Anton Frisk Kockum tilldelas Wallmarkska priset

Bild 1 av 1
Anton Frisk Kockum med WACQT-kollegorna Ariadna Soro Álvarez och Jiaying Yang.
Anton Frisk Kockum med WACQT-kollegorna Ariadna Soro Álvarez och Jiaying Yang. Foto: Anna-Lena Lundqvist

”För banbrytande upptäckter inom nya områden av kvantoptik: stora atomer, stark koppling mellan ljus och elektroner och teoretiska arbeten för utveckling av kvantdatorer”. Så lyder motiveringen när Kungliga Vetenskapsakademin nu utser Anton Frisk Kockum till 2025 års mottagare av Wallmarkska priset. 

– Jag är stolt och hedrad att ha blivit tilldelad det här priset. För mig är priset ett erkännande av betydelsen av min forskning inom stora atomer, kvantdatorer byggda på supraledande kvantbitar, och ultrastark koppling mellan ljus och materia. Jag hoppas också att det utgör en uppmuntran för min forskargrupp för det fortsatta arbetet inom dessa områden, säger Anton Frisk Kockum, årets pristagare och docent i tillämpad kvantfysik på institutionen för Mikroteknologi och nanovetenskap på Chalmers. 

Wallmarkska priset delas ut årligen som belöning för rön eller uppfinning som i ”någon märkligare mån befordrar vetenskapernas och näringarnas framsteg” inom matematik, astronomi, tillämpad mekanik, fysik, kemi, mineralogi och teknologi. Första gången priset delades ut var redan 1859 då matematikern och politikern Carl Johan Malmsten belönades för sina framsteg inom differentialekvationers integrering. När Anton Frisk Kockum nu utses av Vetenskapsakademin blir han den 177:e personen i ordningen att tilldelas priset – och gör därmed flera namnkunniga forskare sällskap på den prestigefulla listan. Här hittar vi bland annat Gustaf de Lavals uppfinning av separatorn 1880, Ulf Danielssons avgörande insatser inom forskningen om modern supersträngteori 1998, så väl som Chalmersforskaren Saroj Prasad Dash, professor i kvantkomponentfysik, som 2023 belönades för sin banbrytande forskning kring spintronik i 2D-skikt i nya material, inte minst grafen, samt topologiska och magnetiska skikt.

– Jag ser det här priset som ett erkännande också för alla forskare jag har och har haft förmånen att samarbeta med. Framstegen inom dessa områden är ett resultat av många personers idéer och ansträngningar. Jag är också tacksam för det stöd jag har erhållit genom åren från min forskning från olika finansiärer: Styrkeområde Nano på Chalmers, Japan Society for the Promotion of Science (JSPS), Knut och Alice Wallenbergs stiftelse genom Wallenbergcentret för kvantteknologi (WACQT), Vetenskapsrådet (VR), Stiftelsen för Strategisk Forskning (SSF) och EU, säger Anton.

I Vetenskapsakademiens motivering belönas Anton för sina ”banbrytande upptäckter inom nya områden av kvantoptik: stora atomer, stark koppling mellan ljus och elektroner och teoretiska arbeten för utveckling av kvantdatorer”. Just stora atomer är ett förhållandevis nytt forskningsområde inom kvantoptik och startades på Chalmers för ungefär tio år sedan. Genom att koppla en atom till ljus i flera olika punkter, separerade av avstånd i storleksordningen ljusets våglängd, kan intressanta interferenseffekter uppnås. Efter att ha ägnat några års tid åt grundläggande forskning för att försöka förstå vad som är möjligt i teori och praktik på området, har forskningen nu börjat närma sig tillämpning.

– Nu har jag börjat skifta fokus mot att utforska möjliga tillämpningar av stora atomer inom olika kvantteknologier, till exempel simulering av öppna kvantmekaniska system. Detta är den ena stora delen av min forskning just nu. Den andra stora delen handlar om att bygga en kvantdator i större skala på Chalmers inom WACQT, där jag leder en grupp som stöttar det experimentella arbetet med teori. Här är våra främsta utmaningar att göra logiska operationer på kvantdatorn snabba och precisa, även när det finns många kvantbitar på chipet, vilket kan öka problem med överhörning, förklarar Anton.

Wallmarkska priset kommer med en prissumma på 435 000 kronor. Har du hunnit fundera på vad du vill göra för pengarna? 
– De här pengarna är inte öronmärkta till forskning utan utgör en personlig belöning. Som sådan är den betydande, och jag har nog inte riktigt tagit in det än. Men jag tror att en del av pengarna kommer gå till att göra mitt bröllop till sommaren lite mer påkostat och till att sätta guldkant på tillvaron på olika sätt. Det mesta lär investeras för framtiden, säger Anton. 

Anton Frisk Kockum
  • Docent, Tillämpad kvantfysik, Mikroteknologi och nanovetenskap

Skribent

Lovisa Håkansson