Kraftsamling för att minska sårbarheten inom elektronikområdet

Bild 1 av 16
Anders Palmqvist talar på en scen
Jan Grahn talar i en mikrofon på en scen.
Nadine Callaert talar vid ett ståbord på en scen.
Veerle Bos talar vid en Chalmerspulpet.
Ilse Ooghe talar vid en Chalmers-pulpet
Andreas Brüning talar på en scen.
Stefan Braun talar på en scen.
En vikt pappersskylt i orange färg med texten General Support på ett bord med vit duk.
Två personer som samtalar i en utställning med ståbord och roll-ups.
En kvinna demonstrerar något för en man som tittar begrundande på ett antal föremål på ett bord.
Två män som ler.
Gruppbild av fyra personer, en kvinna i brun topp, en man i kavaj, en kvinna i blommig klänning och en kvinna i lila tröja.
En man talar på en scen.
En man talar på en scen.
En man i en talarstol och sex personer som sitter vid tre ståbord, en man, en kvinna och ytterligare fyra män.
En man talar i en mikrofon och pekar mot en annan man och en kvinna på en scen.
Anders Palmqvist, Chalmers vicerektor för forskning och hållbar utveckling, öppnade seminariet.

Den 8 april samlades forskare, näringslivsrepresentanter och beslutsfattare på Chalmers för att diskutera behoven för morgondagens forskning och utbildning inom halvledarteknologi – det vill säga teknik som ingår i de flesta våra vardagsprodukter som datorer och telefoner. 

Med dagens alltmer osäkra geopolitiska läge, osäkra leveranskedjor och handelshinder står Europa inför stora utmaningar. På EU-nivå finns därför initiativet European Chips Act. Inom ramen för detta arrangerade Chalmers ett internationellt seminarium för att stärka utbildningen och forskningen inom området – och därmed också bidra till att stärka en konkurrenskraftig och oberoende elektronikproduktion i Europa.  

En stor del av produktionen av halvledare sker idag utanför Europa, vilket ger stor påverkan när de globala leveranskedjorna störs. Sådana störningar blev högst kännbara under pandemin och har accelererat efter den senaste tidens politiska turbulens i världen. 

–  För att minska beroendet av globala leveranskedjor är det därför av största vikt att det finns lokal kompetens som kan bygga och designa egna halvledare- och elektroniksystem, särskilt med tanke på de geopolitiska förändringarna som påverkar försörjningskedjorna, säger professor Erik Ström, ledare för Chalmers styrkeområde Informations- och Kommunikationsteknologi som är huvudarrangör för seminariet.

Halvledarseminariet, med talare från både europeiska och svenska lärosäten samt från industrin, var det första i sitt slag i Sverige.

–  Det finns många utmaningar inom halvledarteknologi, inklusive tillgången till experimentella resurser och specialiserad mjukvara. Det behövs också fler som utbildar sig och forskar inom halvledarteknologi. Därför behöver industrin vara tydlig med vilken kompetens som behövs, vilka jobb som finns samt vilka spännande utmaningar som finns inom området för att locka fler studenter, säger Erik Ström.

Agenda med olika perspektiv

Anders Palmqvist, Chalmers vicerektor för forskning och hållbar utveckling, öppnade seminariet som modererades av Jan Grahn och Per Larsson-Edefors.

Programmet var indelat i tre block och inleddes med talare från den europeiska akademin som delade med sig av sina erfarenheter och initiativ. Här gavs inspiration från IMEC och RVO i Belgien samt Fraunhofer-Gesellschaft och Hochschule Kaiserslautern i Tyskland.

Efter lunch var det dags för representanter från industrin där Björn Ekelund, Ericsson och Peter Sinander, Frontgrade Gaisler talade  om sina verksamheter och de behov de ser inom halvledarområdet.

Dagen avslutades med ett panelsamtal med representanter från de svenska universiteten i Linköping, Lund och Uppsala samt KTH och Chalmers. Styrkeområdesledare Erik Ström rundade av dagen med en uppmaning till alla att fortsätta arbetet.

I anslutning till seminariet fanns också ett flertal utställare verksamma inom halvledarområdet. 

Skribent

Ulrika Avedal Åberg