Hon öppnar fysikens dörr med hjälp av hästar och astronomi

Bild 1 av 1
Maria Sundin

När hon var nio år var det hästar och science fiction som gällde. Nu ägnar hon sig åt hästforskning och astrofysik. Maria Sundin, docent i teoretisk fysik på Göteborgs universitet, har lyckats kombinera sina stora intressen även yrkesmässigt. Dessutom har hon öppnat dörren in till fysikens värld för många som inte visste att de letade efter den.

– Mina kurser i astronomi lockar folk från 19 till 90 år. Det är häftigt. Ibland får jag samtal från tidigare studenter som berättar vad det betytt för dem, kanske att de sökt sig till en utbildning som de inte skulle vågat sig på annars. Det är verkligen en av de bästa sakerna med mitt jobb, säger Maria Sundin. 

Enormt engagemang för hästforskningen

När det gäller hästintresset tog det många år innan det också blev en del av hennes arbete. Det började med en liten tidningsannons om att det gick att söka pengar till hästforskning. Under ett arbetsmöte hamnade hon jämte kollegan Magnus Karlsteen, som jobbar med experimentell fysik. Tillsammans började de spåna idéer om vilken hästforskning och skulle kunna göras inom ramen för fysik. Behov och möjligheter möttes och det blev startpunkten för Göteborgs universitet och Chalmers gemensamma satsning på forskning för att öka hästens välfärd.

– När vi arrangerade en första workshop 2012 för att kolla intresset visade det sig att det var enormt. Vi hade inte kunnat föreställa oss vilket engagemang vi skulle mötas av. Vi märkte också att det fanns ett stort intresse även hos allmänheten och inom näringslivet.

I dag pågår ett stort antal hästforskningsprojekt inom alltifrån hovhälsa, till bettdesign och smarta textilier som mäter EKG, andning och puls. Populära hästkaféer lockar stor publik och specialdesignade hinder på internationella hästtävlingar ger forskningen en plats i rampljuset. Dessutom har en ny universitetskurs sett dagens ljus. Maria Sundin är kursansvarig för Hästsport och fysik och plötsligt har det mansdominerade fysikämnet lockat nästan enbart tjejer.

– Det är verkligen roligt att hästintresset också blir en så bra inkörsport till fysiken. 

Det mesta går att kombinera med fysik

Genom åren är det många som fått upp ögonen för hennes sätt att kunna förklara avancerad teoretisk fysik på ett begripligt sätt. Frukter blir till planeter och visst kan det vara så att vi tar med hästen till Mars i framtiden. Maria Sundin har fått ta emot Göteborgs universitets pedagogiska pris och hon förekommer ofta i radiostudior, tv-soffor och tidningsartiklar.

– Får man chansen att prata om vetenskap i medierna bör man ta den. Det finns så mycket kvasivetenskap och falska, rentav skadliga grejer i dag. Jag vill visa hur spännande och viktig vetenskapen är.

Även i hästhagen poserar hon vant inför kameran. Hon lyckas till och med ställa sig så att det inte syns att hennes isabellfärgade valack Angels Fly High tagit chansen att rulla sig i lera. Det är en rejäl borstning som väntar, men Maria gillar att vara i stallet på Hisingen, där även dottern har en ponny.

–  Vi fysiker är nog lite som barn som inte vuxit upp. Jag håller ju fortfarande på med det jag var intresserad av som liten. Och om jag kan förena rymd och hästar med fysik, så är det alldeles uppenbart att någon annan antagligen kan kombinera sina starka intressen med fysik. Det mesta är möjligt! Det finns så mycket som vi inte vet och som vi vill ta reda på, och jag är också intresserad av själva grundforskningen. Så jag är förfarande nyfiken på vad jag ska göra när jag blir stor.

Mer om Maria Sundin

Född: 1965 i Göteborg

Bor: I Torslanda

Familj: Man och två barn

Jobb: Docent i teoretisk fysik på Göteborgs universitet

Karriär i korthet: Gick ut Lundbygymnasiet 1983 och började därefter läsa teknisk fysik på Chalmers. Efter två år och några körda tentor blev det ett sabbatsår med truckkörning på Volvo och en jorden runt-resa. Sedan fortsatte hon att plugga och blev färdig civilingenjör 1989. Examensarbetet handlade om datorsimuleringar av galaxer. När hon fick veta att det gick att doktorera började hon sin forskarbana och disputerade 1994. Hon fick ett lektorat 1996 och började hålla orienteringskurser i astronomi. Genom åren har hon haft flera ledningsuppdrag, senast som proprefekt 2012–2015. Hon har också fått ta emot Göteborgs universitets pedagogiska pris (2012). Tillsammans med kollegorna har hon även vunnit en tävling i att designa ett miljösmart hinder till Gothenburg Horse Show. Sedan 2012 leder hon och kollegan Magnus Karlsteen hästforskningen på Chalmers och Göteborgs universitet.

Fritid: Tillbringas ofta i stallet där både den egna hästen Angels Fly High och dotterns lånade gotlandsruss Quittra står. ”Stallet är som mitt gym och jag älskar umgänget och samspelet med hästarna. Jag köpte min första häst medan jag studerade och jag åt nudlar ett helt år för att ha råd.”

Favoritplats för inspiration: Stallet och havet. Jag får också mycket idéer när jag kör bil.

Mest stolt över: Att hästsportsatsningen fått så bra respons på så kort tid, mina astronomikurser och att jag fick det pedagogiska priset. Jag tycker också det är roligt att galaxbilden som sitter vid Fysikcentrums entré är baserad på en datorsimulering från mitt examensarbete. Bilden är tagen med Hubbleteleskopet.

Drivkraft: Jag drivs av att göra saker som är både roliga och viktiga.  Det är fantastiskt att lyckas visa hur saker hänger ihop eller att lyckas förstå något oväntat som dyker upp.

Första fysikminne: Jag minns den brittiska science fiction-serien Månbas Alpha som gick på tv när jag var i tioårsåldern. Då satt jag som klistrad - och så började jag låna böcker om astronomi på biblioteket. Jag har varit intresserad av hästar lika länge. Min kompis och jag åkte buss, spårvagn, tåg och gick sedan tre kilometer för att komma till stallet. Jag minns fortfarande vad alla hästarna hette och var de stod i stallet. Men jag kopplade inte ihop vare sig hästarna eller science fiction med fysik på den tiden.

Bäst med att vara forskare: När man får en idé som plötsligt öppnar upp nya möjligheter. Samarbetet med kollegor där idéer från olika håll bildar något nytt.

Utmaningar med jobbet: En utmaning just nu är att lyckas bygga upp forskningen inom hästsport på ett bredare och mer långsiktigt sätt. Jag längtar också att ha tid för forskningen inom astrofysik, men jag inser att det inte går att göra allt hela tiden.

Framtidsdröm: En dröm skulle vara att kunna förhindra att den plågsamma hästsjukdomen fång bryter ut. Vi har påbörjat ett projekt och gör mätningar för att hitta tidiga tecken på sjukdomen. Tänk vad mycket lidande vi skulle slippa om det lyckades!

Kontakt

Maria Sundin
  • Universitetslektor, Institutionen för fysik, GU

Skribent

Mia Halleröd Palmgren