Så kan kunskap delas i digitala innovationsnätverk

För att utveckla nya digitala produkter är det ofta nödvändigt att flera organisationer med olika expertisområden arbetar tillsammans i "innovationsnätverk". I sin doktorsavhandling har Adrian Bumann undersökt hur ett sådant samarbete går till, och specifikt hur dessa organisationer skapar delad kunskap, så kallad "architectural knowledge", om hur olika teknikkomponenter passar ihop.

Adrian Bumann

Vilka utmaningar fokuserar du på i din forskning?

– Det är ofta en utmaning för många olika organisationer att arbeta tillsammans på ett effektivt sätt. Att förklara tekniska begrepp för någon som kommer från ett helt annat område är svårt och kan leda till missförstånd. Det blir också svårt för en enskild person att fungera som en central "systemintegratör" som kan vägleda samarbetsinsatserna. Dessutom erbjuder den digitala tekniken stor flexibilitet när det gäller hur man utformar system, vilket kan vara både en källa till möjligheter och osäkerhet.


Hur angriper du problemet?

– Jag utvecklade ett teoretiskt ramverk som specificerar vilken typ av kunskap som organisationer måste skapa tillsammans och vilka processer som underlättar detta. Detta är baserat på insikter från kvalitativa fallstudier av två innovationsnätverk med flera organisationer som utvecklade nya AI-verktyg för marin miljöövervakning respektive sjöfartsnavigering.

Vilka är de viktigaste resultaten?

– Det låter banalt, men digital innovation är en kontinuerlig inlärningsprocess. En digital komponent, t.ex. en dataset eller en algoritm, kan användas för andra ändamål än det ursprungliga, och även sent i innovationsprocessen kan organisationer upptäcka oväntade synergier mellan komponenter som ursprungligen utformades för olika uppgifter. Dessutom beskrev jag olika praktiska strategier för tvärvetenskapligt samarbete, inklusive användning av olika typer av "boundary objects" (t.ex. prototyper, simuleringsprogramvara, mockup-simulatorer) för att översätta expertkunskap och samutforma tekniska gränssnitt.

Vad hoppas du att din forskning ska leda till?

– Det finns många innovationsprojekt där ämnesexperter och tekniska experter arbetar tillsammans för att ta itu med samhälls- eller miljöutmaningar genom ny digital teknik. Jag hoppas att den här avhandlingen kan vara till hjälp för dem som arbetar med att göra sådana samarbeten mer effektiva och ändamålsenliga. Naturligtvis är teknisk innovation sällan tillräckligt för att lösa många av de problem vi står inför idag, till exempel förlust av biologisk mångfald eller sjösäkerhet. Men om min forskning kan hjälpa till och med bara några få personer att utnyttja möjligheterna med digital teknik i en tvärvetenskaplig miljö, skulle jag se det som en framgång.

 

Läs avhandlingen: Generating Architectural Knowledge in Digital Innovation Networks

Disputation: 10 oktober 2024 kl 13.15, se länk ovan.

Robin Teigland
  • Professor, Entrepreneurship and Strategy, Teknikens ekonomi och organisation