Missionsdriven politik med erfarenheter från industrins omställning

En missionsdriven politik har blivit ett populärt tillvägagångssätt bland beslutsfattare över hela världen för att ta itu med stora samhällsutmaningar, som klimatförändringarna. Men det är fortfarande oklart hur man ska utforma och genomföra strategier för att uppnå den här typen av politik. I sin doktorsavhandling undersöker Barbara Hedeler vilken roll beslutsfattande spelar för att uppnå högt ställda samhällsmål.

Barbara Hedeler

Vilka utmaningar fokuserar du på i din forskning?

– Min forskning fokuserar på att förstå den kritiska roll som beslutsfattande spelar för att utforma och uppnå högt ställda samhällsmål. Den här typen av ”policy-missioner”, har använts under lång tid, till exempel på 1950-talet för att ta den första människan till månen. Missionen kännetecknas av tidsbundna, specifika och mätbara mål. Det är dock ganska nytt att missioner också används för att ta itu med stora samhällsutmaningar, till exempel klimatförändringar.

– Sådana utmaningar är inbäddade i komplexa sociotekniska system, där flera sammanhängande delar interagerar. Kort sagt kan de förstås som särskilt ”trassliga” problem (”wicked problems”). Under de senaste åren har det hävdats att missioner kan bidra till att ta itu med sådana utmaningar. Även om det är allmänt erkänt att det behövs en kombination av åtgärder, en ”policymix”, för att forma förändringens riktning och dynamik, är det mindre tydligt hur sådana policymixar ska utformas och genomföras.


Hur angriper du problemet?

– Min avhandling bygger på den historiska och pågående omställningen av processindustrin i Norden. Även om det inte uttryckligen formuleras som ”missioner”, har dessa länder strävat efter ambitiösa mål för att fasa ut fossila bränslen i inhemska industrisektorer och utveckla nya industrier under lång tid, exempelvis utvecklingen av en biodrivmedelsindustri. Eftersom dessa policyer ofta formulerades på ett tidsbundet, specifikt och mätbart sätt, liknar de samhälleliga policy-missioner som nu utformas för att nå nollutsläpp. Därför kan vi lära oss mycket om de mekanismer som spelar in från de nordiska länderna, vad som har fungerat i vilket fall och varför, och vad som kan vara viktiga utmaningar när man implementerar missionsorienterade policyer.


Vilka är de viktigaste resultaten?

– Min forskning bidrar främst till en bättre förståelse för den roll som beslutsfattande spelar för att uppnå högt ställda samhällsmål. I en studie jämförs till exempel utvecklingen av biodrivmedel i Finland och Sverige. Båda länderna hade redan från början tämligen jämförbara förutsättningar för att bygga upp en inhemsk industri med stora skogsresurser och starka skogs- och oljesektorer. Men vi kunde se att under en period av 20 år, från 2003 till 2020, såg biodrivmedelsindustrin ganska annorlunda ut, med mycket produktion i Finland, medan Sverige har varit väldigt starkt på teknikutveckling och distribution, med mindre inhemsk produktion. Och vi kan också visa att dessa skillnader kan förklaras av utformningen och genomförandet av nationella policymixar, till exempel vilka marknadsmekanismer som väljs – oavsett om det är skatter eller reduktionskvoter, när de implementeras och hur de kombineras med andra typer av styrmedel.

– På en mer generell nivå ger resultaten från Norden insikter om beslutsfattande. De nordiska fallen tyder på att det krävs strategiskt beslutsfattande för att hantera komplexiteten och sammankopplingen av dessa utmaningar effektivt. I min avhandling lägger jag fram empiriska bevis och diskuterar även viktiga utmaningar vid implementering av sådana policyer. Avhandlingen ger också inspiration till hur beslutsprocessen och utformningen av policymixen kan anpassas bättre till en missionsbaserad politik, genom att föreslå några steg för hur man analyserar system för att vägleda beslutsfattande.


Vad hoppas du att din forskning ska leda till?

– Det finns inga lösningar som passar alla, men forskning kan ge en viss inblick i bästa praxis, gemensamma utmaningar och effektiva strategier för att utforma och genomföra missionsorienterade strategier. Jag hoppas att min avhandling hjälper beslutsfattare och andra som är involverade i missioner med en djupare förståelse för de mångfacetterade utmaningar som ingår i en samhällsmission. Till exempel att beslutens utformning, kombination och tidpunkt verkligen spelar roll. Denna kunskap skulle kunna bidra till utvecklingen av strategier för att minska dessa risker, vilket leder till en mer robust och motståndskraftig missionsbaserad politik.


Läs avhandlingen: Mission-oriented policies for sustainability transitions: lessons from the Nordic industry transformation

Disputation: 31 januari 2025 kl 09.00, se länk ovan.

Barbara Hedeler
  • Doktorand, Environmental Systems Analysis, Teknikens ekonomi och organisation
Hans Hellsmark
  • Senior forskare, Environmental Systems Analysis, Teknikens ekonomi och organisation