Stort intresse för öppet hus om sjöfart

Bild 1 av 2
Fullsatt föreläsningssal på Lindholmen när sjösäkerhetsdag anordnades. Foto: Daniel Ernstsson.
Studenter på plats vid Chalmers simulatorer.
Många hade samlats på Lindholmen för den tredje upplagan av sjösäkerhetsdagen. Är du intresserad av att vara med 2026? Använd QR-koden för att komma till vårt anmälningsformulär.

Det började som en gästföreläsning för två år sedan, med ambitionen att ge studenterna på Chalmers sjöbefälsutbildning en helhetsbild av den svenska organisationen kring sjöfart.
Två år senare har det växt till ett öppet hus för alla som är intresserade av ämnet, med representanter ifrån såväl kustbevakningen som Sjöfartsverket och Räddningstjänsten, och presentationer av Chalmers sjöutbildningar.

– Jag är jättenöjd med hur dagen föll ut, säger Daniel Ernstsson, instruktör vid Chalmers och huvudansvarig för dagen.

Sammanlagt runt 140 personer hade samlats på Lindholmen för att lyssna på representanter från olika grenar av sjöfarten i Sverige. Deltagarna kom bland annat från såväl närliggande gymnasier som från sjökaptensutbildningen på Linnéuniversitetet i Kalmar.

– Men målgruppen kan sägas vara de som är allmänt intresserade av sjöfart i stort i Sverige, säger Daniel Ernstsson.

Syftet med evenemanget är att ge en helhetsbild av den svenska sjöfartsorganisationen och de olika myndigheter och aktörer som stöder fartygsverksamhet. En viktig del av det är att förstå hur dessa aktörer arbetar och samverkar, bland annat i relation till sjösäkerhet och gränsdragningar mellan civila och militära förmågor.

Efter en förmiddag där deltagarna fick lyssna på föredrag från olika aktörer, delades eftermiddagen upp i två spår. Det ena var ett mer branschinriktat seminariespår, det andra ett öppet hus-spår där Chalmers sjöfartsprogram presenterades. I det spåret ingick bland annat visning av Chalmers sjösimulatorer.

Kanal för rekrytering

Daniel Ernstsson lyfter två viktiga aspekter med dagen, som både utgår från den kontaktyta som skapas mellan studenter och branschaktörer.

– Studenterna får möjlighet att ställa frågor och få insikt i de olika aktörernas verksamheter, vilket ger dem en bättre förståelse för branschens utmaningar, säger han.

Den andra centrala aspekten är rekrytering. Företagen och organisationerna som deltar vill visa upp sina verksamheter och locka potentiella nya medarbetare, och i detta ingår även att gymnasieelever som är intresserade av sjöfartsutbildningar bjuds in.

– Detta skapar en kanal för framtida rekrytering inom sjöfartsindustrin, säger Daniel Ernstsson. Vi vill ju att de ska söka till oss, vi behöver ha personer med ett intresse för branschen. Och likadant så skriker ju verksamheterna efter utbildad personal.

Pussel med många bitar

Det som i dag är en heldag tog sin början i ett tankefrö hos honom kring att samla det som studenterna vid Chalmers sjöbefälsutbildning får till sig under fyra år om organisationsstrukturen och aktörerna inom svensk sjöfart. Han beskriver det som ett pussel med många bitar, som kan vara svårt att få en överblick över.

– Studenterna fick ett litet instick här och där, kanske ett studiebesök eller en gästföreläsning, säger han. Jag ville försöka att samla det hela.

En av de medverkande som har varit med på hela resan sedan 2023 är Joanna Paraïso, som arbetar som räddningsledare på Sjöfartsverkets sjö- och flygräddningscentral.

– Jag är på plats för att presentera vår verksamhet, säger hon. Vi är ganska anonyma, även inom sjöfarten, och detta är en väldigt bra möjlighet att presentera oss för blivande ”sjöfolk”.

För Joanna Paraïso är ett av syftena med att vara på plats att försöka avdramatisera hur det är att ta kontakt med henne och hennes kollegor. Hon uttrycker det som att hon kan uppleva att det finns en barriär som gör att man drar sig för att ropa mayday på vhf:en, det radiokommunikationsverktyg som används i sjöfart.

"Tveka inte att ta kontakt"

– Man drar ut på det, men är man i sjönöd ska man inte tveka att ta kontakt med oss, säger hon. Om det inte är så allvarligt som man först trodde så backar vi bara tillbaka resurserna – det är bättre det, än att vi kommer ut när båten brunnit upp. Sådana här saker kan bli lättare när man har fått möjlighet att träffa en person som arbetar med det.

Hon lyfter att det ofta är de mer informella mötena efteråt, de som uppstår när man lämnar den stora salen, som ger utrymme och möjlighet för de mer djupgående frågorna och samtalen – de som gör att barriären minskar och nätverket växer.

För Daniel Ernstsson är ambitionen att få evenemanget att växa och utvecklas ytterligare, med fler aktörer, fler inbjudna gymnasieskolor, och fler intresserade deltagare.

– Den feedback jag har fått är deltagarna ser ett stort värde i evenemanget, säger han. Vår ambition är ju att det här ska svälla och bli ännu större. Vi kan exempelvis samarbeta med andra utbildningsanordnare, ge företag möjlighet att förevisa nya produkter – det finns hur mycket som helst att göra. Men man måste börja någonstans, och nu har vi etablerat det här.

Är du intresserad av att vara med 2026?

Vi planerar att anordna ett motsvarande arrangemang nästa år igen. Använd gärna länken nedan för att komma med förslag på vad du tycker ett sådant bör innehålla samt anmäla preliminärt intresse och få officiell inbjudan direkt i inkorgen. 

Här anmäler du ditt intresse till nästa års arrangemang

Daniel Ernstsson
  • Instruktör, Maritima studier, Mekanik och maritima vetenskaper

Skribent

Robert Karlsson