Ingenjören är med där framtiden formas

Bild 1 av 1
Studenter på Chalmers campus Johanneberg

25-04-04: Nu är det den tiden på året när några tusen kreativa, nyfikna och begåvade unga personer anmäler sig till Chalmers utbildningar. Och frågan är om det någonsin varit så spännande att vara ingenjör som nu.

Rektor Martin Nilsson Jacobi

Vi är inne i ett teknikskifte som är så genomgripande att vi omöjligt kan fatta hela innebörden. Och jag pratar inte om vi i bemärkelsen vi svenskar, vi européer eller vi människor i den industrialiserade världen – jag pratar om vi som i hela mänskligheten.

Det handlar förstås bland annat om utvecklingen av den artificiella intelligensen, AI. Vi är på väg att utveckla verktyg som på sikt troligen kommer att överträffa människans egen intelligens. Det kommer att förändra många områden i grunden: den gröna omställningen, sjukvård, automatisering på alla områden; logistik och transporter; programvaruutveckling …

Detta i ett skede när teknikområden som life science, kvantdatorer, materialvetenskap, batteriteknologi och mycket annat redan utvecklas snabbare än någon trott var möjligt för bara några år sedan.

Utvecklingen är omöjlig att överblicka. Och givetvis lika omöjlig att kunna förutse.

Men hur ska man tackla en framtid som är så okänd? Svaret är givetvis med gedigen kunskap. Faktabaserat vetande som innebär förståelse på djupet och från grunden, kombinerat med ett rationellt och analytiskt tankesätt och, inte mist, ett gott omdöme.

Det kanske låter fluffigt, men det är vår bästa verktygslåda när vi går in i en okänd framtid; det är ingenjörens verktygslåda.

Ingenjörerna skapar applikationerna som faktiskt revolutionerar alla dessa teknikområden. Ingenjörerna bygger kvantdatorerna som tar beräkningskapaciteten till helt oöverträffade nivåer – men lika viktigt är att ingenjörerna med gott omdöme kan göra att teknikutvecklingen verkligen kommer hela mänskligheten till nytta och inte blir en destruktiv kraft.

Vi vet redan nu att personer med examen från Chalmers har viktiga roller i den svenska industrin – och samhället i stort. Vi vet att arbetsmarknaden ser mycket bra ut. Vad jag försöker säga är att de har framtiden för sig även i vidare bemärkelse.

Att studera här är ett steg för att kunna bidra till en bättre framtid. Stora ord? Javisst, men helt sanna. Och det ska göras med en kombination av passion och gott humör: Chalmers är ett lärosäte där vi arbetar hårt, men också har väldigt roligt och tar hand om varandra, och vi är lika stolta över båda delar.

Martin Nilsson Jacobi, rektor och vd för Chalmers tekniska högskola

 

Under vinjetten ”Rektor kommenterar” delar Chalmers rektor och vd sina reflektioner kring aktualiteter som berör utbildning, forskning och nyttiggörande.