Jan Stake blir gästforskare vid NPL

Bild 1 av 1
Jan Stake
Jan Stake är en av två utvalda gästforskare vid NPL. Foto: Anna-Lena Lundqvist

Med sin internationellt erkända forskning inom halvledare och framtida telekommunikation har Jan Stake, professor inom Terahertz- och millimetervågsteknik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers, utsetts till gästforskare vid National Physical Laboratory i England. 

I dagarna tillkännagav National Physical Laboratory (NPL) i England sina två första gästforskare. En av dessa är Jan Stake, professor och avdelningschef vid avdelningen för Terahertz- och millimetervågsteknik på institutionen för mikroteknologi och nanovetenskap. Under tre års tid, med start i oktober, kommer han att bedriva forskning vid avdelningen för elektromagnetisk och elektrokemisk teknik (EET) vid NPL. 

- Det känns roligt och givetvis spännande att få lära sig mer on NPL. Gruppen på NPL är experter på mikrovågsmätteknik så jag ser fram emot att lära mig mer om deras metoder och hur vi tillsammans kan applicera och förfina våra THz-experiment i Kollberglabbet, säger Jan Stake. 

Med ett särskilt fokus på halvledare och framtida telekommunikation matchar Jans forskning de ”fem kritiska teknologierna" som identifierats av den brittiska regeringen. Utvecklingen av test- och mätmöjligheter för att stödja Storbritanniens 5G- och 6G-telekommunikationsinfrastruktur, som utnyttjar bredare bandbredder och högre (terahertz) frekvenser, är också ett prioriterat område för metrologiforskningen vid NPL. 

Genom gästforskarprogrammet ska samarbetet mellan NPL och Chalmers stärkas inom metrologi för banbrytande halvledarelektronik upp till terahertzfrekvenser, on-wafermätning av integrerade kretsar, utvecklingen av standarder för nya typer av terahertz transmissionsledningar, samt inom identifiering av framtida trender inom området för millimetervåg och terahertz-teknik och
relaterade forskningssamarbetsinitiativ. 

Utöver Jan Stake, har även Dr Akira Fujiwara, aktiv vid NTT Basic Research Laboratories i Japan, utsetts till gästforskare vid NPL. 

Jan Stake
  • Professor, Terahertz- och millimetervågsteknik, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson