Tracks går in i en ny fas

Bild 1 av 1
Studenter i Fuse

Tracks får nu en mer permanent roll på Chalmers. Sedan starten för 5 år sedan har Trackskurserna varit uppskattade av studenter och lett till att flera fruktsamma samarbeten vuxit fram mellan utbildning, forskning, industri och samhälle.

Tracks är en av tre tioåriga framtidssatsningar som startade 2019. Syftet är att erbjuda studenter innovativa, tvärvetenskapliga kurser och att utveckla lärandet och lärandemiljöerna på Chalmers. En viktig del av Tracks är Chalmers Fuse – ett modernt makerspace och labb där studenter kan testa och utveckla sina idéer tillsammans med andra. Fuse är öppet för alla på Chalmers, och Tracks-studenter har förtur.

Från och med höstterminen 2024 blir Tracks en del av de ordinarie utbildningsprocesserna. Det innebär bland annat att Trackskurserna nu väljs som alla andra kurser genom att studenter ansöker via antagning.se.

– Vi går nu in i en ny fas i Tracks utveckling. Satsningen är redo att bli mer permanent till sin form, säger Jörgen Blennow, vicerektor för utbildning, som tagit över ledningsansvaret för Tracks.

Kristina Henricsson Briggs är föreståndare för Tracks. Hon betonar att även om det blir en del administrativa förändringar så kommer grundtanken inte att ändras:

– Poängen med Tracks är just att det är tvärvetenskapligt och inte tillhör något program eller utbildningsområde. Satsningen är öppen för alla studenter, och så vill vi att det ska fortsätta vara, säger Kristina Henricsson Briggs.

Som vetenskapligt ansvarig är Mikael Enelund den andra halvan av ledarskapet för Tracks.

– Jag är särskilt stolt över att vi inom Tracks har lyckats kombinera utbildning, forskning, innovation och samverkan med allt ifrån grundskolan till idrottsrörelsen och industrin. Dagligen möter jag entusiastiska studenter och lärare i Fuse och i olika Tracks-kurser, säger Mikael Enelund.

Tracks – kurser i nära samverkan med näringsliv och forskning

Om du läser en Trackskurs på Chalmers möter du studenter och alumner från olika bakgrunder för att lösa aktuella samhällsutmaningar. Det kan handla om allt från att samarbeta kring att lösa frågor inom hälso- och sjukvårdssektorn och transportbranschen till att ta dig an etiska frågor inom artificiell intelligens.

Kristina Henricson Briggs
  • Föreståndare, Lednings- och högskolegemensamt stöd, Chalmers verksamhetsstöd