Premiär för ny kurs inom digital hälsa i samarbete med Stanford University

Bild 1 av 2
Föreläsning
Gruppfoto
Oliver Aalami från Stanford University föreläser

I slutet av mars startade kursen Digital Health Implementation vid Chalmers tekniska högskola tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Kursen bygger på ett koncept utvecklat av Biodesign Digital Health Group vid Stanford University och under de första dagarna var representanter från Stanford på plats i Göteborg för att ge en introduktion och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga digitala hälsoapplikationer. 

– De här första dagarna har varit otroligt lovande – engagemanget från Chalmersstudenterna har överträffat våra förväntningar, säger Oliver Aalami, klinisk professor och ansvarig för kursen på Stanford University.

Kursen introducerades för fem år sedan vid Stanford University och har sedan dess fått ett allt ökande intresse. Nu tas konceptet vidare för första gången och anpassas för att implementeras vid ett annat lärosäte.

– Vi är glada över att etablera detta första internationella partnerskap i sitt slag med Chalmers. Sveriges framåtriktade hälso- och sjukvårdssystem med sin struktur med en enda betalare skapar en idealisk miljö för att testa och implementera innovativa digitala hälsolösningar. Vi är särskilt glada för att utöka vårt nätverk och medverkan till vårt ramverk för mobilutveckling Spezi som bygger på öppen källkod. Det kommer påskynda utvecklingen av patientcentrerade digitala hälsolösningar över hela världen, fortsätter Oliver Aalami.

Bredd av studenter med olika bakgrund

På Chalmers ingår kursen i utbildningskonceptet Tracks, den är därmed valbar och inte kopplad till ett specifikt program. Den vänder sig till masterstudenter med intresse för digital hälsa och erfarenhet av programmering eller kliniska miljöer. Den är också öppen att söka för externa studenter med klinisk bakgrund, för att både få teknisk och klinisk kompetens bland studenterna. Studenterna kommer arbeta med ett specifikt hälsobehov, få introduktion till användbara verktyg och utveckla egna digitala hälsoapplikationer. 

Torbjörn Lundh, professor vid institutionen för Matematiska vetenskaper var den som tog initiativ till kursen. Vad är dina tankar efter kursens första dagar?

– Jag kunde inte ha önskat mig en bättre kursstart. Det känns väldigt priviligierat att Chalmers som första universitet kan starta denna Stanfordkurs med deras fina stöd. Jag är också så förväntansfull över hur det konkreta arbetet i de olika grupperna kommer att utvecklas givet den entusiasm vi redan mött hos studenterna och hur spännande och varierande bakgrund de har med avseende på tidigare studier, men även från så många olika länder och tidigare arbetserfarenheter. Jag är tacksam över att Tracks gav oss möjlighet att starta denna kurs så snabbt när tillfället uppstod med Stanfords Biodesign. Vi har också lagt undervisningen så nära FUSE som möjligt för att ta del av skaparatmosfären där. Jag är också glad för det fina samarbetet vi har i kursen med Sahlgrenska Universitetssjukhuset under ledning av Peter Kelly. Jag ser det som om vi skapar starkare kopplingar, inte bara över Atlanten, utan också över Wavrinskys plats.

Så här skriver Sahlgrenska Universitetssjukhus om initativet: Från Stanford till Göteborg: digital hälsa i praktiken 

Stefan Candefjord, forskare vid avdelningen Signalbehandling och medicinsk teknik på institutionen Elektroteknik är examinator för kursen. Till sin hjälp har han doktorand Mattias Seth och postdoc Eunji Lee som kommer att vara med och handleda projektgrupperna. Vad ser du fram emot nu när kursen startat?

– Det känns väldigt spännande att vara med och leda denna tvärvetenskapliga kurs som bygger på internationellt samarbete mellan olika forskargrupper, och även är en Chalmers Tracks-kurs där vi har möjlighet att bjuda in externa studenter med klinisk bakgrund. Tillsammans ger detta stora möjligheter att kunna täcka in många olika perspektiv som behövs för att skapa kliniskt värde med koncepten som studenterna skapar.

Skapa nytta för sjukvården och patienterna

Stefan lyfter också det inspirerande i att samarbeta med Biodesign Digital Health Group och vad detta kan leda till i framtiden.

– De har ett mycket intressant ramverk för sin motsvarande kurs som vi nu testar här för första gången, och det blir spännande att följa processen och se om några projekt i kursen kommer bli startskott för kliniska projekt och i slutändan skapa nytta för sjukvården och patienterna, tillägger han.

Stefan Candefjord
  • Programansvarig, Elektroteknik, datateknik, IT samt Industriell ekonomi
Torbjörn Lundh
  • Professor, Tillämpad matematik och statistik, Matematiska vetenskaper

Skribent

Ann-Sofie Johansson