionfastigheter Region Östergötland
Videoinspelning på youtube var tillgänglig t.o.m. 28 april 2024.
Inspelning från webbinariet om sambandet mellan den byggda miljöns utformning och stroke-patienters behov
2024-02-05
Inspelning från webbinariet finns nu på Youtube
Cristiana Caira inbjuden gästföreläsare på XJTLU Design school
2024-01-31
Xi'an Jiaotong-Liverpool University är ett privat universitet i Kina som grundades 2006 av University of Liverpool och Xi'an Jiaotong University. Cristiana Caira är examinator för kursen Healthcare architecture och är affilierad till CVA.
Webbinarium om sambandet mellan den byggda miljöns utformning och stroke-patienters behov
2024-01-15
Det första webbinariet för 2024 är snart här. Vi vill med dessa webbinarier erbjuda så många som möjligt att ta del av vår kunskapsutveckling. Nästa på tur är:
1 februari kl 11-12, tema: Exploring the relationship between the design of the built environment and stroke patient’s needs. Detta webbinarium genomförs på engelska och baseras på presentationer av Marie Elf, Högskolan i Dalarna, Maja Kevdzija, TU Wien och Kritsada Simcharoen, Chalmers. De presenterar alla olika perspektiv på fysiska miljöer och rehabilitering varefter vi diskuterar temat.