Styrkeområdena stödjer Chalmers ambitioner att kraftsamla kring de stora samhällsutmaningar som kräver uppslutning och samverkan mellan flera olika discipliner och externa parter. Vi har träffat Erik Ström som är ledare för styrkeområde Informations- och kommunikationsteknologi, IKT, för att tala om vilka viktiga projekt som planeras inför nästa år.
Hallå där Erik - Vad är på gång inför 2025
— Inför 2025 så har styrkeområde IKT framför allt två saker på gång. Dels så fortsätter vi vårt arbete för att stimulera tvärdisciplinär säkerhetsforskning på Chalmers genom att planera för en säkerhetsworkshop i mars nästa år. Vi har haft ett par workshoppar under 2024, och vi kommer alltså att ha några till under nästa år. Tanken är att det även ska bli ett initiativseminarium till hösten i ämnet.
Och dels så håller vi som bäst på att planera för ett initiativseminarium på temat halvledare i april.
Varför är säkerhetsforskningen viktig?
— I och med den ökade digitaliseringen av samhället, så förlitar vi oss på att systemen fungerar och är tillgängliga för oss medborgare, liksom att de är robusta mot attacker. Det kan röra sig om allt från att köpa bussbiljetter till styrning av kritisk infrastruktur som el och vatten. Dessutom har vi det allmänna säkerhetspolitiska läget i världen där det finns nationella och globala säkerhetsbehov som behöver säkras. Därför är utbildning och forskning inom säkerhetsområdet väldigt angeläget! Det handlar både om att utbilda ingenjörer med spetskompetens och att forska kring cybersäkerhet. Men det behövs också en allmän kompetenshöjning i samhället.
Aktiviteter på gång inom säkerhetsområdet
— Vi fortsätter därför vårt arbete för att stimulera tvärdisciplinär säkerhetsforskning på Chalmers genom att planera en ny säkerhetsworkshop i mars 2025. Under 2024 arrangerade vi ett par workshops för att uppmuntra samarbeten mellan forskare från olika institutioner på Chalmers, och vi tänker oss alltså att hålla några till under nästa år. På detta sätt hoppas vi även att intressera fler forskare, också dem som inte har detta som sitt huvudområde, men som kommer i kontakt med säkerhetsfrågor i sin forskning.
— Det finns även tankar på ett öppet initiativseminarium till hösten. Målet är att stärka forskningen inom cybersäkerhet och hårdvarusäkerhet, områden som är kritiska för att skydda allt från internetanvändning till nationell infrastruktur.
Berätta mer om halvledarseminariet i april
— De flesta av dagens produkter innehåller någon typ av elektronik, och för elektroniken behövs halvledare. Halvledarteknologi är med andra ord avgörande för utvecklingen av avancerade elektroniksystem. En stor del av produktionen av halvledare sker idag utanför Europa, vilket är ett problem om de globala leveranskedjorna störs.
Chalmers engagemang i European Chips Act
— För att minska beroendet av globala leveranskedjor är det därför av största vikt att det finns lokal kompetens som kan bygga och designa egna halvledare- och elektroniksystem, särskilt med tanke på de geopolitiska förändringarna som påverkar försörjningskedjorna.
På EU-nivå finns därför ett initiativ som kallas för European Chips Act. Inom ramen för detta initiativ på nationell nivå samarbetar Chalmers, Lund och KTH för att skapa ett kompetenscentrum inom halvledarteknologi.
— I anslutning till detta arbete bjuder vi därför in till ett öppet initiativseminarium, där vi kommer att fokusera på behovet av rätt kompetens och hur Chalmers kan bidra till European Chips Act genom att adressera kompetensbristen genom universitetets utbildningsmöjligheter och forskning. Detta kommer att göras utifrån två vinklar - industrin och akademin. Ambitionen är att samla forskare, industriella partners och andra intressenter såsom företagsledare och politiker, för att diskutera och utveckla strategier för framtida forskning och utbildning inom halvledarteknologi.
Utmaningar inom halvledarteknologi
— Det finns alltså många utmaningar inom halvledarteknologi, inklusive tillgången till experimentella resurser och specialiserad mjukvara. – Det är dyrt experimentellt, och det är inte självklart att man kan få halvledare tillverkade. Dessutom domineras designverktygen för avancerade chips av stora amerikanska tillverkare, vilket kan skapa problem om tillgången till dessa verktyg begränsas.
— En annan utmaning är att öka intresset bland studenter för halvledarteknologi. Därför behöver industrin vara tydlig med vilken kompetens som behövs, vilka jobb som finns samt vilka spännande utmaningar som finns inom området för att locka fler studenter.
Planerade workshops och seminarier under våren 2025
- 20 mars 2025:
Chalmers IKT Säkerhetsworkshop
Vänder sig till: Säkerhetsforskare och forskare som är intresserade av säkerhetsaspekter av sin traditionella forskning på Chalmers. Mejla ditt intresse till ict@chalmers.se - 8 april 2025:
Öppet initiativseminarium i ämnet forskning och utbildning inom halvledarteknologi.
Save the date! Möjlighet att anmäla sig kommer snart.