Nytt sätt att kombinera energilagring med solceller

Bild 1 av 1
MOST-PV hybrid teknisk utrustning
MOST-PV hybrid teknisk utrustning. Foto: Paulius Baronas /UPC

MOST – Molecular Solar Thermal Energy Storage är ett energisystem som utvecklats för att fånga in solenergi, lagra den i många år och frigöra den när och där den behövs. Energin kan utvinnas som värme och forskarna har även lyckats omvandla energin till el som kan användas på beställning. Forskningen som har sitt ursprung på Chalmers tekniska högskola har väckt mycket stort intresse från omvärlden när den presenterats i tidigare skeden.I en nypublicerad studie har systemet utvecklats ytterligare och har nu kombinerats med solceller.

Ett internationellt team lett av Universitat Politècnica de Catalunya — BarcelonaTech (UPC) där Chalmersforskare ingår har skapat en hybrid teknisk utrustning som för första gången någonsin kombinerar molekylär solvärmeenergilagring med kiselbaserad fotovoltaisk energi. Den nya tekniken uppnår en rekordhög energilagringseffektivitet på 2,3 % och upp till 14,9 % total solenergiutnyttjande. 

– Den här studien är ett resultat av forskning inom energilagring som vi har gjort på Chalmers under de senaste 10 åren. Projektet har finansierats av bland annat vetenskapsrådet och via EU projektet MOST som vi koordinerar från Chalmers, säger Kasper Moth-Poulsen, forskningsledare, professor på institutionen för kemiteknik, Universitat Politècnica de Catalunya — BarcelonaTech (UPC) och på institutionen för kemi och kemiteknik på Chalmers tekniska högskola  


Mer om forskningen och det nya framsteget finns i pressmeddelande från Universitat Politècnica de Catalunya — BarcelonaTech (UPC)
A unique hybrid device to generate electricity and store thermal energy in an efficient and sustainable manner

Mer om Most-tekniken
Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems, Most, är en teknik som baseras på en specialdesignad molekyl som i kontakt med solljus byter skepnad till en energirik isomer. Det betyder att molekylens atomer antar en ny form när de binds samman på ett annat sätt. Isomeren kan sedan lagras för att användas senare, till exempel på natten eller på vintern när energin behövs. Forskarnas har utvecklat systemet så att energin kan lagras i upp till 18 år. En särskild designad katalysator utvinner den sparade energin i form av värme, samtidigt som den för tillbaka molekylen till sin ursprungliga form så att den kan återanvändas i värmesystemet. I kombination med en ultratunn termoelektrisk generator kan energisystemet också generera elektricitet på beställning. 

Läs tidigare pressmeddelanden från Chalmers om Most: 
Så blir lagrat solsken el på beställning
Utsläppsfritt energisystem sparar värmen från sommarens sol till vintern
Fönsterfilm kan jämna ut temperaturen med hjälp av solenergi
  

Kasper Moth-Poulsen
  • Professor, Tillämpad kemi, Kemi och kemiteknik