Ny toppinfrastruktur för hållbar materialforskning

Bild 1 av 1
Per Malmberg
– Vi välkomnar alla som är intresserade av att lära sig mer om utveckling av hållbara material samt avancerad masspektrometri till invigningen, säger Per Malmberg, docent i Analytisk kemi på avdelningen för Kemi och biokemi.

Den 13–14 maj inviger Chalmers ett nytt toppmodernt masspektrometriinstrument – en viktig pusselbit i den nationella satsningen på hållbara material inom Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE.

Invigningen bjuder på en unik chans att få en närmare inblick i hur det nya instrumentet fungerar, träffa forskare bakom satsningen, delta på seminarier, vara med på rundvandring och se hur avancerad teknik kan bidra till lösningar på våra största hållbarhetsutmaningar, som energiomställningen och människors hälsa. 
Med Bruker ScimaX MRMS MALDI får forskare tillgång till avancerad kemisk avbildning som kan bidra till allt från grönare batterier till mer miljövänliga plaster.

Här berättar Per Malmberg, docent i analytisk kemi på avdelningen för kemi och biokemi, mer om vad instrumentet kan göra – och varför det är viktigt.

Varför invigs just det här instrumentet på Chalmers?

– Infrastrukturen Chalmers Kemisk avbildning är troligen den första teknikplattformen, RTP, som invigs inom Wallenberg Initiative Material Science for Sustainability, WISE. Satsningen ska ge forskare i Sverige tillgång till avancerade tekniker och instrument för att påskynda forskning och utveckling inom nya hållbara material.

– Tack vare finansiering från WISE har vi kunnat bygga upp ett lab med en mycket avancerad masspektrometer, en så kallad FT-ICR eller MRMS, som erbjuder oöverträffad precision och upplösning i mätningar av molekylers massor. Instrumentet är mycket flexibelt och kan kombineras med flera andra tekniker som Till exempel MALDI, DART eller Elektrospray. 

Hur kan instrumentet bidra till vetenskapliga genombrott eller samhällsnytta?

– För att upptäcka och utveckla nya hållbara material behöver vi en djup kemisk förståelse för hur dessa byggs upp på en molekylär nivå. Vårt nya instrument använder Masspektrometrisk avbildning, MSI, för att kunna identifiera och lokalisering molekyler för att ge en unik inblick i ett materials egenskaper. MSI ger en förståelse för molekylära fenomen i mycket små skalor, på ytor, gränssnitt oavsett om det gäller polymerer, batterier, organisk elektronik, papper, trä eller biomaterial.

Vad kan vi förvänta oss av invigningen?

– Invigningen består av två delar. Dag ett 13 maj, startar vi vid lunchtid och då samkör vi ett användarmöte med tillverkaren Bruker som fokuserar på att ge en inblick till hur FT-ICR/MRMS fungerar och hur tekniken kan användas inom både material- och livsvetenskaperna.

– Här finns tillfälle för den som vill lära sig mer och fördjupa sig. Dagen efter, 14 maj har vi en mer högtidlig invigning där vi också inviger vårt nya NMR instrument på kemiinstitutionen. Här får vi chans att ta del av kortare inblickar i tekniken, lyssna på föredrag av representanter från WISE och Kemi på Chalmers. Sedan blir det bandklippning och möjlighet till mingel över snittar och alkoholfritt bubbel, samt naturligtvis möjlighet att titta på det nya labbet.

Vem kan använda det nya instrumentet, och vilka är välkomna på invigningen?

– Vi välkomnar alla som är intresserade av att lära sig mer om utveckling av hållbara material samt avancerad masspektrometri till invigningen. Men tänk på att det är föranmälan som gäller.

– Instrumentet är öppet för alla inom WISE men också för andra forskare och företag i Sverige. Instrumenten är de första som nu finns tillgängliga inom Chalmers Chemical Analysis Laboratory, en del av kemiområdets forskningsinfrastruktur. Här skapas nya möjligheter för forskare och samarbetspartners att utforska material och molekyler.

För att komma i kontakt med oss kan man besöka vår hemsida  http://chalmers.se/chemicalimaging

Per Malmberg
  • Docent, Kemi och biokemi, Kemi och kemiteknik