Pernilla Wittung-Stafshede, professor i kemisk biologi vid Chalmers tekniska högskola, har utnämnts till Honorary Fellow av Royal Society of Chemistry i Storbritannien. Hon får utmärkelsen för sin forskning om proteiners roll i degenerativa sjukdomar och cancer, för sitt engagemang i Nobelkommittén för kemi, samt sitt arbete för jämställdhet inom akademin.
Beskedet om att hon valts till Honorary Fellow i Royal Society of Chemistry kom som en överraskning för Pernilla Wittung-Stafshede. Endast två andra svenska forskare har fått samma utnämning – en av dem är Bengt Nordén, professor på institutionen för kemi och kemiteknik vid Chalmers.
– Jag hade ingen aning om att någon hade nominerat mig så det var ett oerhört roligt besked. Det är ett bevis för att jag har gjort betydande bidrag inom forskningen, men det också roligt att de nämner mitt engagemang för jämställdhet som en grund för utnämningen, säger Pernilla Wittung-Stafshede.
Ett driv att ständigt fortsätta upptäcka
Pernilla Wittung-Stafshedes forskning handlar om proteiner och deras roll vid sjukdomsutveckling, Till exempel hur metallbindande proteiner kan kopplas till cancer och hur felveckade proteiner bidrar till degenerativa sjukdomar som Parkinsons sjukdom. Men även om proteiner alltid har varit hennes tema har fokuset förändrats över tid.
– Jag kommer alltid att vara intresserad av att ta reda på mer om vad som händer i dessa processer. Jag tycker aldrig att det blir tråkigt. Drivet att ständigt fortsätta upptäcka finns alltid där, men frågeställningarna ändras efter hand, säger hon.
"Mer och mer viktigt att göra nytta"
Från början av karriären fokuserade hon mest på allmänna frågor kring hur proteiner veckar ihop sig till sina funktionella former. Med tiden blev intresset mer riktat mot hur vissa proteiner bidrar till sjukdomsutveckling.
– Ju mer jag har arbetat med frågor kring metallproteiner och proteinveckning desto större har intresset för hur man kan använda resultaten av forskningen blivit. Jag känner att det blir mer och mer viktigt att jag besvarar frågor som kan vara till nytta. Men samtidigt har jag alltid ett grundforskningsperspektiv i mina projekt, säger Pernilla Wittung-Stafshede.
Större perspektiv har lockat
Över tid har även hennes övergripande perspektiv förändrats. Från att ha koncentrerat sig mer på den lilla världen i forskargruppen, att dra in anslag och att värna om studenter och deras resultat har Pernilla Wittung-Stafshede blivit mer intresserad av större perspektiv. Till exempel engagemanget för jämställdhet inom den akademiska sfären – vilket gjorde att hon tog på sig att leda Chalmers jämställdhetsinitiativ Genie när det startade 2019.
Efter flera år inom satsningen har hon nu avsagt sig uppdraget och har fått ett stort forskningsanslag via Knut och Alice Wallenbergs stiftelse – och är nu på väg mot nya mål.
Vad har du för forskningsfokus just nu?
– Vi har upptäckt att de amyloida fibrer som bildas i hjärnan vid till exempel Parkinsons och Alzheimers beter sig som enzymer, det vill säga de katalyserar kemiska reaktioner. Det är det ingen som undersökt förut. Nu vill vi ju ta reda på hur det går till och vilka metaboliter de kan kemiskt förändra. Kanske bidrar denna aktivitet till sjukdomsförloppet genom att förändra nivåerna av olika substanser i hjärnan? Denna nya riktning gör att jag och min grupp måste lära oss om enzymkinetik och metaboliter. Som jag sa – det blir aldrig tråkigt med forskning!
Mer om Pernilla Wittung-Stafshede
- Ledamot i Kungliga vetenskapsakademien sedan 2016.
- Ledamot i Nobelkommittén för kemipriset sedan 2020.
- Ledamot i Kungliga ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) sedan 2020.
- Invald som fellow i Biophysical Society, 2022.
- Ledare av jämställdhetsinitiativet Genie vid Chalmers tekniska högskola, 2019-2022.
- Pressmeddelanden:
En ledtråd av koppar i kampen mot cancer
Ny metod visar hur Parkinsonprotein skadar membran
Cancerceller sprids med hjälp av kopparbindande proteiner
Fisk skulle kunna förhindra Parkinsons sjukdom - Verapodden:
Med kemi inpå bara huden
Nobelpriset – ett detektivarbete
Om Royal Society of Chemistry
- Kopplar samman forskare med varandra och samhällsaktörer, för nya upptäckter och innovation.
- Publicerar ny forskning.
- Skapar plattformar för personer att mötas för att skapa nya idéer och samarbeten
- Stödjer lärare för att inspirera kommande generationers vetenskapsmän
- Använder sin kunskap för att påverka beslutsfattare
Källa: Royal Society of Chemistry
Kontakt
- Professor, Kemisk biologi, Life Sciences