Kan AI bygga en rättvisare framtid?

Bild 1 av 8
En man på scen pekar på publiken
En man delar ut diplom till unga elever
tre personer framför en bild
Man visar en medalj
En fullsatt aula
Tre personer tar en selfie.
en man på en scen framför en skärm med bokomslag
En man på en scen
Årets nobelgäst, Simon Johnson, MIT Sloan, på plats i Malmsstenssalen, Göteborgs universitet. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Professor Simon Johnson, en av årets Nobelpristagare i ekonomi, besökte Göteborg den 14 december för att dela med sig av sin syn på hur AI omformar jobb, demokrati och global utveckling.

Malmstenssalen på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet var packad med nyfikna som ville höra vassa insikter om hur AI kan skapa möjligheter, utmana samhällen – och varför det är upp till oss att forma utvecklingen för att motverka ökade ekonomiska klyftor.

Vid introduktionen av föreläsningen betonade Maria Elmquist, prorektor vid Chalmers, hur viktigt arbetet med innovation och konkurrenskraft är för att säkra samhällets välfärd och framtid. Hon lyfte särskilt fram Simon Johnsons forskning som belyser komplexiteten i hur välstånd skapas och vikten av långsiktiga institutioner.
– Det handlar om att skapa system där alla kan bidra, för när alla ges möjlighet att delta, växer välståndet, förklarade hon.

Innan föreläsningen startade fick professor Johnson äran att dela ut diplom till de tre femteklasser som vunnit varsitt pris i Chalmers största tekniktävling för unga, Rädda ägget. Ett inslag som drog stora applåder och skratt när femteklassarnas nyfikna frågor fick svar och tips.

Utmaningen att minska ekonomiska klyftor

Under Simon Johnsons föreläsning var engagerande och tankeväckande. Han tog upp en av vår tids största utmaningar: hur artificiell intelligens (AI) riskerar att öka ekonomiska klyftor om den inte hanteras på rätt sätt. Med skarpa insikter och en god dos humor lyfte han AI:s potential, dess risker och de val vi står inför för att säkerställa att teknologin gynnar alla – inte bara ett fåtal.

Kärnan i hans budskap var en varning: medan AI skapar nya möjligheter hotar den också många jobb, särskilt för lågutbildade arbetare, kvinnor och unga människor. 
–  Teknologi är ett val, påpekade professor Johnson och betonade att samhällen måste bestämma sig för om AI ska användas för att stärka arbetare eller låta automatisering fördjupa ojämlikheten.

Kvinnor, unga och AI:s påverkan

Johnson pekade på att AI ofta ersätter jobb med upprepande uppgifter—roller där kvinnor och unga är överrepresenterade. Jobb som kundservice och administration är särskilt sårbara. För unga arbetare innebär förlusten av ingångsjobb en risk att hindras från att bygga upp viktiga färdigheter och erfarenhet.
Men detta behöver inte vara den slutliga utgången. Genom att investera i utbildning, omställning och policyer som stöttar arbetare menade Johnson att AI kan hjälpa människor att gå vidare till bättre och mer meningsfulla jobb.

Europa halkar efter

Johnson lyfte också Europas svaga position i den globala AI-utvecklingen. Medan USA attraherar 95 procent av AI-investeringarna ligger Europa långt efter med endast 3 procent. Han uppmanade Europa att agera, investera strategiskt och säkerställa att kontinenten inte förlorar ytterligare mark till de globala teknikjättarna.

Gör en demokratisk handling

Föreläsningen avslutades med en kraftfull påminnelse om demokratins roll i framsteg. Johnson berömde Sverige för dess motståndskraft och senaste beslut på den globala arenan och uppmuntrade samhällen att omfamna upplysta debatter och kloka investeringar.

–  Poängen är att göra det som demokratin är bäst på: fatta bättre beslut och bygga en framtid som fungerar för alla, avslutade han.

Professor Johnsons budskap var tydligt: framtiden för AI ligger i våra händer. Genom att agera nu kan vi forma teknologin till en positiv kraft som skapar en mer jämlik och välmående värld för alla.

Heidi Holst
  • Projektledare, Kommunikationsavdelningen, Chalmers verksamhetsstöd

Skribent

Carina Schultz